Výborná variace na hummus s pečenou červenou řepou. Skvělá chuť, krásná barva, skvělé složení, které neubližuje. Co víc si od jídla přát?
Řepu na tento recept doporučuji péct v troubě, stejně tak jí však můžete uvařit nebo použít sterilovanou řepu. Je však nutné počítat s tím, že to lehce změní chuť humusu (sterilovaná řepa je kyselejší, uberte tedy na citrónové šťávě). Sezamovou pastu tahini koupíte ve zdravé výživě či orientálních potravinách. Není ale nic těžkého udělat si jí doma - krátce opražíte sezam a mixujete ho tak dlouho, dokud neuvolní oleje a nestane se z něj hladký krém.
Z uvedeného množství získáte cca 6 větších porcí hummusu, pokud je vás méně, udělejte hummus pouze z polovičního množství.
Ingredience:
Hummus:
440 g vařené cizrny (domácí či např. vařená cizrna ve skleničce Alnatura)
250 g červené řepy (nejlépe menší bulvy)
1 lžíce mletého římského kmínu
1 citrón (ideálně bio chemicky neošetřený)
3 - 4 stroužky česneku
60 g tahini
35 ml kvalitního olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř
K podávání:
olivový olej
dýňová semínka
bílý rostlinný/ořechový jogurt (domácí či např. Provamel, AlproSoya, Soyade)
dobré pečivo či na špalíčky nakrájená zelenina (mrkev, řapíkatý celer, okurka)
čerstvé bylinky (kopr, koriandr, bazalka, petržel)
Postup:
Troubu předehřejte na 190°C. Řepy dobře omyjte a co nejlépe očistěte kartáčkem. Na plech dejte list alobalu, na něj položte řepy, zakápněte olivovým olejem a posypte solí. Dobře zabalte do alobalu, vložte do trouby a pečte asi hodinu, dokud nejsou řepy měkké a jdou snadno propíchnout vidličkou. Poté nechte alespoň lehce vychladnout. Pokud používáte cizrnu z konzervy, dobře jí opláchněte a nechte okapat. Přendejte do mixéru, přidejte na kousky nakrájenou řepu, římský kmín, kůru z citrónu a šťávu asi z poloviny citrónů, rozmačkaný česnek, tahini, olivový olej, pepř a sůl. Rozmixujte dohladka, ochutnejte a dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem (chuť se však dále rozleží). Nechte alespoň půl hodiny odležet v lednici.
Podávejte s opraženými dýňovými semínky, olivovým olejem a čerstvými bylinkami, ev. i s bílým jogurtem. Skvělé jako hlavní jídlo s pečivem či zeleninou nebo jako náplň do sendvičů či přílohu k "abundance bowls".
Ooh ano, takove zdrave dobroty ja muzu ;) Delam si neco podobneho, nekdy misto cizrny pouziju cervene fazole. Jen mi prosim prozdrad, co to je tahini???
OdpovědětVymazatRozmixovany sezam, je to napsane v uvodu :)
VymazatVynikajici. Vynikajici. Vynikajici!
OdpovědětVymazatA k tahini: vrele doporucuju zn. BAKTAT, k sehnani v Myslikove ve Farah. Neda se srovnat s jakymkoliv jinym.
Kdyz uz vime co je tahini tak pripominam ze citron je to zlute!
OdpovědětVymazatje to super dobry, pridala sem k ty repe do trouby jeste palici cesneku, mnamy
OdpovědětVymazatHummus miluji, ale domácí jsem tedy ještě nezkoušela. Možná ho ale někdy zkusím udělat, díky za recept. Já si teda zatím užívám ten kupovaný. Asi nejvíc mi chutná ten s příchutí mango/kari z Albertu. Ten je úžasný. Je docela drahý, ale občas ho mívají ve slevě. Stačí sledovat leták Albertu. :)
OdpovědětVymazatSuper, letos máme hodně řepy a už pomalu nevím, co s ní, hummus máme všichni rádi, tak vyzkoušíme, akorát nemám tahini, tak sjedeme do obchodu. To je vždy se 2 dětmi na palici, ale co se dá dělat, už tak se snažím brát jen malou kabelku a objevila jsem výhody malé peněženky , to je neskutečně praktická věc. Akorát ten jogurt asi vynechám, ten mi tam moc nesedí :)
OdpovědětVymazatNikdy předtím mě nenapadlo udělat si hummus s červenou řepou, proč mi to někdo neřekl dřív? Vlastně jsem jen hledala inspiraci co udělat s červenou řepou, protože ji letos máme hrozně moc. Jak mi tomu doma říkáme, to nejlepší ze Slovenska od babičky. Zavařených sklenic máme požehnaně a těším se, že ji zpracuju i jiným, novým způsobem.
OdpovědětVymazatHummus je jedno z mých oblíbených jídel, je zdravý a skvěle se hodí jako pomazánka nebo dip. Doma jsme si ho všichni velmi oblíbili :) A myslím že tato kombinace červené řepy mu dodává nádhernou barvu! Pamatuji si, jak jsem poprvé zkusila hummus s červenou řepou na jedné oslavě a od té doby jsem se do něj zamilovala. Teď často do něj také přidávám pálivé papričky , abych mu dodala trochu pálivosti. Ta kombinace chutí je prostě úžasná.
OdpovědětVymazat