Žádná břečka s rýží z jídelny základní školy, ale výborná hustá rajčatová polévka. Už dlouho jsem si chtěla nějakou chutnou udělat a tenhle recept z kuchařky Chloe's Kitchen vypadal velmi lákavě. Přestože počasí vybízí spíš k polévce gazpacho (#rimmerfan), rozhodně jsem nelitovala. Polévka je velmi chutná (K. ji označil za vynikající) a při pečení rajčat, cibule a česneku to v kuchyni vonělo opravdu neodolatelně. Zapečený česnekový chléb to už jen skvělě doplňuje. Konec foodblogokeců.
Recept pro 2 (3) osoby (směs na česnekový chléb asi na 3-4 plátky viz obrázek):
Ingredience:
Polévka:
něco málo přes půl kila rajčat (logicky čím chutnější rajčata, tím chutnější polévka)
3 oloupané stroužky česneku (vcelku)
1 cibule, nakrájená na silné plátky
olivový olej
1 hrnek zeleninového vývaru (či voda + Alnatura bujón)
1/4 hrnku nahrubo nasekaných bazalkových listů (+ další na ozdobu)
1 lžíce hnědého cukru
sůl
čerstvě mletý pepř
citronová šťáva
Česnekový chléb:
dobré bílé pečivo
1 stroužek česneku
1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
2 lžíce povoleného rostlinného margarínu (Alsan)
Postup:
Troubu předehřejte na 220°C. Rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Spolu se stroužky česneku a nakrájenou cibulí rozvrstvěte na pečící papír na plech, zakápněte (nebo spíš zalijte) olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte asi 30 (35) minut (po cca 25 radši zkontrolujte, zda se něco nepřipaluje). Opečenou zeleninu přendejte do hrnce, přidejte hrnek vývaru, přiveďte k varu a při mírné teplotě vařte asi 10 minut. Poté přidejte bazalku a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Přidejte cukr a citronovou šťávu (můžete začít jednou lžící), ochutnejte a dochuťte solí, pepřem, citronem, příp. dalším cukrem.
Mezi tím, co se vaří polévka můžete udělat česnekovou bagetu. Chleba nakrájejte na asi 1cm plátky, bagetu rozpulte na půl. V misce smíchejte povolený margarín s lahůdkovým droždím a rozmačkaným stroužkem česneku. Touto směsí natřete plátky chleba a vložte je na chvílí (cca 3 minuty, pozor, nutné hlídat!) pod gril, dokud nejsou do zlatova do křupava opečené.
Mezi tím, co se vaří polévka můžete udělat česnekovou bagetu. Chleba nakrájejte na asi 1cm plátky, bagetu rozpulte na půl. V misce smíchejte povolený margarín s lahůdkovým droždím a rozmačkaným stroužkem česneku. Touto směsí natřete plátky chleba a vložte je na chvílí (cca 3 minuty, pozor, nutné hlídat!) pod gril, dokud nejsou do zlatova do křupava opečené.
Polévku ozdobte trochou rostlinné smetany (doporučuji Oatly) a lístkem bazalky, opepřete, přidejte česnekový chléb a podávejte.
Wow, for the first time I had to use a dictionary to understand your post. I would never guess what rajcata means :)
OdpovědětVymazatThat's a pity it's so hot in Poland now so I don't really feel like cooking a soup but your ice creams look so delicious and tempting that I think I'll give them a try one day :)
Beata
It's never too hot for tomato soup! ;) besides, you can always eat it cold :))
OdpovědětVymazatTak jsem si dnes tuhle polívčičku udělala a je to VÝ-BOR-NOST! Děkuju za úžasnej recept, tuhle rajčatovou jsem určitě nevařila naposledy! :)
OdpovědětVymazat