13. prosince 2009

Pomazanka z Cerne Redkve

Dalsi naucne okenko od K. :).

Cerna redkev je jednim z nejdele pestovanych druhu zeleniny. Pestuje se i u nas a spolu s mrkvi a zelim patri mezi ty druhy zeleniny, ktere se nemuseji dovazet ani pestovat pod umelym svetlem v mineralni prsti prosycene hnojivy a presto je mozne ji konzumovat cerstvou az do pozdni zimy. Koupite ji jedine od pestitelu na trhu (v Praze napriklad na Havelskem trhu nebo v hale 22 v Holesovicke trznici). V obchodech jsem ji nikdy prodavat nevidel.
Cerna redkev bulvy s cernou slupkou (uvnitr bile) o prumeru 5-8 cm, chuti pripomina aromatickou, ostrejsi a stiplavou klasickou redkvicku. Traduje se jeji bladhodarne pusobeni na ledviny a mocovy mechyr.

Ingredience:
3 cerne redkve
150 g bileho tofu
pazitka
2 lzice olivoveho olej
1 lzice suseneho drozdi
1 lzice sojove omacky
sul
pepr

Postup:
Cerne redkve dukladne omyjeme a nejlepe i vydrbeme kartackem. Nekdo doporucuje bulvy loupat, ja to nicmene nedelam. Redkve nastrouhame na jemnem struhadle a dukladne promisime s rozmackanym tofu, pridame nasekanou paziku, spetku pepre, osolime, a pridame olivovy olej a susene druzdi. Smes dukladne promichame a prohnetema, aby drzela pohromade. Nechame udlezet v lednici nebo na chladnem miste a muzeme podavat.

Žádné komentáře:

Okomentovat