2. dubna 2014

Super Citrónové SuperCitrónové Řezy

Skvělé citrónové řezy skládající se ze sladkého vanilkového sušenko-korpusu a osvěžující citrónové náplně. Recept je do pekáčku o velikosti 22 x 34 cm, řezy však můžete udělat i jako koláč - tart, o velikosti cca 23 cm. V takovém případě udělejte korpus z poloviční a náplň z dvoutřetinové dávky. 
 
 


Agar-agar (rostlinnou želatinu) koupíte ve zdravé výživě či v asijských obchodech (v Rakousku ho mají i v supermarketech Spaar, jak je to u nás bohužel nevím), doporučuji např. agar od firmy Grešík Valdemar, příliš se mi naopak neosvědčil agar od firmy Natural se žlutohnědým motýlem na obale. Vždy však kupujte pouze prášek agar-agar, prodávají se i vločky, jejichž příprava a dávkování je odlišné.



Sušenkový korpus můžete ozvláštnit 1/2 hrnkem mletých opražených ořechů (např. lískových či mandlí), velmi dobře však funguje a chutná i ve své základní variantě.




Ingredience:
Korpus:
1 a 3/4 hrnku polohrubé mouky
1/2 - 2/3 hrnku cukru moučka
1/4 hrnku kukuřičného škrobu
220 g kokosového oleje či rostlinného másla (např. AlsanBio)
vanilková zrníčka či 1 lžička vanilkového extraktu
Citrónová náplň:
500 ml vody
4 a 1/2 lžičky (cca 23 g) agarového prášku
1 a 1/2 hrnku bílého cukru (nebo odpovídající množství agáve sirupu)
1 a 1/2 lžíce čerstvě nastrouhané citrónové kůry (z cca 3 citrónů, ideálně bio a chemicky neošetřených. Pozor, ať strouháte jen žlutou kůru, bílá spodní část je hořká.)
špetka kurkumy
1 hrnek čerstvě vymačkané citrónové šťávy
4 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
90 ml mandlového, sójového, kokosového či jiného rostlinného/ořechového mléka




Postup:
Pekáček vyložte do kříže dvěma pláty pečícího papíru (jeden vložte do pekáčku podélně, druhý vodorovně).Ve větší míse (či mixéru - food processoru) smíchejte mouku, cukr moučka a kukuřičný škrob, poté přidejte po lžících kokosový olej (neměl by být tekutý, ale ani plně ztuhlý z lednice) či na kostky nakrájené rostlinné máslo a vanilku a dobře propracujte rukama (či pulzujte sekáčkem mixéru). Mělo by vám vzniknout pěkné kompaktní těsto. Vložte ho do formy a vytvarujte rukama do hladké placky. Po krajích je vhodné těsto "zvednout" asi 1 cm do výšky, aby okraje vytvořily mističku, do které následně vlijete náplň. Alternativně můžete nechat korpus rovný (tak obvykle dělávám řezy já) a místo okrajů těsta jako "formu" držící náplň použít listy pečícího papíru, při vlévání náplně však musíte dávat pozor, aby nenatekla i pod korpus. Nijak se s tím nestresujte, nějak to dopadne... Těsto dejte na půl hodiny tuhnout do mrazáku či do lednice a troubu předehřejte na 180°C. Po půl hodině vložte korpus do trouby a pečte asi 25 minut. Poté vyndejte z trouby a nechte plně vychladnout ve formě. 




Když korpus chladne, můžete začít připravovat náplň. Do většího rendlíku či do středního hrnce dejte vodu a rozmíchejte v ní agar. Přiveďte k varu a na středním plameni vařte asi 7 minut. Cukr mezitím dobře promněte prsty s citrónovou kůrou a v jiné míse prošlehejte citrónovou šťávu s kukuřičným škrobem. Po sedmi minutách vsypte do vařícího se agaru citrónový cukr a špetku kurkumy kvůli barvě a míchejte asi 2 - 3 minuty, dokud se cukr plně nerozpustí. Poté vlijte citrónovou šťávu s kukuříčným škrobem a mandlové mléko. Snižte teplotu a na mírném plameni za častého míchání vařte ještě asi 5 minut, dokud směs lehce nezhoustne. Sejměte z ohně, nechte chviličku (minutu, dvě) chladnout a poté náplň vlijte do korpusu (který je stále ve formě). Ujistěte se, že pečící papír všude "těsní" - přiléhá ke korpusu, aby náplň nezatekla i pod korpus a nechte asi 20 minut chladnout při pokojové teplotě. Poté přendejte do ledničky a nechte tuhnout nejméně další 3 hodiny (či přes noc).




Podávejte posypané moučkovým cukrem, nakrájené na čtverce či trojúhelníčky. Doporučuji spíš menší kousky, řezy jsou velmi osvěžující, ale také syté.
Tadááá!
Prepare the crust:
Pulse the flour, confectioners’ sugar, and cornstarch in a food processor.  Add the margarine in spoonfuls and blend 8 to 10 seconds, and then pulse until the mixture resembles coarse meal.  Sprinkle the mixture into the prepared baking pan and press firmly into an even layer with slightly raised sides, so that it can hold in the filling.  Refrigerate for about 30 minutes and preheat the oven to 350 degrees.  Bake the unfilled crust for 25 minutes.  Remove from the oven, and let cool.
Meanwhile, prepare the filling:
In a saucepot, soak the agar in the water for 15 minutes.  Use the time while it soaks to zest your lemons and squeeze your lemon juice.  Mix the arrowroot into the lemon juice to dissolve.
When the agar has been soaked for 15 minutes, turn on the heat and bring the mixture to a boil.  Boil for about 10 minutes, or until the agar is completely dissolved.  Add the granulated sugar and turmeric, and boil until they have dissolved, about 3 minutes.  Turn down the heat to medium and add the arrowroot mixture, then add the lemon zest and soy milk.  Whisk constantly until the mixture thickens, about 5 minutes.  It should not be rapidly boiling, but low bubbling is okay.
Pour the mixture into the prepared crust.  Let cool for 20 minutes and then refrigerate for at least 3 hours, until the filling is only slightly jiggly and has set.  Use a sifter or a fine-mesh strainer to sprinkle the bars with confectioners’ sugar.  Slice in squares and serve.
- See more at: http://www.nomeatathlete.com/vegan-lemon-bars/#sthash.RKrWnOli.dpuf





  •  




  •  
  • 1 3/4 cups all-purpose flour
  • 2/3 cup confectioners’ sugar, plus additional to decorate the finished bars
  • 1/4 cup cornstarch
  • 1 cup nonhydrogenated vegan margarine
  • - See more at: http://www.nomeatathlete.com/vegan-lemon-bars/#sthash.RKrWnOli.dpuf
    • 1 3/4 cups all-purpose flour
    • 2/3 cup confectioners’ sugar, plus additional to decorate the finished bars
    • 1/4 cup cornstarch
    • 1 cup nonhydrogenated vegan margarine
    Filling:
    • 1 1/3 cups water
    • 3 tbsp agar flakes
    • 1 1/4 cups granulated sugar
    • 1/8 tsp turmeric
    • 2/3 cup fresh lemon juice
    • 3 tbsp arrowroot powder
    • 1 tbsp finely grated lemon zest (from 2 large lemons)
    • 1/4 cup soy milk
    - See more at: http://www.nomeatathlete.com/vegan-lemon-bars/#sthash.RKrWnOli.dpuf
    • 1 3/4 cups all-purpose flour
    • 2/3 cup confectioners’ sugar, plus additional to decorate the finished bars
    • 1/4 cup cornstarch
    • 1 cup nonhydrogenated vegan margarine
    Filling:
    • 1 1/3 cups water
    • 3 tbsp agar flakes
    • 1 1/4 cups granulated sugar
    • 1/8 tsp turmeric
    • 2/3 cup fresh lemon juice
    • 3 tbsp arrowroot powder
    • 1 tbsp finely grated lemon zest (from 2 large lemons)
    • 1/4 cup soy milk
    - See more at: http://www.nomeatathlete.com/vegan-lemon-bars/#sthash.RKrWnOli.dpuf
    • 1 3/4 cups all-purpose flour
    • 2/3 cup confectioners’ sugar, plus additional to decorate the finished bars
    • 1/4 cup cornstarch
    • 1 cup nonhydrogenated vegan margarine
    Filling:
    • 1 1/3 cups water
    • 3 tbsp agar flakes
    • 1 1/4 cups granulated sugar
    • 1/8 tsp turmeric
    • 2/3 cup fresh lemon juice
    • 3 tbsp arrowroot powder
    • 1 tbsp finely grated lemon zest (from 2 large lemons)
    • 1/4 cup soy milk
    - See more at: http://www.nomeatathlete.com/vegan-lemon-bars/#sthash.RKrWnOli.dpuf
    • 1 3/4 cups all-purpose flour
    • 2/3 cup confectioners’ sugar, plus additional to decorate the finished bars
    • 1/4 cup cornstarch
    • 1 cup nonhydrogenated vegan margarine
    Filling:
    • 1 1/3 cups water
    • 3 tbsp agar flakes
    • 1 1/4 cups granulated sugar
    • 1/8 tsp turmeric
    • 2/3 cup fresh lemon juice
    • 3 tbsp arrowroot powder
    • 1 tbsp finely grated lemon zest (from 2 large lemons)
    • 1/4 cup soy milk
    - See more at: http://www.nomeatathlete.com/vegan-lemon-bars/#sthash.RKrWnOli.dpuf
    • 1 3/4 cups all-purpose flour
    • 2/3 cup confectioners’ sugar, plus additional to decorate the finished bars
    • 1/4 cup cornstarch
    • 1 cup nonhydrogenated vegan margarine
    Filling:
    • 1 1/3 cups water
    • 3 tbsp agar flakes
    • 1 1/4 cups granulated sugar
    • 1/8 tsp turmeric
    • 2/3 cup fresh lemon juice
    • 3 tbsp arrowroot powder
    • 1 tbsp finely grated lemon zest (from 2 large lemons)
    • 1/4 cup soy milk
    - See more at: http://www.nomeatathlete.com/vegan-lemon-bars/#sthash.RKrWnOli.dpuf
    • 1 3/4 cups all-purpose flour
    • 2/3 cup confectioners’ sugar, plus additional to decorate the finished bars
    • 1/4 cup cornstarch
    • 1 cup nonhydrogenated vegan margarine
    Filling:
    • 1 1/3 cups water
    • 3 tbsp agar flakes
    • 1 1/4 cups granulated sugar
    • 1/8 tsp turmeric
    • 2/3 cup fresh lemon juice
    • 3 tbsp arrowroot powder
    • 1 tbsp finely grated lemon zest (from 2 large lemons)
    • 1/4 cup soy milk
    - See more at: http://www.nomeatathlete.com/vegan-lemon-bars/#sthash.RKrWnOli.dpuf

    8 komentářů:

    1. Citronové dezertíky moc ráda nemám,ale tenhle vypadá tak krásně...ten by mi určitě i musel chutnat..nááádhera, jsi šikovná

      OdpovědětVymazat
    2. Krasne, uz jsem poslal domu odkaz a objednal si je :-D Diky za napad. :-D

      OdpovědětVymazat
    3. Dostal jsem na tento recept tip od jedné veselé veganky Lucky D. A opravdu je skvělý. Doporučuji. Stanley

      OdpovědětVymazat
    4. Je úžasný nejen na pohled, ale i na chuť - to křupavé sušenkové těsto... A i když jsem se bála agaru, tak dohromady je to naprosto luxusní kombinace! :) Protože jsem nedočkavá a sehnala akorát agar Natural, tak jsem to udělala z něj a vše se povedlo. Do těsta jsem přidala půl hrnku rozemletých mandlí a lískových ořechů, mléko použila sojové. Vyzkoušejte, stojí to za to! :)

      OdpovědětVymazat
    5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      OdpovědětVymazat
    6. Ahoj! dezert je super! jen bych se chtěla zeptat, zda nevíte, kde dělám chybu, když se mi těsto po upečení a vychlazení docela hodně drolí :-( díkes ;-)

      OdpovědětVymazat
    7. Ahoj, zrovna jsem v procesu peceni. Tesim se. Jen mam jedno doporuceni uvadej, prosim hmnostnost jednotlivych ingredienci v gramech....ptz kdyz delam mensi variantu, tak odhadnout kolik je polovina z 4 a pul hrnku je alchymie.tak jsem zvedava, jestli jsem to odhadla dobre. lucie

      OdpovědětVymazat