29. května 2013

Výborný Cuketový Chlebíček s Ořechy

Tenhle chlebíček/buchta je částečně z cuket, nad čímž by méně zkušení jedinci mohli ohrnovat nos, ale nebojte se, jako cuketa rozhodně nechutná! Cukety mu pouze dodávají vláčnost a výbornou texturu, což dotváří jeho skvělou chuť. Takže, pokud máte úrodu cuket, máte povinnost udělat tenhle chlebíček. Pokud neobhospodařujete nic, z čeho byste mohli mít úrodu z cuket, máte povinnost cukety koupit a udělat tenhle chlebíček. Je prostě výborný, věřte mi!


Ingredience:
2 hrnky polohrubé pšeničné mouky
1 hrnek špaldové mouky (ev. můžete dát další hrnek pšeničné)
3 lžičky mleté skořice
cca 1/2 lžičky muškátového oříšku
cca 1/2 lžičky mletého hřebíčku
1 a 1/2 lžičky sody bikarbony
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
1/2 hrnku + 1 lžíce sojového či jiného rostlinného mléka (ev. vody)
1 lžička (jablečného octa)
1 hrnek (bílého) cukru
3/4 hrnku hnědého či kokosového cukru (kokosový je dražší, ale má vynikající chuť a nižší GI)
1 hrnek rostlinného oleje
3 lžíce rozemletého lněného semínka
2 lžičky vanilkového extraktu
2 vrchovaté hrnky nahrubo nastrouhané cukety (pokud je hodně vodnatá, přebytečnou vodu vymačkejte a slijte!)
1 hrnek nahrubo nasekaných vlašských ořechů


Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a větší formu na biskupský chlebíček vyložte pečícím papírem (stačí po delší straně) nebo dobře vymažte. Odměřte mléko a přidejte do něj ocet. Mezi tím připravte těsto: suché ingredience (mouku, koření, prášek, sodu a sůl) prosejte do větší mísy a promíchejte metličkou. Olej smíchejte s cukrem, pridejte lněné semínko, vanilkový extrakt a odstáté mléko. Do tekuté směsi vmíchejte cuketu a ořechy. Tuto směs vlijte do mísy s moukou a promíchejte vařečkou. Těsto vlijte do formy a vložte do trouby. Pečte cca hodinu a deset minut na 180°C nebo hodinu a dvacet minut na 160°C horkovzduch. Když se vám zdá, že by chlebíček mohl být hotový, píchnětě doprostřed špejli. Pokud vyjde čistá (minimálně na ní je pouze pár minimini drobečků), je chlebík hotový. Po vyndání z trouby nechte ještě cca 20 minut ve formě, poté vyjměte a nechte chlebíček úplně vychladnout na pečícím roštu.

15 komentářů:

  1. Krásné fotky, vypadá to víc než dobře:)

    OdpovědětVymazat
  2. souhlasím, fakt krásné fotky a úžasný recept .)

    OdpovědětVymazat
  3. hned jsem musela s přítelem vyzkoušet a bylo to výborný! :)

    Bobunka3liska.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. no vyborne, dnes jen jedna pravopisna chyba......(píchnětě), preklepy necitaje....lepsi se to, lepsi.....

    btw, z cuket rozhodne VYCUKNU !!!!!

    OdpovědětVymazat
  5. No tak ten musel být naprsto famooozní! <3

    OdpovědětVymazat
  6. ďakujem za výborný recept :-) chlebíček som piekla pred pár dňami a bol taký úžasný, že sa práve chladí ďalšia várka :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Já akurát peču, jen jsem to měla stále strašně husté, tak jsem dolejvala mlíko. je správně fakt jen 1/2 hrnku na 3 hrnky mouky? I když vidím, že tam je hrnek oleje.
    Uvidím co z toho upeču. každopádně těsto bylo dobré :)

    OdpovědětVymazat
  8. To je krásná forma! Holčičí)) Odkud je prosím?

    OdpovědětVymazat
  9. Ivana: je to sprAvne, zvlhci to take ta cuketa

    Leny: znacka Emile Henry z outletu Potten&Pannen ve Sterboholich

    OdpovědětVymazat
  10. To jsem nevěděla, že taky mají outlet. Díky za tip!))

    OdpovědětVymazat
  11. ...som nevedela, že vegáni konzumujú mlieko...

    OdpovědětVymazat
  12. A co presne je na rostlinnem mleku ne-veganskeho, proboha?

    OdpovědětVymazat
  13. Vyzkoušeno, dala jsem jen 3/4 hrnku cukru, možná ani to ne a je vynikající. Ukládám.:)

    OdpovědětVymazat