Když už jedeme na té raw vlně, přidám rovnou recept na (téměř) raw kuličky, které jste mohli ochutnat na veganských hodech. Většina raw sladkostí (stejně jako Larabar, na kterou TU máme recept už nějakou dobu) je založena na směsi roxmixovaných ořechů a sušeného ovoce. Zní to celkem obyčejně, nicméně jednoduché suroviny dohromady vytvoří výborné a oproti tradičnějším dezertům i zdravější pochoutky.
Před přípravou kuliček doporučuji ořechy na pár hodin namočit do vody, před samotným mixováním slít a propláchnout. Tento proces ještě vylepší jejich chuť a nutriční výhody a usnadní přípravu. Ořechy kupuji na trzích či v obchodě Diana, ve větším množství ve velkoskladu se zeleninou v Lipencích. Kvůli jejich ceně si je ve větších baleních někdy i přeji k různým svátkům apod. ;). Pokud nejste orthodox raw je možné pro zlepšení chuti ořechy před namáčením opražit (zejména ty lískové). Dobrý panenský kokosový olej a chutné kakao seženete též v drogerii DM (Alnatura) nebo zainvestujte do nějakého fairtrade.
Z množství uvedeného na každý recept získáte cca 30 kuliček.
Na závěr ještě Raw disclaimer: jsem si vědoma toho, že některé ingredience, které zde používám patrně nejsou raw - vanilkový extrakt M&S rozdhodně ne (nicméně ten se dá poměrně jednoduše nahradit semínky z vanilkového lusku), u Agáve sirupu Alnatura a noname kakaového másla si nejsem jistá. Pokud vám záleží na tom, aby byly kuličky opravdu skrz naskrz raw, budete muset investovat čas a úsilí a najít vyhovující ingredience.
Ořechovo-datlové kuličky s vločkami
Ingredience:
15 měkkých masitých datlí (Medjol)
1 hrnek mandlí
1 hrnek mletého sušeného kokosu
2/3 hrnku vlašských ořechů
2/3 hrnku ovesných vloček
4 lžíce kakaa
2 lžičky kokosového oleje
1/2 lžičky muškátového oříšku
1 lžička skořice
Mleté pistáciové oříšky, mleté mandle, sušený kokos či kakaový prášek na obalení
Postup:
Datle vypeckujte, vše dejte do mixéru a rozmixujte dokud z oříšků nejsou jen malinké kousky. Lžickou či lžíci nabírejte požaované množství hmoty a rukama tvarujte kuličky. Obalte v mletých pistáciových oříšcích, uzavřete do dobře těsnící nádoby a skladujte v lednici.
Citrónovo-mandlové kuličky s kokosem
Ingredience:
1 a 1/2 hrnku mletých mandlí (cca 2 hrnky mandlí)
1 a 1/2 hrnku mletého sušeného kokosu
1/3 hrnku najemno mletého sušeného kokosu
špetka soli
6 lžic agave sirupu (či javorového sirupu, ten ale není raw)
4 lžíce čerstvé citrónové šťávy
2 lžičky vanilkového extraktu či cca 1cm vanilkových semínek (pasty)
1 vrchovatá lžíce citrónové kůry
1/4 hrnku a 1 lžíce kokosového oleje
Postup:
Mandle zbavte slupek (po nějaké době namáčení to jde stejně jako po spaření), osušte a rozmixujte na moučku v mixéru (já na to používám malý mixér na koření). Mandlovou mouku smíchejte s kokosem a solí. V jiné misce promíchejte agáve sirup, citrónovou šťávu a kůru a vanilku. Smíchejte obě směsi a po částech vlijte i kokosový olej. Dobře prodělávejte (já to dělám v zapnutém robotu-míchači). Lžičkou či lžící odebírejte vždy stejné množství směsi, tvarujte kuličky a rovnejte do dobře uzavíratelné nádoby. Můžete obalit v kokosu či nechat jen tak. Před podáváním nechte nejméně hodinu vychladit, skladujte v lednici.
Extrasuperduperhyperultra čokoládové kuličky s lískovými oříšky
Něco pro milovníky čokoládových truffles
Ingredience:
1 a 1/2 hrnku kakaového prášku
1/2 hrnku agáve sirupu
1 lžička vanilkového sirupu či cca půl cm vanilkových semínek/pasty
1/2 hrnku lískových oříšku (předem namočených, opláchnutých a osušených)
1/4 hrnku kešu oříšků (dtto)
1 lžička lískovooříškového oleje (není nutné) či netrváte-li na 100% raw 2 lžíce lískovo-oříškového likéru (má např. VomFass)
1/3 hrnku kokosového oleje
1/3 hrnku kakaového másla
špetka soli
Postup:
Kakaové máslo a kokosový olej rozehřejte ve vodní lázni. Do mixéru vlijte oleje a všechny ostatní ingredience a mixujte, dokud se nevytvoří hladká krémová hmota. Tu přelijte do dobře uzavíratelné nádoby a nechte cca hodinu ztuhnout v lednici. Poté lžičkou či lžící nabírejte stejné množství a rukama tvarujte kuičky. Ty obalte v kakaovém prášku, ozdobte lískovým oříškem a dejte opět vychladit do lednice. Skladujte v dobře uzavřené nádobě v lednici.
určitě ukládám... na vánoce se bude hodit ;-)
OdpovědětVymazatAhoj :) tvoja stranka sa mi velmi paci. chcela by som sa ta spytat ci by si mi neodporucila nejake chutne svaciny do skoly. dakujem :)
OdpovědětVymazatAhoj,
OdpovědětVymazattipů by byla spousta (od nejrůznějších wrapů a sendvičů přes zeleninovo-luštěninovo-obilninové saláty k raw tyčinkám, Bircher muesli a muffinkům...) teď jen se s tím každý den dělat ;)
tyčinky Larabar dle vašeho receptu již dělám,jsou skvělé,jen to nemixuji,ale vše umelu na ,,masovém mlýnku",přijde mi to jednodušší
OdpovědětVymazatidealní vanoční cukroví! jen mam strach že do vanoc nevydrží, jak ho chodíme ujídat
OdpovědětVymazatTo teda vypada velice dobre.
OdpovědětVymazatAhoj, zajímalo by mě, kde sehnat to kakové máslo v Praze v kamenné prodejně (zatím jsem viděla jen v eshopech, ale nechce se mi objednávat kvůli jednomu balení) díky
OdpovědětVymazatkakaové máslo jsem sehnala v obchodě s cukrářskými potřebami Fiala (http://www.fialapraha.cz/) a viděla jsem ho i v malém balení (dražší než ve Fialovi) v bioobchodě v Sázavské. Značka BioNeBio
OdpovědětVymazatAhoj, zařadila jsem tento recept do svého příspěvku o zdravém cukroví z českých blogů, kdyžtak koukni ;-) http://www.mamou-stylove.cz/2013/11/29/recept-10-variant-na-zdrave-vanocni-cukrovi-z-ceskych-blogu-a-portalu/
OdpovědětVymazatsuper :)
OdpovědětVymazatJak dlouho tyto kulicky vydrzi v lednici pokud je ubranim pred najezdem ochutnavacu?
OdpovědětVymazatrekla bych ze v lednici by tak tyden mohly zvladnout...
OdpovědětVymazatLíbí se mi to servírování v tom papírovém košíčku, je to někde k sehnání nebo vyrobeno?
OdpovědětVymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatvypadá to krásně, hlavně ty servírovací krabičky :-)
Odkud je máte?