2. března 2014

Miso Polévka se Soba nudlemi a pečeným Tofu

Vynikající Miso polévka s dokřupava opečeným tofu, soba nudlemi a spoustou chutných přídavků. Je to exotika, takže trochu náročnější na ingredience, ale nic, co by se ve specializovaných obchodech nedalo sehnat. Přípravu polévky můžete spojit třeba s výletem do vietnamské tržnice Sapa či jiného asijského obchodu a obohatit se tak nejen chuťove, ale i kulturně (jako správní etnologové nezapomeňte z návštěvy podat v komentářích zprávu!). Většina ingrediencí se navíc prodává ve větších balení, takže se nebojte vyšší počáteční investice. Spousta surovin vám zbyde a vy si tak polévku budete moct užít hned několikrát. A věřte mi, že ji určitě budete dělat vícekrát než jen jednou.
Pro 4 osoby.


Ingredience:
Miso vývar:
cca 5 cm čerstvého zázvoru (doporučuji bio, má mnohem výraznější a lepší chuť)
5 kousků řasy Kombu o velikosti cca 10 cm2
7 středních či větších sušených hub šitake
1/2 hrnku bílé miso pasty (koupila jsem v bioobchodě v Bělehradské)
2 lžíce dobré sojové omáčky
šťáva z jedné limetky či citronu


Polévka:
cca 500 gr pevného tofu (např. Alfabio či Sunfood) - vhodné je nechat ho před přípravou nejméně půl hodiny lisovat
300 gr čerstvých šitake houbiček
3 lžíce sezamového oleje
4 lžíce dobré sojové omáčky
Srirarcha (pálivá omáčka, viz obrázek)
500 - 600 gr Soba nudlí (tradiční asijské pohankové nudle)
100 gr baby špenátu (hodilo by se nějaké tradičněji asijské lupení, ale nemohla jsem žádné sehnat ;)
5 jarních cibulek
naklíčené mungo
bílý a černý opražený seznam (či Gomasio)


Postup:
Vývar: Do většího hrnce dejte zázvor nakrájený na tenké plátky, řasu kombu a sušené šitake. Zalijte 2 litry vařící vody a přikryjte pokličkou. Nechte asi půl hodiny louhovat (mezi tím si připravte věci na zbytek polévky). Po půl hodině vývar přeceďte. Odměřte si miso pastu, přidejte do ní trochu horkého vývaru a dobře rozmíchejte. Poté vlijte zpět k vývaru, ochutnejte a přidávejte limetkovou šťávu a tamari, dokud nedosáhnete požadované chuti.
Polévka: Troubu předehřejte na 200°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Vylisované tofu nakrájejte na menší kostičky (viz obrázek), dejte do mísy a zalijte 1 - 2 lžícemi sezamového oleje a 2 lžícemi sojovky. Přidejte Srirarchu dle chuti (já dávám cca 2 lžičky). Promíchejte, tofu přendejte na plech a pečte asi 15 minut. Během pečení několikrát promíchejte, aby se tofu opékalo ze všech stran. Takto připravené tofu, ideálně ještě obalené v sezamu, je delikátná chuťovka samo o sobě, tak pozor, ať ho všechno nesníte ještě před přidáním do polévky!
Šitake zbavte nožiček a klobouky nakrájejte na tenčí proužky. Dejte do misky a promíchejte s 1 lžící sezamového oleje a 2 lžícemi tamari. Pečte asi 12 minut.
Ve větším hrnci přiveďte k varu slanou vodu a Soba nudle uvařte dle návodu (obvykle se vaří od 2 do 5 minut, poté je nutné je zcedit a propláchnout studenou vodu). Rozdělte do 4 misek.
Opražte sezamová semínka, jarní cibulky nakrájejte na tenká kolečka. Špenát není nutné nijak upravovat, v horkém vývaru lehce změkne sám.


Pokud vám vývar mezi tím trochu vychladl, opět ho zahřejte (ale nevařte). Když je horký, přelijte jím nudle a dle chuti strávníků přidejte všechny ostatní ingredience. Ihned podávejte.


Je možné, že vám vývar zbyde. V takovém případě ho zmrazte a příští dávku miso polévky tak budete mít hotovou raz dva!

12 komentářů:

  1. Tak to vypadá vážně famózně. To asi brzy vyzkouším.

    Jen jsem se chtěla zeptat, co je dle vás "kvalitní sojovka"? Je to taková ta hustá s karamelem (hodně tmavá), nebo taková ta světlá tekutější? A slaná nebo neslaná?


    (P.S.: nešlo by zrušit to ověřování, že nejsme roboti? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Presne, vypada to dokonale, je to samozrejme taky krasne nafocene!

    OdpovědětVymazat
  3. uplne bych si to dala, ale nemam rada houby a v receptu jsou nejspis docela dulezite. mamka obcas dela pro brachy ramen, ten je taky dobry)) (sice neni vegansky a ani vegetariansky, ale to mne problem nedela)

    OdpovědětVymazat
  4. Renata: hustá úplně ne, spíš trochu kvalitnější značka, třeba Kikkoman

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím, je to úžasně nafocené a poměrně pracné, takže to bude asi moc dobré. Já dělám miso denně, ale mnohem jednodušeji (spíš podle makrobiotiky). Jediné, co mě v receptu zaráží je "vývar" co se "nevyvařuje", ale jen zaleje a louhuje, tj. spíš "výluh", ne? A taky ta "zmražená polévka s miso pastou" je hardcore! Co vím, tak se miso dává VŽDY jen do množství, které se HNED sní. Vždyť jde pasta rozmělnit i v další porci vývaru, až na něj přijde řada, no neee? Takže raději takhle... ale aby to nevyznělo negativně, fakt obdivuju krásný fotky a luxusní ingredience, úplně se sbíhají chutě...a to pečené tofu ochucené jen tak musím zkusit i bez polévky :)

    OdpovědětVymazat
  6. A Renato, často je to dražší sojovka než jiné, např. zmíněný Kikkoman... Na výrobu jsou používány pouze čtyři základní ingredience: sójové boby, pšenice, voda a sůl. Během zhruba 6 měsíců přirozeného kvašení sójová omáčka získá svou typickou, červenohnědou barvu a unikátní chuť. Kikkoman během tradiční výroby nepřidává žádné zvýrazňovače chuti, konzervanty ani barviva.
    Důležitý je, aby byla " naturally brewed" nebo byla označená jako "tradiční" nebo "shoyu"... ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní: já nevím, má mražení stejný vliv na laktobacily jako vaření? Co jsem tak googlila, zdá se mi že ne, ale můžu se mýlit. Každopádně trochu výaru už s misem mi zbylo a vyhazovat ho nebudu :)
    To tofu je super i samotné, ještě lepší obalené v sezamu či gomasiu...
    a poděl se o recept na jednodušší miso, prosím :)

    OdpovědětVymazat
  8. http://www.youtube.com/watch?v=ejmK9r5H41Q

    (prvních 6 min) Klasika makrobio ;)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj,
    už jsme polévku 2x dělali, je výborná! Jediné, co navíc přidáváme je čerstvý koriandr, ten k této polévce vyloženě patří.
    Vše jsem sehnala v Holešovické tržnici...
    Díky za inspirace!!!!

    OdpovědětVymazat
  10. Poradíte kde sehnat bio zázvor?

    OdpovědětVymazat
  11. trošku jsem si s tím pohrála po svém, ale chuť odpovídala mé oblíbené miso soup, kterou nám dělají občas v čajovně :3

    OdpovědětVymazat