1. února 2010

Potahovany Dort

Muj prvni potahovany dort, ostatnimi drze prekrteny na houbu ;). Dort je potazeny marcipanem z Marks&Spencer (baleni postaci na 1 klasicky velky dort), ale na potahovani obecne je asi vhodnejsi cukrova hmota (taky k dosatni napr. v M&S za obdobnou cenu), lepe se s ni pracuje. Inspirace receptu na testo z kucharky Urban Vegan.


Ingredience:
Dort:
175 gr margarinu (napr. Alsan, Provamel)
cca 1 hrnek cukru (zalezi, jak mate radi sladke, v originalnim receptu jsou uvedene 2 hrnky, coz se imo temer neda snest ;)
1 a 1/2 lzice prasku do peciva
spetka soli
4 lzice - 1/2 hrnku oblibeneho likeru (napr. Cointreau) nebo 4 lzice sojoveho (vanilkoveho) mleka a 1 lzicka vanilkoveho extraktu navic
1 lzicka vanilkoveho nebo mandloveho extraktu
1/4 hrnku sojove mouky
2 a 3/4 hrnku polohrube mouky
1 a 1/2 hrnku bileho sojoveho jogurtu (napr. Sojadee)
Krem:

1 a 1/2 baleni ExtraFirm Silken Tofu (MoriNu)
300 gr cokolady na vareni
trochu javoroveho sirupu
trochu citronove stavy
4 lzice sojoveho mleka
4 lzicky granka
1 lzicka instantni kavy
(oblibeny liker)

Postup:
Formu na dort vymazte tukem a vysypte moukou nebo ji vylozte pecicim papirem (ja chtela mensi, vyssi dort, tudiz jsem pekla z 2/3 davky testa v mensim rendliku ;). Margarin nechte chvili povolit pri pokojove teplote, potom ho asi 3 minuty slehejte s cukrem, praskem do peciva a soli, dokud nemate konzistentni, trochu nadychanou smes. Pote pridejte vse ostatni, nakonec stridave pridavejte mouku a jogurt a slehejte slehacem jeste asi 5 minut. Testo bude huste, ale stale tekute. Vlijte do formy a pecte na 180°C asi 45 minut - dost zalezi na tom, jak vysoka a siroka je vase forma (cim nizsi a sirsi, tim kratsi dobu pecete). Po upeceni nechte dort jeste asi 5 minut ve forme, pote vyklopte na pecici rost a nechte uplne vychladnout.
Krem: Ve vodni lazni nebo jakkoliv chcete rozpustte cokoladu. V mixeru rozmixujte dohladka silken tofu s citronovou stavou, pote pridejte rozpustenou cokoladu. Mleko zahrejte a rozpustte v nem granko a instantni kavu. Vlijte do mixeru, pridejte dle chuti javoroveho sirupu a likeru, mixujte, ochutnavejte, pridavejte (ubirat nejde! ;). Nechte dobre ztuhnout v lednici.
Dort po vychladnuti rozzrezte na tri casti, promazavejte kremem a prokladejte (napr.) nakrajenymi broskvemi z konzervy. Krem rozetrete take zvnejsku dortu a nechte opet dobre ztuhnout v lednici.


Marcipan ci potahovaci hmotu propracujte na hladke plose, podsypte praskovym cukrem (nebo skrobem) a vyvalejte na tenkou sirokou placku (ujistete se, ze je dost velka, aby pokryla i strany dortu). Placku pote namotejte na valecek a preneste na dort. Pomalu uhlazujte strany dortu a jednotlive zahyby marcipanu (s potahovaci hmotou to pujde asi lepe), nejlepe to pujde, kdyz budete mit dort na nejakem vyssim uzkem tacu, ktery bude mensi nez dort, takze marcipan bude volne "padat" podel sten dortu. Uhlazujte uhlazujte, prebyvajici marcipan kolem dokola odriznete, popr. podhrnte pod dort.

23 komentářů:

  1. Such a cute cake! I love the polka dots.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc peknej dortík, snad takovej taky zvladnu :-) Dekuju za recept :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné a výborné. Už se moc těším, jak ho zkazím:)

    OdpovědětVymazat
  4. Haha.. tak ten můj je o poznání punkovější verze... Dort vypadá spíš jako hrouda než jako dort, puntíky jsou žíhaný a ne modrý, a jsou šišatý... :D Příště vymyslím vlastní design, aby nebylo tak moc poznat jak moc jsem to zkazila:)

    OdpovědětVymazat
  5. urcite je krasny svym zpusobem :) ukaz(te) foto!

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělé! Jsem ráda, že se peče a potahuje na všech frontách, u alergiků, cukrovkářů, veganů a dalších... Určitě si sem zajdu někdy pro recept na vyzkoušení.

    OdpovědětVymazat
  7. neumim sem dat fotku, ale muzes se mrknout pres tohle: http://leteckaposta.cz/830206351 :)

    OdpovědětVymazat
  8. ahoj, měla bych dotaz, kde přesně v Korunní se dá sehnat ExtraFirm Silken Tofu? děkuju.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj,

    jsou to korejske a japonske potraviny Arirang (takovy z venku celkem nenapadny kramek natreny na modro s poloprazdnou vylohou) Korunní 47/1186, Praha 2 – Vinohrady

    OdpovědětVymazat
  10. nadherna je :)
    hned by som skusila, len mam problem s tym, ze som zo Slovenska a neviem kde by sa dalo zohnat to silken tofu :(

    OdpovědětVymazat
  11. hm to bohuzel nevim :( zkus se podivat po nejakejch asijskejch potravinach (zejmena korejsky ci japonsky), u nas ho maji take v hypernove (ted je to albert) v "exotickem koutku", akorat je tam drazsi...

    OdpovědětVymazat
  12. má být ten korpus trošku tužší? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic rozpadajiciho se, ale cihla by to taky zrovna byt nemela ;)

      Vymazat
  13. Ahojky. Zrovna jsem dopekla podle a potrela kremem. Uz jen cekam az budu moc potahovat :D Jen se chci zeptat, jestli pak muzu receptik hodit na svoje stranky (napsany vlastnimi slovy s vlastni fotkou a odkazem na tyto uzasne stranky)

    OdpovědětVymazat
  14. Prosím prosím to silken tofu... kolik je tam tak použito gramů? Viděla sem tedka jedno v albertu, něco přes 300 gramů, ale nevím, jestli to je ono...Jinak dort vypadá úžasně, chystám se ho upéct :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedno baleni vazi 340gr :) jinak pokud jsi z nejakejo vetsiho mesta doporucuji podovat se po asijskych (korejskych, japonskych, thai apod.) potravinach. V albertovi ho maji dost predrazene. Ja ho kupuji v potravinach Ariramg v Korunni za cca 30kc baleni

      Vymazat
  15. Sorry za ty preklepy, pisu z mobilu ;) ty potraviny se jmenujou Arirang

    OdpovědětVymazat
  16. Děkuji za inspiraci, lze použít i natural tofu? Dík za odpověď :D

    OdpovědětVymazat
  17. Granko?Granko není vegan obsahuje mléčné bílkoviny když kouknete do složení :)

    OdpovědětVymazat
  18. teda do výživových hodnot

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj, prosim, chci korpus udelat na plech, abych potom mohla vykrajet tvar auticka. Mam udelat na jeden plech dve davky? Dekuji Nikol.

    OdpovědětVymazat