23. března 2014

Zapečený Pastýřčin Koláč s Tempehem

Pastýřův koláč neboli Shepherd's Pie je klasické irské jídlo, které v mnoha více či méně odlišných variacích existuje po celém světě. Jeho oblíbenosti se není co divit, jen málokdo může mít něco proti bramborové kaši zapečené s tempehem (tradují se historky i o variantách s masem mladých oveček, ale nechce se mi to mu věřit...), omáčkou a zeleninou... 

 
Místo tempehu natural můžete použít i kupovaný marinovaný či uzený tempeh, odpadne tak vaření tempehu v sójové omáčce, nicméně chuť bude maličko jiná (patrně však ne horší). Vhodnou alternativou by myslím byl i seitan speciál.
Ať už se rozhodnete jakkoli, tak jako tak vám určitě vyjde chutné jídlo, ideální na jaro a chladnější dny aprílového počasí.



Původní recept je z kuchařky Veganomicon a je vhodný do pekáčku o velikosti 22 x 33 cm, což představuje asi 8 porcí. Koláč můžete péct i v jednotlivých zapékacích mističkách, postup se nijak neliší, možná pouze o 5 minut zkraťte dobu pečení.



Ingredience:
500 g tempehu natural
1/3 hrnku kvalitní sojové omáčky (Kikkoman)
1/2 l vody
2 lžíce + 1 lžička olivového oleje
1 velká cibule, nakrájená na drobno
3 velké stroužky česneku, romačkané
250 g (hnědých) žampiónů, nakrájených na tenké plátky
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička sušeného koriandru
1 hrnek čerstvého či mraženého hrášku
1 hrnek čerstvé či mražené kukuřice
1 střední mrkev, nakrájená na malé proužky/kostičky
1/2 l zeleninového vývaru (či odpovídající množství vody + kvalitní zeleninový bujón)
1/4 hrnku čerstvé petrželky + další na ozdobu
Bramborová kaše:
1 a 1/2 kg brambor, nakrájených na kostky
1/3 hrnku mandlového, sojového či jiného rostlinného/ořechového mléka či smetany
1/4 hrnku olivového oleje (pokud nemáte rádi jeho chuť použijte méně výrazný olej, např. slunečnicový)
sůl a čerstvě mletý pepř


Postup:
Do většího hrnce rozdrozbte prsty na menší kousky tempeh, zalijte půl litrem vody, přidejte sójovou omáčku a 1 lžičku oleje. Přikryjte poklicí, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, poté odkryjte a nechte vařit dalších cca 5 -  7 minut. Mezi tím připravte brambory a dejte je vařit. Tempeh slijte, nechte okapat a prázdný suchý hrnec (či jiný s velmi širokým dnem) vraťte na vařič. Zahřejte v něm olej, přidejte cibuli a asi 5 minut opékejte. Poté přidejte rozmačkaný česnek a koření a krátce, asi minutu, osmahněte. Vmíchejte tempeh, žampióny a mrkev a za občasného míchání opékejte asi 10 minut. Brambory by teď už měly být měkké (vaří se přibližně 20 minut), slijte je a nechte vychladnout. Připravte si pékaček, ve kterém budete koláč zapékat a troubu předehřejte na 180°C.
Do směsi s tempehm přidejte hrášek a kukuřici a nechte prohřát. Odměřte zeleninový vývar a společně s nadrobno nasekanou petrželkou ho vlijte do směsi s tempehem. Zamíchejte a na mírném ohni finálně povařte ještě asi 5 minut. 
Brambory rozmačkejte mačkadlem, přidejte všechny ostatní ingredience na bramborovou kaši, opět rozmačkejte a pro extra jemnou konzistenci vyšlehejte šlehačem. Dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.


Do pekáčku navrstvěte tempehovou směs, pokryjte bramborovou kaší, vložte do předehřáté trouby a pečte asi 25 minut, dokud tempehová směs nebublá a kaše není na některých místech lehce opečená (pokud by se neopekla ani po půl hodině, můžete ji na chvíli vložit nahoru do trouby pod gril).
Můžete podávat ihned, lépe se však koláč servíruje když trochu vychladl.



Pin It Now!

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...

mňam, no nádhera nádherná ♥

M.A.R.K.I řekl(a)...

Krásný blog, krásné fotky, úžasné recepty .... děkuji za inspiraci ..... Marki

Anonymní řekl(a)...

Bylo to vynikající!

Anonymní řekl(a)...

Napoprvé dost pracné, ale skvělé!

Anonymní řekl(a)...

udělala jsem to z uzenýho tempehu a byla to namka :) díky za recept

Anonymní řekl(a)...

Recept super a skvěle to chutná, ale nevím co dělám blbě, ale pokaždé mi ta kaše proteče dolů a vznikne z toho potom taková hnusná šlichta. I když tu kaši nedělám řídkou.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...