Ingredience:
Livance:
15 gr cerstveho nebo suseneho drozdi
40 gr (hnedeho) cukru
300 gr polohrube nebo hladke mouky
cca 1/2 litru sojoveho mleka (AlproSoya, prip. muzete dat 1/4 kokosoveho a 3/4 sojoveho, patrne by fungovalo i ovesne..)
20 gr rostl. tuku (Alsan)
2 vrchovate lzice soj. jogurtu (Provamel bily, prip. muzete zkusit vanilkovy puding)
1/2 lzicky prasku do peciva
sul
citronova kura
na spicku noze muskatoveho kvetu
Krem:
plechovka kokosoveho mleka
bily sojovy jogurt (bily Provamel je nej)
citronova/limetkova stava a kura
cukr moucka
Postup:
Do vetsiho hrnku rozdrobime drozdi a pridame polovinu davky cukru. Michame dokud se kvasnice nerozpusti. Pote pridame 10dkg mouky, 1/8 vlazneho mleka a rozmichame v ridsi testicko/kvasek. Ten posypeme moukou a nechame na teplem miste vykynout. Pote k nemu primichame zbylou mouku s praskem do peciva, cukr, spetku soli a muskatovy kvet. Do zbytku mleka pridame jogurt a tuk a zahrejeme (maslo by se melo rozpustit, ale smes by nemela byt horka!). Primichame do testa. Ridke testo nechame v teple asi hodinu kynout. Pote lehce promichame a na rozpalenem tuku peceme livance.
Pokud pouzivate susene drozdi, staci proste smichat vsechny suche ingredience, v jine nadobe pak vsechny tekute, ktere napr. v mikrovlnce zahrejete (aby byla vlazna). Pote necekane smichame dohromady. Pokud nedelate kvasek, je mozne smes jeste pred kynutim lehce proslehat slehacem, aby byla vice nadychana.
Krem: Plechovku kokosoveho mleka dejte v predstihu do lednice, aby "tuk" v mlece ztuhl a separoval se na vrchu plechovky. Potom plechovku otevrete a tuto pevnou "smetanu" vydlabejte lzici do misy. Slehacem co nejlepe vyslehejte (nemely by tam byt hrudky). Pridejte citronovou ci limetkovou stavu a kuru, cukr moucka (pridavejte po troskach, at to nemate prilis sladke) a po lzicich pridavejte bily jogurt. Slehejte a pridavejte do pozadovane konzistence, pote dejte opet ztuhnout do lednice. (Na fotce se mi krem trochu rozteka, ale to je zejm. proto, ze jsem ho nestihla dat ztuhnout a dala jsem ho primo na teple livance...). Podavejte s ovocem, marmeladou, javorovym sirupem... cimkoli chcete.
Btw bulharsky se Libanonec rekne livanec haha!
Btw bulharsky se Libanonec rekne livanec haha!
BOŽE! To bych si tak dala! No naštěstí doma nemám tu pánev na lívance!
OdpovědětVymazatZvládneš i bez pánve na lívance :-) Náš videorecept na lívance tady:
OdpovědětVymazathttps://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IbvjMPN8190
Ahoj, mam dotaz ohledne praskoveho cukru. Vim ze v USA pisou, ze bily cukr neni vegansky...plati to i o cukru tady v CR? Jsem zacinajici veganka a nikde na netu to nemuzu najit. Moc diky. MM ty livance vypadaji fantasticky!
OdpovědětVymazatto jolca:
OdpovědětVymazatpro CR to nepla..u nas se nebeli kostni mouckou