Zkuste letos místo tradičních druhů cukroví něco méně obvyklého. Garantuji vám, že nebudete litovat. Tyhle italské vánoční sušenky s marcipánem a piniovými oříšky jsou vynikající, velmi chválené byly už v létě na veganských hodech :). Navíc jsou celkem rychle hotové a ta chuť je prostě skvělá.
Původní recept z Vegan Cookies používá tzv. mandlovou pastu. Ta u nás není k dostání, naštěstí je poměrně snadné nahradit ji marcipánem. Nicméně mandlová pasta má vyšší obsah mandlí, proto se snažte sehnat marcipán s nejméně 50% či vyšším podílem mandlí. Takové mám dva, oba německé, jeden v Německu koupený, na druhý jsem náhodou narazila u stánku s oříšky v metru Skalka. Samozřejmě též nezapomeňte zkontrolovat, jestli je marcipán veganský (některé obsahují bílek). Pokud se vám přecijen nepoštěstí a nebo vám kupovaný marcipán nechutná, můžete si ho udělat doma. Just google it.
Ingredience:
200 gr marcipánu s vysokým obsahem mandlí
špetka soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 - 2/3 hrnku cukru
110 gr rostlinného tuku Alsan (či jiného dobrého rostlinného tuku)
1 lžička amaretta (není nutné)
1 hrnek polohrubé mouky
asi 1/2 hrnku piniových oříšků
cca 3 lžíce sojového či jiného rostlinného nebo ořechového mléka
Postup:
Troubu předehřejte na 170°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Marcipán nakrájejte na kostky, dejte do mixéru (resp. food processoru), přidejte sůl, prášek do pečiva a půl uvedeného množství cukru a asi minutu mixujte do konzistence drobenky. V jiné míse šlehačem vyšlehejte tuk se zbývajícím cukrem, dokud není nadýchaný a bílý (asi 3 minuty). Přidejte směs s marcipánem a likér amaretto a znovu mixujte, poté vmíchejte prosátou mouku. Ze směsi odebírejte lžíci (na větší sušenky) či lžičku (na menší, viz obrázky) těsta, vytvarujte do kuličky a velmi mírně zploštěte. Jednu půlku sušenky namočte do mléka a zatlačte do píniových oříšků (nejlépe to jde, když je máte v jedné vrstvě na talířku), aby se jich pár na sušenku nalepilo.
Pečte asi 14 minut pro větší a 9 pro menší sušenky, poté vyndejte z trouby a nechte je ještě asi 5 minut dojít a ztuhnout na plechu. Před podáváním skladujte v dobře uzavřené nádobě.
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatZdravím přítelkyni veganku! Ráda bych se zeptala, kde přesně jste na Skalce koupila veganský marcipán?
OdpovědětVymazatKrásný adventní den,
Marke
Dobry den, dole v metru je stanek s orechy a nejakymi sladkostmi, tak tam.
OdpovědětVymazatDěkuji! Včera jsem marcipán na místě úspěšně zakoupila a dnes se dočkám pečení...
VymazatKrsáný den!
marke
aoj.ja pouzivam marcipan dr.oetker a je v poho (zatim). s tou stellou jsem prave byla prekvapena, ze ji v nekterem z receptu doporucujes,ale je mozne, ze slozeni vyrobci porad meni, takze je dobre neustale cist slozeni vyrobku.....susenky se mi libi mooc, na vanocni cukrovi pridim,stejne jako na cele vanoce :)
OdpovědětVymazatella
Ella: ten Dr. Oetker občas používám na potahování, ale myslím, že má celkem nízký podíl mandlí, něco kolem 40%?
OdpovědětVymazatJinak ta Stella - už jí nějakej ten rok nepoužívám, protože je to dost nezdravej hydrogenizovanej tuk :/ na ten D3 mě upozornila jedna čtenářka, je možný, že tam dřív nebýval, ale nepamatuju si to...