24. února 2013

Lasagne s houbami, kapustou a bešamelem

Réécéépt. Zahrnuje docela hodně kroků, ale jistě se umíte v kuchyni pěkně otáčet, takže to bude raz dva.


Ingredience:
cca 12 plátků lasagní (ideálně ty, které se nemusí předem předvařit)
500 gr čerstvých hnědých žampionů či jiných hub dle chuti
300 gr natrhaných kapustových listů (bez tuhého stonku)
3 velké stroužky česneku
2 lžičky čerstvého či sušeného tymiánu
30 gr Alsanu či rostlinného oleje
cca 100 gr vlašských ořechů
1 vrchovatá lžíce sezamových semínek
1/2 hrnku lahůdkového droždí (pozor, nejedná se o kvasnice)
1 litr rostlinného mléka (já měla domácí mandlovo-ovesné)
1 střední celer
2 střední cibule
3 bobkové listy
pár kuliček pepře a nového koření
60 gr Alsanu
60 gr hladké mouky
3-4 lžičky dijonské hořčice 
pepř a sůl

Postup:
Nejdříve si připravíme základ na bešamel. Celer nakrájíme na větší kostky, cibuli na hrubo a spolu s bobkovým listem, kuličkami pepře a nového koření dáme do hrnce. Zalijeme mlékem a pomalu zahříváme. Těsně před tím, než se mléko začne vařit sejmeme z ohně. Přikryjeme pokličkou a dáme stranou. Kapustu omyjeme, dáme do hrnce se studenou vodou, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme 2-3 minuty, slijeme a necháme okapat. Houby nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpustíme Alsan (30 gr) či zahřejeme olej, přidáme houby a smažíme asi 10 minut, dokud nepustí vodu a ta se nevypaří. Přidáme rozmačkaný česnek, tymián, sůl a pepř a ještě asi dvě až tři minuty osmahneme. Troubu předehřejeme na 180°C. Vlašské ořechy, sezam a droždí rozmixujeme do konzistence strouhanky. Mléko s kořenovou zeleninou opět zahřejeme a poté přecedíme. Na pánvi zahřejeme 50gr Alsanu, přisypeme mouku a za stálého míchání asi 2-3 minuty osmahneme. Sundáme z ohně, přilijeme trošku ochuceného mléka a rychle kvrdláme metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Postupně přiléváme další mléko a mícháme. Když je všechno mléko vmíchané do základu bešamelu, vrátíme na plotnu a opět zahříváme, mícháme, dokud nemáme hustý bešamel (stačí chvilička). Vmícháme hořčici, dochutíme pepřem a solí. Půlku bešamelu vmícháme do kapusty, 1/4 nalijeme na spod zapékací mísy. Navrstvíme první patro lasagní, na které nandáme kapustu. Pokryjeme další vrstvou lasagní, na tu nasypeme houby. Další patro lasagní potřeme zbytkem bešamelu a posypeme ořechovou směsí. Dáme do trouby zapéct asi na 30 minut. Hotovo!

3 komentáře:

  1. vyzera to uzasne, urcite vyskusam :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jaké droždí jste myslela? Suché? Díky...

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní 2: zadej do google lahůdkové droždí

    OdpovědětVymazat