1. listopadu 2010

Баклажа́н

Vynikajici recept na lilek, ziskany od prave ruske бабушки. Patrne to nevypada prilis lakave, ale urcite doporucuji vyzkouset. Prestoze je pokrm temer pouze ze zeleniny, chutna opravdu vyborne. Mnozstvi jednotlivych druhu zeleniny je orientacni. Dle sezony muzete doplnit/nahradit zeleninou, ktera je prave v nabidce ci kterou mate po ruce. My jsme napr. misto cukety pouzili patizon.

Ingredience:
2 velke lilky
2 stredni mrkve
1 velka cibule
3 rajcata - sparena (prip. mozno pouzit z konzervy)
2-3 papriky
1 vetsi cuketa
trochu hladke mouky
olej na smazeni
pepr, sul


Postup:
Lilky rozkrajejte na kolecka, dobre nasolte a nechte cca pul hodiny vypotit. Dela se to kvuli tomu, aby lilky ztratily pripadnou horkost. Pote je oplachnete. [edit: kdyz je pri oplachovani lehce vymackate, nenasaji pote pri smazeni tolik oleje.] Platky z obou stran lehce obalte v hladke mouce a kratce osmahnete na oleji. Mezitim na hrubem struhadle nastrouhejte mrkev, cibuli nakrajejte na jemno. Ve vetsim hrnci rozehrejte olej a cibuli s mrkvi na nem osmahnete do zlatova. Pote do hrnce pridejte lilky a na adekvatni tvary ;) nakrajenou ostatni zeleninu. Snizte teplotu a nechte dusit asi hodinu, jednou za cas smes promichejte. Kdyz je vsechna zelenina mekka, temer rozvarena, je hotovo. Pokud se vam nezda dost konzistentni, muzete ji jeste rozmackat vidlickou. Dosolte, dopeprete a podavejte. Jidlo chutna snad jeste lepe potom, co par hodin odlezi v chladu, ale jsou to muka, nesnist ho cele najednou :).

Pin It Now!

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

vcera som to varila a je to vyborne! len som lilek neobalila v muke a brutalne sa napil oleja, ked ho osmahnes obaleny v muke tak sa tak nenapije?

Pupa řekl(a)...

To jsem rada, ze chutnalo.
Zkousela jsem lilek nenechat vypotit a mela jsem stejny problem - nacucana houba. Kdyz se necha vypotit a pri omyti se z nej voda trochu vymacka, je to pak rozhodne lepsi. Obaleni v mouce tomu asi taky pomaha, ale hlavne to vymackani vody.

Lucifera řekl(a)...

Právě ji vařím. Lilek mi dal trochu práce ale nakonec se poddal. Na výsledek zatím čekám, ale vypadá a voní výborně.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...