12. listopadu 2012

Koláč Míša

Koláč Míša patří(val) mezi mé nejoblíbenější dezerty (ostatně ani nanuk není k zahození). Od chvíle, co jsem ochutnala krém tohohle tiramisu jsem věděla, že Míšu musím udělat, protože každá záminka dát si ten výborný, tvaroh připomínající krém, je dobrá. 
Vzhledem k tomu, že krém používá kokosový olej je jeho chuť lehce kokosová (od Míšy k Eskymu?). Pokud vám tato vadí, použijte rafinovaný kokosový olej (k dostání např. v biu v  Bělehradské), který je deodorizovaný a nechutná kokosově (nicméně já jsem pro kokosový virgin).
Korpus z receptu níže není piškotový, ale spíše dortový, nicméně chuti to nijak neubírá. Na alternativy se můžete podívat např. zde (lowcost) nebo tu (tento korpus je více piškotový).
Co se týká sojového jogurtu, doporučuji zejména bílý Provamel (na krém) či Sojadee (na korpus). Spotřeba je velká, ale nezoufejte, recept na výborný domácí vegan jogurt kaming sún :).

Veganotic uvádí projekt Socialistická cukrárna

Ingredience:
Krém
625 gr bílého sojového jogurtu
200 gr kešu ořechů natural
3 lžíce polohrubé mouky
150 gr (1 a 1/4 hrnku) cukru moučka
110 gr (1/2 hrnku) rozpuštěného vychladlého kokosového oleje
citronová šťáva z půlky nebo jednoho citronu
Korpus
400 ml sojového jogurtu (příp. 375ml a zbytek dolijte rostlinným mlékem :)
3/4 hrnku cukru krupice
75 ml rozpuštěného Alsanu (rostl. tuku)
100 ml holandského kakaa (ne Granko)
lžička vanilkového extraktu nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem
2 lžičky sody bikarbony
2 hrnky polohrubé mouky
Poleva
200 - 300 gr čokolády na vaření
cca 50 gr rostlinného tuku
pokud máte raději polevu měkčí, přidejte trochu rostlinné smetany

Postup:
Krém: Jogurt, kešu a citronovou šťávu dejte co mixéru a dobře rozmixujte. Poté přidejte ostatní ingredience na krém a mixujte. Když je krém úplně hladký, nechte ho vychladnout a ztuhnout v lednici (ideálně déle než 3 hodiny).
Korpus: Troubu předehřejte na 150°c a klasický velký plech vyložte pečícím papírem. V míse dobře smíchejte pečící sodu s moukou a několikrát prosijte. V jiné misce smíchejte jogurt, cukr, vanilkový extrakt, kakao a rozpuštěný Alsan. Lehce vmíchejte mouku do tekuté směsi, těsto nalijte na plech a stěrkou dobře rozetřete po celé ploše. Pečte asi 20-35 minut, korpus je třeba sledovat, když si myslíte, že je hotový, udělejte test špejlí. Po vyndání z trouby nechte úplně vychladnout.
Poleva: Čokoládu společně s tukem (a smetanou) rozehřejte ve vodní lázni. Před poléváním koláče nechte vychladnout (ale ne ztuhnout).


Když je korpus úplně vychladlý a krém ztuhl, navrstvěte ho na korpus. Pokud je krém pořád ještě tekutý, můžete nanést nejprve jednu vrstvu, tu dát ztuhnout do ledničky a zbytek krému přidat až po nějaké době. Ale vzhledem k tomu, že korpus by měl být tenký a dosahovat do krajů plechu, s případným tekutým krémem by neměl být problém. Na krém nalijte rozpuštěnou čokoládu a nejlépe širší stěrkou nebo špachtlí ji ihned opatrně a lehce (abyste čokoládu nesmíchali s krémem) rozetřete po koláči. Dejte opět vychladit do lednice. Krájejte nahřátým nožem (nůž dejte na chvíli pod horkou tekoucí vodu, otřete a krájejte).


Pin It Now!

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ten sem mel nejraci, kdyz jsem byla mala..........

hana řekl(a)...

mám oblíběný blog!:D finally. láska na první pohled, úúúžasný, zejtra se opět nemusim učit, budu opisovat receptyy♥

Unknown řekl(a)...

Ahoj, recept mě docela nadchl a chtěla bych ho vyzkoušet. Mám ale dotaz..je možno sójovou záležitost nahradit nečím jiným? Sóju u nás doma nemůžeme :(

Pupa řekl(a)...

yocciful:
nějak to zvládnem :)
těsto na čokoládový korpus použij tohle http://veganotic.blogspot.cz/2010/07/wacky-cake-jahodovy-krem.html je jednoduché, variabilní a chutné.
V krému je problém jogurt, pokud tomu dobře rozumím. Pokud nemáš nějakou alternativu sojového, zkus místo něj dát kokosovou smetanu. Kup dvě plechovky kokosového mléka ALbert nebo Exotic FOod (zelené) a dej nejméně na 1 den do lednice. Poté otevři, vyber ztuhlou kokosovou část (vodu vylij). Kešu ořechy dle návodu rozmixuj s asi 1/3 tohohle ztuhlého mléka a ostatními ingrediencemi (přidej trochu víc kokosového oleje a citronové šťávy). Zbylou kokosovou smetanu vyšlehej jako šlehačku a přidej do krému. Nech dobře ztuhnout v lednici.
Je ale třeba počítat s tím, že výsledek bude méně "tvarohový" a více kokosový. Spíš eskymo, než Míša :)

lucka řekl(a)...

Můžu se zeptat, jaký tuk je nejlepší do polevy? díky Lucka

Anonymní řekl(a)...

Do krému skutečně přijde zamixovat mouka? Myslela jsem, že mouka by se měla péct, nebo vařit a takhle za syrova? Dala by se něčím nahradit?
děkuji Iva

Pupa řekl(a)...

Ivo, můžete jí úplně vynechat. Jen dejte o cca 20 g více kokosového oleje

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...