10. března 2013

Lentil Loaf

Moc nevím, jak přeložit název tohoto jídla ... čočková sekaná? čočkový bochník? obojí zni trochu podivně a nepříliš lákavě ;) zůstaňme tedy u anglismu lentil loaf. Původní recept z blogu OhSheGlows. Ačkoli mě kombinace slaného a sladkého (jablka, hrozinky) obvylke příliš neláká, tady je výborná. Doporučuji :) Recept je navíc poměrně variabilní, můžete do něj přidat dle vašich preferencí další oblíbené potraviny, např. houby, tofu, tempeh...


Ingredience:
1 hrnek neuvařené zelené čočky
1 hrnek vlašských ořechů
3 vrchovaté lžíce rozemletých lněných semínek + 1/2 hrnku vody
3 velké stroužky česneku
1,5 hrnku najemno nakrájené cibule (asi 3 střední cibule)
1 hrnek najemno nakrájeného řapíkatého celeru (asi by byl chutný i normální, ale dala bych ho méně)
1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
1/3 hrnku nahrubo nastrouhaného sladkého jablka
1/3 hrnku hrozinek
1/2 hrnku rozemletých ovesných vloček
3/4 hrnku strouhanky
2 lžičky čerstvého či 1 sušeného tymiánu
sůl, pepř
1/4 hrnku kečupu
1 lžíce javorového sirupu či jiného sladidla
 2 lžíce jablečného pyré/výživy
1 a 1/5 lžíce balzamikového octa


Postup:
Čočku propláchněte a dejte spolu s třemi hrnky vody do hrnce, přidejte trochu sypkého bujónu a přiveďte k varu. Vařte asi 45 minut (čočka by měla být lehce rozvařená). Ořechy nasekejte nožem na menší kousky a opražte na pánvi či v troubě (asi 8-10 minut na 160°C). Lněná semínka rozemelte, přimíchejte vodu a dobře promíchejte vidličkou či metličkou, dejte do lednice. Na pánvi zahřejte olej, přidejte rozmačkaný česnek a cibuli a opékejte asi 5 minut. Poté přidejte celer, mrkev, jablko a rozinky a dalších asi 10-15 minut opékejte. Když je čočka a vše ostatní hotové, přenejte do velké mísy, přidejte vločkovou mouku, strouhanku, koření, lněné semínko, (nezapomeňte na ořechy), a vše dobře promíchejte. Ochutnejte a dochuťte pepřem, solí, případně dalším kořením či sypkým bujónem. Dobře vmačkejte do pečící nádoby. V hrnku promíchejte kečup, javorový sirup, jablečné pyré a balzamikový ocet a potřete touto směsí čočkovou sekanou. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 45 minut. Před podáváním nechte trochu vychladnout, skladujte v lednici. Druhý den je chuť snad ještě lepší :). Enjoy.


Pin It Now!

5 komentářů:

Helaovečka řekl(a)...

Výborná, místo jablečného pyré jsem dala povidla s umeoctem a protlakem a fakt dobrota!

Anonymní řekl(a)...

Jak říkají místní: "Delightable"! Na můj vkus moc pracné, ale stálo to za to. Upekla jsem glutanfree verzi, jinak jsem se držela receptu, lentil loaf měl úspěch i přes velkou konkurenci :)

Anonymní řekl(a)...

Naprostá paráda, i můj masožravý přítel to označil za "exkluzivní", třeba se mi díky jídlům jako je tohle podaří jednoho dne transformovat :-)

Pupa řekl(a)...

Super! :)

Anonymní řekl(a)...

Recept mě láká, chci ho vyzkoušet - jen mě celkem odrazuje ten kečup. Nešlo by ho nahradit třeba rajčatovým pyré? Nebo potom ten kečup v hotovém jídle není tolik cítit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...