4. dubna 2013

Raw Pohanková Kaše k snídani

Připravte si výborné, jednoduché a výživné snídaně na několik dní dopředu. Pokud vám je, stejně jako mě, ráno každá minuta drahá, určitě vám bude vyhovovat vytáhnout připravenou snídani z lednice a vydat se do světa (eufemismus pro "práce kterou nesnášíte"). Pokud vám pohanka vyloženě nechutná a jste si jistí, že se nejedná pouze o předsudky, asi bych vám tuhle kaši nedoporučovala. Jinak je to ovšem chutná a zdravá snídaně pro každého (včetně dětí). Navíc je recept vcelku variabilní, pokud nemáte rádi kardamom, dejte místo něj skořici, vlašáky můžete vyměnit za mandle či jiné ořechy apod.
Původní recept je z krásného blogu Green Kitchen Stories, na který se určitě podívejte, stojí za to.


Ingredience:
1 hrnek pohanky
1 hrnek vlašských (či jiných) ořechů
2 zelená jablka, zbavená jadřinců a bubáka
šťáva z jednoho většího pomeranče
1/3 lžičky mletého kardamomu (opatrně, ať to s ním nepřeženete)
1/2 lžičky mleté vanilky či vanilkového extraktu
Ke kaši:
cokoli, co máte rádi, např. čerstvé ovoce, máta, meduňka, ořechy (kokos), semínka, sušené ovoce, drcené kakaové boby, acai, marmeláda (ideálně čerstvá z chia semínek, coming soon), vločky, ořechové máslo, užměnicdalšíhonenapadá


Postup:
Pohanku a ořechy dejte do misek, zalijte vodou a nechte přes noc nebo nejméně jednu hodinu máčet. Slijte a propláchněte. Všechny ingredience dejte do mixéru (jestli používáte ponorný mixér, jablka nakrájejte na menší kousky) a rozmixujte dohladka. Přendejte spolu s ovocem, ořechy apod. do čistých (ideálně vařící vodou vypláchnutých) dobře uzavíratelných skleniček. Skladujte v lednici.

9 komentářů:

  1. Kaši pohankovou dělám podobně jen s kouskem banánu a ořechy nebo semínky, co dům dal. Je to dobrá změna oproti monotonni ovesne kasi, kterou jim denne.

    OdpovědětVymazat
  2. to je náhoda, minulý týden jsem dělala a přidávala i na blog :-)

    OdpovědětVymazat
  3. tenhle recept mne lákal už dlouho :) nakonec jsem ho vyzkoušela s kešu ořechy a klíčenou pohankou... mňamózní věc! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vetsinou delam ovesnou kasi.. Dnes rano jsem udelala s namocene pohanky, orisku, bananu.. ale nejak 'drhne' v puse.. Nevim, zda to je mixerem, ci zkratka to 'ma delat'???
    Dekuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den,

    mohu se zeptat, když máčíte pohanku přes noc dáváte ji do lednice či jí necháte při pokojové teplotě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš obojí. Při pokojové teplotě se jí nic za tu jednu noc nemůže stát. Jen asi, kdybys jí tam nechal/a moc dlouho (víc dní) tak by začala kvasit.

      Vymazat
  6. Monča: Tak já to teda zkusím :o) Mám pohanku i spoustu různých oříšků a ovocí tak pokombinuju. Mn'am..

    OdpovědětVymazat
  7. Prosím jakou pohanku používáte?

    OdpovědětVymazat