9. března 2014

Meruňkový Koláč s Marcipánem a Pistáciemi

Skvělý meruňkový koláč s mandlovou náplní a pistáciemi ve výborné krustě, která díky lněnému semínku chutná lehce po oříšcích. Kokosového oleje se bát nemusíte ani pokud kokosové chuti příliš neholdujete. Těsto je po upečení jen velmi, velmi jemně kokosové (myslím, že většina lidí to ani nepozná), kokosový olej mu propůjčuje především pěknou strukturu a výbornou plnou chuť. Doporučuji si na tenhle recept sehnat co nejkvalitnější maricpán (nezapomeňte zkontrolovat, jestli je vegan), ideálně s obsahem mandlí vyšším než 50% a bez umělých dochucovadel, přeci jen marcipánu je zde dost a výsledek tedy záleží především na jeho kvalitě. Já kupuji jakýsi německý/rakouský ve stánku s ořechy a sladkostmi ve stanici metra Skalka, jiný zatím bohužel doporučit nemůžu. Vždy si navíc můžete zkusit marcipán udělat doma sami (jsou téměř jen rozemleté mandle a cukr), stačí trochu googlit.


Recept je do koláčové formy (ideálně s vyndavacím dnem) o velikosti 25 cm.

Ingredience:
230 g polohrubé mouky
100 g cukru moučka
2 lžíce mletého lněného semínka (asi 20 g)
90 g kokosového oleje (v tužším stavu) či jiného rostlinného tuku
2 - 3 lžíce ořechového či rostlinného mléka (ev. vody)
hustá meruňková marmeláda (není nutná)
hrst nasekaných (cukrářských) nesolených nepražených pistácií (nejsou nezbytně nutné)
300 - 350 g marcipánu
cca 22 zavařených meruňkových půlek, měly by na to stačit dvě 500 g sklenice kompotu


Postup:
Troubu předehřejte na 190°C. Mleté semínko smíchejte s cca 6ti lžícemi horké (vařící) vody, dobře prošlehejte a dejte na chvíli ztuhnout/vychladnout do lednice. Těsto se nejlépe připravuje v mixéru (resp. food processoru), ale pokud ho nemáte, můžete vše připravit i v obyč míse rukama. Do mixéru dejte mouku, cukr moučka a kokosový olej (neměl by být tekutý). Párkrát zapulzujte, dokud se těsto nespojí do drobenkové konzistence. Poté přidejte vyšlehané lněné semínko a opět na pár sekund pusťte mixér. Poté po lžících přidávejte do zapnutého mixéru mléko či vodu, dokud se těsto nespojí v kompaktní nelepivou hmotu. Nechte odpočinout asi 20 minut v lednici. 


Meruňky slijte a nechte okapat, můžete je i lehce osušit papírovou utěrkou. Těsto vyndejte z lednice, odeberte 2/3 (zbylou část vraťte do lednice), propracujte rukama a na silikonové podložce či pečícím papíru ho vyválejte. Přestaňte ho ujídat, protože ho není nazbyt. Přendejte těsto do formy a zalepte případné trhliny (ev. můžete také těsto do formy prostě vytlačit prsty), co vám zbyde přidejte k 1/3 těsta v lednici. Koláč dejte na chvíli ztuhnout do mrazáku. Poté potřete ve slabší vrstvě hustou meruňkovou marmeládou (pokud máte spíš tekutější, radši ji nepoužívejte - mohla by těsto příliš promočit). Na marmeládu na jemném struhadle nastrouhejte marcipán (pokud ho předtím dáte do mrazáku, bude se s ním lépe pracovat) a posypte nasekanými pistáciemi. Poklaďte půlkami meruněk a dejte opět na chvíli tuhnout do mrazáku. Mezi tím vyválejte zbylou třetinu těsta na silikonové podložce či pečícím papíru, zespod podložku podeberte rukou a opatrně těsto překlopte na koláč. Ujistěte se, že doléhá na všech krajích, podložku sloupněte a po okrajích koláče zatlačte vrchní plát těsta do toho spodního. Dejte na posledních cca 10 minut do mrazáku, poté pečte v předem předehřáté troubě 35 minut (okraje koláče by měly být dozlatova až lehce hněda).


Vyndejte z trouby a před vyjmutím z formy nechte plně vychladnout. Před podáváním bohatě posypte moučkovým cukrem, ozdobte mátou a meruňkami a podávejte s ořechovým či rostlinným jogurtem nebo (kokosovou) šlehačkou.



Pin It Now!

11 komentářů:

Nika Chic řekl(a)...

Tak to je luxus, píšu si ingredience, odpoledne zkouším:)

Tess řekl(a)...

To vypadá naprosto božsky!

Lucasinka řekl(a)...

Testo uz je zadelane a chladi se. Jen co se vratime z venku, udelam zbytek.Nemuzu se dockat!

TheNewLifeBeginning řekl(a)...

No to je nadhera!!!

Lucasinka řekl(a)...

Tak jsme prave ochutnali kousek a je to naprosta lahoda! Na me trochu sladsi, ale partner si "cvachtal" a pochvaloval!

Pupa řekl(a)...

Super :) sladkost se dost odviji predevsim od pouziteho marcipanu a marmelady. Ja ho delala trikrat a nejvic mi chutnal s 55% marcipanem a domaci zavareninou, prave proto ze to nebylo tak sladke :)

Anonymní řekl(a)...

Kde je muj komentar !!!! to je naka demoggracije ??????

Anonymní řekl(a)...

Todle je fakt nejkrásnější věc na světě. I když nemám ráda meruňky, cpala bych se tim od rána do večera, kvůli tomu, jak to vypadá :D

Stepanka_Corculum řekl(a)...

Náááááááá...ááádhera!

Adélie z Adélinu řekl(a)...

byl výborný :) jen jsem použila trochu méně marcipánu

Unknown řekl(a)...

شات بنات مصر
شات بنت مصر
chat
شات بنات مصر
شات بنات مصر
شات مصرى
شات مصرى
شات مصري
بنات مصر
دردشة
شات بنت
شات
شات
شات
شات مصر
شات مصرية

شات مصرى
شات بنات مصر
شات مصرى
بنات مصر
دردشة
شات مصرى
شات بنات
شات مصر
شات مصرية
شات مصر
شات مصرية

شات مصرية
شات مصريه


شات بنات مصر
http://moon-masr.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...