8. ledna 2012

Rasam a dalsi polevky

Rasam, znovu - a lepe
Diky osobnimu nasazeni naseho kamarada R., ktery na jihu Indie sbiral v domacnostech a restauracich recepty a postupy a podobne jako my je velkym milovnikem kyselo-korenenych polevek, jsme konecne po, rade omylu, neuspechu a proslapavani slepych cest dospeli k postupu, jak uvarit tradicni jihoindickou polevku rasam k nasi naproste spokojenosti. Na 3 litry polevky:

Ingredience:
Olej
4 velke strouzky cesneku
2 hrnky cervene cocky
tamarind (da se koupit v asijskych potravinach nebo vetsich vietnamskych zeleninach)
curry listy
tri rajcata nebo jedna konzerva sekanych
koriandrove listy
horcicne seminko
chilli papricky
dobry zeleninovy bujon nebo predem pripraveny vyvar
smes rasam koreni, muzete si ho bud koupit (http://www.indianspices4u.com/brands/grandmas/curry-spice-powders-paste/grandmas-rasam-powder.html) nebo si namichat vlastni (http://www.vegetarian-cooking-recipes-tips.com/rasam-powder.html)


Postup:
V hrnci rozehrejte olej a na nem kratce osmahnete drceny cesnek, horcicne seminko a cele chilli (mnozstvi dle vas chuti a predevsim stupne palivosti papricek). Prisypte cocku a za staleho michani ji nasucho osmahnete v okorenenem oleji. Pridejte rajcata, hrst curry listu, prilijte asi litr vody, promichejte a na mirnem ohni nechte cocku a rajcata rozvarit.
Mezi tim do druheho hrnce pripravte stavu z tamarindu, pouzijte lisovanou pastu a to asi v mnozstvi pingpongoveho micku na litr vody, pastu propasirujte v teple vode pres sitko, at se zbavite slupek a semen. Takto pripravte cca 2 litry tamarindove stavy. Tu pote zahrivejte, pridejte rasam koreni (nebojte se pridat hodne (cca 2 vrchovate pol. lzice)), rostlinny bujon nebo vyvar a polovinu nasekanych koriandrovych listu.
Oba hrnce slijte dohromady, promichejte a varte jeste asi 10 minut. Par minut pred ukoncenim varu pridejte zbytek sekanych listu koriandru. Pred konzumaci nechte idealne jeste nejakou dobu odstat.

Pripravil K.

B. říká: Pokud je pro vás Rasam prilis slozity (zejm. co se ingredienci tyce) ci exoticky, pripravte si misto nej jednodussi a stejne dobrou (indoevropskou :) kyselejsi cockovo-rajcatovou polevku z blogu MyNewRoots. Ne nadarmo pani o receptu pise, ze patri mezi jeji nejoblibenejsi. Kdyz jsem tuto polevku udelala poprve, rikala jsem si, ze je dobra, ale ne naprosto top. Nicmene cim dele jsem ji jedla, tim vice mi chutnala, a za posledni mesic jsem ji delala snad 7x, coz uz je co rict. Takze nevahejte a urcite vyzkousejte. Mozna se zda obycejna, ale cumin a citron zde, spolu s ostatnimi ingrediencemi, tvori vynikajici chut, ktere se nebudete moci nabazit ;).

Pin It Now!

Žádné komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...