Cheesecake z kuchařky Artisan vegan cheese. Tahle kniha je plná zajímavých receptů na sýry, vyráběných tradičními postupy z ne úplně tradičních ingrediencí (především ořechů). Přiznám se, že na mě je většina recpetů asi přílišná piplačka, na druhou stranu, když vidím některé výsledky (např. zde), láká mě to vyzkoušet. Zatím jsem dělala jen cream cheese, takovou obdobu lučiny, založené na kešu ořeších. Výsledek je přijemně sýrově nakyslý, ale na můj vkus jsou tam kešu stále příliš cítit. Nicméně jako základní ingredience do vaření či pečení je to výborné.
Ingredience na cheesecake jsou finančně trochu náročnější (skvělé ořechy a další potraviny koupíte v pěkném internetovém obchůdku bez obalů OPOBCHOD), ale zase je toho hooodněéěéěé, takže když si to přepočtete na osobu, nebude vás to tak mrzet ;).
Ingredience na cheesecake jsou finančně trochu náročnější (skvělé ořechy a další potraviny koupíte v pěkném internetovém obchůdku bez obalů OPOBCHOD), ale zase je toho hooodněéěéěé, takže když si to přepočtete na osobu, nebude vás to tak mrzet ;).
Ingredience:
3 a 1/2 hrnku kešu natural, na 8 hodin namočených do vody
4 vrchovaté lžíce bílého vegan jogurtu (homemade či provamel či sojadee)
1 hrnek cukru
1 a 1/2 hrnku (cca 1 plechovka) kokosového mléka
340 gr čokolády na vaření či oblíbené vegan čokolády (ale nedoporučuju používat nějako vysokoprocentní, alespoň já je nemám moc ráda)
1/2 hrnku javorového sirupu
3 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce vanilkového extraktu (či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
Korpus:
3/4 hrnku lískových ořechů
1/3 hrnku špaldové nebo celozrnné (nebo obyč) mouky
1/3 hrnku cukru
1/3 hrnku kakaa (doporučuju to z DM)
3 lžíce oleje (např. slunečnicového)
2 lžíce rumu nebo vody
Na ozdobu:
kokosové mléko Albert Quality, přes noc skladované v ledničce
ovoce, čokoláda...
Postup:
Namočené kešu slijte a spolu s jogurtem, necelým hrnkem vody a větší špetkou soli dejte do mixéru a rozmixujte do hladka. Pokud nemáte výkonný mixér, doporučuji postupovat po troškách, výsledná směs musí být úplně hladká, když mixér přeplníte, nevytvoří se vír a mixování bude obtížnější. Tak tedy mixujte a mixujte, dokud to není úplně hladké. Poté přelijte/přendejte do čisté mísy, přikryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě 48 - 55 hodin kysat. Můžete průběžně ochutnávat, dokud nedosáhnete požadované nakyslé chuti, u nás to teď v zimě trvá asi těch 55 hodin. Poté výsledný kešu sýr přendejte do dobře uzavíratelné nádoby a skladujte v lednici (výborný je také upravený na slano).
Na cheesecake:
Troubu vyhřejte na 180°C a formu na dort lehce vymažte olejem. Nejdříve připravte korpus: lískové ořechy, mouku, cukr a kakao dejte do mixéru a rozmixujte. Přidejte olej a opět promixujte, nakonec po částech přilévejte rum, dokud nemá korpus takovou konzistenci, že když část těsta stiskněte mezi prsty, zůstane kompaktní. Když je to ok, rozprostřete těsto na dno dortové formy, dobře vytlačte po celém spodku např. skleničkou či rukama.
Na náplň odměřte 3 a 1/4 hrnku kešu sýra, přidejte cukr a opět rozmixujte v (čistém) mixéru do hladka. Přidejte ostatní ingredience (prášek do pečiva nejdříve dobře rozmíchejte ve škrobu) a zase mixujte... je to ale hodně mixování. Náplně je docela hodně, takže pokud nemáte obří mixér, budete muset postupovat opět po částech. Když je náplň úplně hladká, přelijte do dortové formy, uhlaďte a dejte do trouby. Pečte asi hodinu, dokud není povrch suchý (doporučuji též použít tento trik). Nechte úplně vychladnout při pokojové teplotě, poté přendejte do lednice a před podáváním nechte nejméně 8 hodin odležet.
Na kokosovou šlehačku: kokosové mléko vyndejte z ledničky, otevřte, vylijte vodu a lžící vyberte ztuhlou kokosovou smetanu. Našlehejte šlehačem, můžete přidat vanilku, agáve sirup či jiná dochucovadla dle chuti, ale není to nutné. Navrstvěte na cheesecake.
Před podáváním je dobré, nechat ho asi půl hodiny při pokojové teplotě, aby z ledničního chladu trochu povolil.
Před podáváním je dobré, nechat ho asi půl hodiny při pokojové teplotě, aby z ledničního chladu trochu povolil.
Doporučuji krájet trochu menší kousky, je to velmi syté ;)
Pin It Now!
9 komentářů:
wow!tak tento recept musím vyzkoušet :)
mňam mňam :)
proč se nenepíše hezky česky:
SEJROVEJ DORT !?!?!?!?!?
ak tomu jeste ten hnusnej antirobot, FUJ !!!!
jakej antirobot? a pekne tedy pracujes, ve tri ctvrti na tri!!!
tendle tejden mam nocni.....
jéé to je dobré, Pekař je můj kamarád
Tak už je to v troubě, ale bylo to teda mixování... Ale zdá se mi, že v receptu je hrozně málo tekutého - oleje i rumu jsem musela dát několikanásobně víc, aby se mi těsto nesypalo. Čokoládu jsi nálamala a rozmixovala? Já jsem ji dala do vodní lázně, to by můj stroj asi nezvládl. A pak by mě zajímalo, na jak velkou formu je recept myšlený. Na moji toho těsta bylo skoro málo (změřím, až ji vyndám z trouby). Dík.
hespik: těsto na koprus má být spíš sypací. Do formy se vymačká. Čokoládu jsem rozpustila ve vodní lázni. Na cheesecake na fotce je těsto z uvedené dávky ve formě na dort o vel. cca 23 cm
Okomentovat