Dulce de Leche, či méně honosně - zkaramelizované kondenzované mléko - Salko.
Sladkou karamelovo-mléčnou pochoutku není problém udělat veganskou, stačí použít kokosové mléko. Vzhůru do toho a když už budete v tom, udělejte si rovnou verzi ze dvou konzerv.
Ingredience:
2 400 ml plechovky kokosového mléka (nikoli kokosový krém ani voda)
cca 300 gr hnědého cukr
zrníčka z vanilkového lusku či část cukru nahraďte cukrem vanilkovým
špetka soli
větší špetka pečící sody
Postup:
Kokosové mléko dejte spolu s cukrem, vanilkou a solí do hrnce a za stálého míchání přiveďte k varu. Zmírněte teplotu a na velmi mírném plameni vařte 15 minut, poté přidejte sodu bikarbonu. Za občasného (spíše častějšího) míchání vařte asi hodinu. Čím déle budete vařit, tím hustší výsledná hmota bude. Pokud tedy stojíte o hustší roztíratelnou konzistenci, vařte asi hodinu a čtvrt.
Karamelové mléko je nutné při vaření dobře hlídat, aby se nepřipalovalo!
Použití je jen na vás, dulce de leche je chutné s ovocnými saláty (či např. se samotným banánem), se zmrzlinou, vaflemi či jen tak samotné. Pokud máte směs roztíratelnou, můžete si např. udělat domácí variaci tyčinek Twix (stačí udělat jednoduchou veganskou sušenku/shortbread, pomazat karamelem a polít čokoládou), přidat ji do krémů na dorty atd. atd. atd.
Dobře uzavřený karamel v lednici vydrží něco přes měsíc a dost možná i déle ;).
Vyskúšam. Kokosové mlieko z DM kupujeme :-)
OdpovědětVymazatZkousela jsem udelat domaci salko podle klasickeho receptu s mlekem (pouzila jsem sojove) a byla to hruza
OdpovědětVymazat:-( Nahorkla a umela pachut, ze ktere se mi doslova krivila usta. Tohle vyzkousim jeste dnes! :-)
k čemu tam ta soda?
OdpovědětVymazat