6. července 2013

Výborné Kokosky s Chia Marmeládou

V rámci naší první objednávky z bezobalu.org jsem dostala jako bonus-ochutnávku pytlíček kokosu. Ještě před jeho otevřením bylo jasné, že tenhle biokokos je svou intenzivní vůní a chutí na míle vzdálený tomu, co se dá běžně koupit v supermarketu. Při další objednávce jsem tedy objednala rovnou 2kg pytel, protože už jsem nějakou dobu měla v merku tyhle velmi chutně vypadající kokosky z blogu OhSheGlows. Ty mimo jiné používají též marmeládu vyrobenou za pomocí chia semínek, kterou mám ve velké oblibě. Přestože co se chuti týče nemám často nic ani proti běžně prodávaným marmeládám (nejlépe těm s co nejvyšším obsahem ovoce), často mě od nich odrazuje vysoký obsah cukru. Ovoce je dost sladké samo o sobě, tak proč ho doslazovat dalšími tunami sladidel? Chuťově neutrální chia semínka mají díky tomu, že se při spojení vodou obalí gelem, výbornou "želírovací" schopnost a rozmačkané ovoce tak spojí a poskytnou mu džemovitou konzistenci. Množství cukru a dalších příměsí si tak můžete regulovat sami.


Ingredience:
Chia marmeláda
čerstvé či mražené ovoce
chia semínka
sladidlo (javorový sirup, agáve sirup, stévie, cukr apod.)
další dochucovadla (např. citronová šťáva, máta , vanilka apod.)
Kokosky
1 a 1/2 hrnku dobrého strouhaného kokosu
nejméně 1 hrnek dobrého strouhaného kokosu na výrobu kokosového másla
1 hrnek mletých mandlí (jestli chcete kokosky světlé, použijte loupané mandle)
1/2 hrnku (nebo trochu méně) javorového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu nebo troška vanilkových semínek
špetka soli


Postup:
Marmeláda:
Postup při výrobě marmelády se liší dle toho, jestli používáte čerstvé nebo mražené ovoce. U čerstvého stačí, když ovoce rozmačkáte mačkadlem na brambory nebo vidličkou (ev. můžete rozmixovat mixérem, ale nemělo by to být úplně do hladka, jestli nechcete místo marmelády želé), přidáte 1 vrchovatou lžíci chia semínek na 1 hrnek ovoce, dosladíte a dochutíte dle chuti, dobře promícháte a necháte ztuhnout pár hodin (nebo ideálně přes noc) v lednici. 
Mražené ovoce je lepší povařit. Dejte ho do rendlíku, přiveďte spolu se sladidlem k mírnému varu a asi po 5ti minutách přidejte chia semínka (opět cca lžíci na hrnek ovoce, nemusí být vrchovatá). Vařte přibližně čtvrt hodiny, dokud směs nezhoustne, poté sundejte z ohně a vmíchejte další příměsi (vanilku apod.). Nechte vychladnout v lednici, marmeláda v chladu ještě trochu ztuhne.
 

Kokosky:
Na kokosky si nejdříve připravte kokosové máslo. Kokos (nemělo by ho být kvůli dobrému mixování méně než 1 hrnek) dejte do mixéru (resp. food processoru) a cca 8 minut mixujte na nejvyšší rychlost. Občas setřete strany mixéru stěrkou. Po několika minutách mixování kokos pustí tuk a získáte chutné a tekuté kokosové máslo. Skladujte v lednici, kde máslo ztuhne. 
Troubu předehřejte na 130°C a v míse smíchejte 1 a 1/2 hrnku kokosu s mandlemi, přidejte javorový sirup, 1/4 hrnku povoleného kokosového másla, vanilku a sůl a dobře promíchejte. Směs bude měkká a lepivá. Lžičkou nebo rukama přendavejte menší porce na papírem vyložený plech, poté trochu splácněte a vařečkou vytvarujte uprostřed důlek. Ten naplňte marmeládou. Pečte cca 35-40 minut (jestli nemáte příliš spolehlivou troubu, kokosky dobře hlídejte a v půlce pečení plech obraťte), můžete též péct cca na 110°C horkovzduch. Po vyndání nechte ještě asi 10 minut dojít na plechu, poté přendejte na pečící rošt. Kokosky budou možná ještě trochu měkké, ale chladnutím se zpevní.


Kokosky jsou výborné - na povrchu křupavé, uvnitř měkké a šťavnaté, marmeláda dodá trošku potřebné vláčnosti a kyselosti (já použila jahodovou s citronovou šťávou). Super na doma k čaji, kde vám nádherně provoní celou kuchyň, ale výborně budou chutnat i jako svačinka na cestách.

8 komentářů:

  1. Tak tyhle kokosky jsou naprosto dokonalé! Přes léto nějak nemám na cukroví chuť,ale hned mám nový recept na Vánoce :)

    OdpovědětVymazat
  2. Prosím o radu, co používáte za mixér, resp. food processor nebo whatever? Když jsem kdysi kokosové máslo zkoušela, mixovala jsem snad půl hodiny a nic... to samé s jinýma oříškovýma máslama... Už jsem zoufalá, můj nynější navíc začíná stávkovat, tak mě bude čekat investice... Ale zase nechci vyhazovat třeba 16 tis. za Vitamix...

    OdpovědětVymazat
  3. Éthique: v češtině nazýváme mixérem dva typy mixérů - tenhle http://www.bydlet.cz/static//fotka/86/mixer-moderni-design.jpg (vitamix apod.), který na ořechové máslo dle mé zkušenosti není nejlepší a tenhle http://www.datart.cz/catalog_img_cz/278/373/278373/IMAGE_ENLARGED_DETAIL_1.jpg?1370443419000&KENWOOD-AWAT647B01-food-processor-AT647 , tj. nádoba, ve které se točí dva nože. Ten používám já. Teď mi dosluhuje jeden starý tyčový Moulinex, jehož nástavec se napojí právě na takovou nádobu

    OdpovědětVymazat
  4. Takže s Kenwoodem spokojenost? Už jsem na ně taky koukala, ale ještě jsem nenarazila na člověka, kterej by s ním měl zkušenosti... Já mam Bosch - také ten nožový, 800 Watt, ale prostě mi to ne a neudělá... Alespoň si neporadí uplně dohladka třeba s namočenýma kešu, tahini taky spíš hrudkovatý a ten kokos radši nemluvit... I když je pravda, že jsem tenkrát použila normální ze super hyper, ještě prubnu ten bio kokos (příjde mi trošičku mastnější) - jedna z věcí, u které se kvalita pozná hned po otevření :)

    OdpovědětVymazat
  5. Éthique: to bylo jen ilustracni foto, ake kenwood mam taky a jsem s nkm spokojena. Mne to funguje i v pomerne levnem mixeru, kamosce taky, tak nevim... Micujes dost dlouho? Opravdu to zabere nekolik minut (min 8)... Kdyztak zkus pridat trochu oleje.

    OdpovědětVymazat
  6. Mixovala jsem to, dle mého názoru, celkem dlouho.. O víkendu to s tím bio kokosem zkusím... :)Každopádně díky za reakci a za ujištění, že i na takhle krásný máslíčko nemáte supr přístroje :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak hlásím, že bio kokos funguje :)Opravdu to je rozdíl nebe a dudy, máslíčko začalo být řídké už někde po pěti minutách. Což se nestalo za půlhodinu mixování obyčejného kokosu ze supermarketu. Sice není uplně jemné, pár kousků se tam najde, ale to není na škodu.. Už mam v hlavě spoustu receptů, kam ho použiju. Super! Díky za inspiraci a pošťouchnutí, abych ho zkusila znovu :)

    OdpovědětVymazat