1. prosince 2010

Vegansky Vanilkovo-Ovocny Dort

Dortum nijak zvlast neholduji, ale kdybych si mela vybrat, nejradsi mam vanilkove testo s "bilym" kremem, doplnenym o ovoce. Krem jeste bohuzel nezvladam uplne dle mych predstav. Radsi nez "maslovo" pudingovy, bych nejaky lehci ala tvaroh, ale prestoze kombinace sojovy jogurt + rozmixovane kesu predstavuje velmi dobry zaklad takoveho kremu, nevim, jak ho ztuzit :(. Zkousela jsem agar, ale krem pak ztuhne do zelatinove konzistence, ja bych radsi roztiratelnou. Zaroven bych k tomu vsak nerada pouzivala vetsi mnozstvi tuku, skrobu ci mouckoveho cukru. Je to semnou tezke, ale kdyby vas napadla jeste nejaka dalsi moznost, jak krem zahustit/zpevnit prosim napiste do komentaru :).

Na korpus nejradsi pouzivam zde na blogu jiz uvedeny recept z kucharky Urban Vegan. Na rozdil od ostatnich receptu, ktere jsem zkousela, je korpus z tohoto vice piskotovy, az lehce drobivy (ale ne suchy), ma zkratka mene "houbovou" konzistenci. Bohuzel mi korpus po vyndani z trouby temer vzdy malicko spadne, ale to se ostatne muze stat i s dortem plnym vajec a na chut to nema vliv. Lepsi by patrne bylo, pect korpus rozdelene - pokud chcete dort promazat jednou, rozdelit testo do dvou forem, pokud dvakrat, pak do tri. Na druhou stranu, kdo se ma otravovat se shanenim tolika forem a delenim testa? ;) Pred rozriznutim korpusu ho nezapomente nechat uplne vychladnout.

Do kremu tohoto dortu jsem pridala stavu a duzinu z cerveneho grepu. Prestoze grep normalne moc nemusim, krem s nim chutnal vyborne. Kura a stava z grepu jsou tez v susenkach, ktere jsem po upeceni serizla na stejnou delku.

Dalsim krokem je priprava kremu. Jak jsem rekla, nejcasteji pouzivam klasicky maslovo (margarinovo) pudingovy. Nejprve si z cca 400ml mleka AlproSoya a praskoveho vanilkoveho pudingu uvarim hustsi puding. Misto pudingoveho prasku je take mozne pouzit jen mouku ci solamyl a uvarit kasi. Do pudingu (ci pote kremu) take vzdy pouzivam seminka z vanilkoveho lusku - opravdu znacne to zvedne celkovou chut, takze urcite nevynechavejte. Na uvareny puding dam potravinovou folii, aby se neutvoril skraloup (ne vzdy se to povede ;) a necham uplne vychladnout. Zaroven si vedle nej polozim tuk, aby pote pri priprave meli obe ingredience stejnou teplotu. Do kremu vzdy pouzivam margarin AlsanBio. Ma idealni konzistenci a pro me i nejprijatelnejsi chut.
Kdyz puding uplne vychladl, muzete zacit s priravou kremu. Bohuzel se neobejdete bez elektrickeho slehace (ci robota). Alsan (zalezi na velikosti dortu, ale pouzivam obvykle 1/2 - 3/4 kostky, chcete-li tuzsi krem, dejte vic) nakrajejte na kostky a dejte do hlubsi misy. Pote slehejte slehacem nebo v robotu nejmene 5 minut, pak pridejte mouckovy cukr a slehejte jeste asi 3 minuty. Tuk musi byt opravdu dobre rozslehany, jinak se po pridani pudingu vysrazi! Kdyz je tedy tuk s cukrem pekne vyslehany - zesvetla a je nadychany, pridavejte po lzicich puding. Po kazde lzici opet proslehejte. Do kremu muzete pridat take dalsi ingredience, napr. tofu natural. Nepouzivala bych ovsem balene, ma na malo ochuceny krem prilis silnou pachut. Lepsi je udelat si tofu z mleka AlproSoya (ci jineho sojoveho, ktere vam chutna) - staci mleko zahrat, pridat cca 7 lzic citronove ci limetkove stavy, nechat vysrazet a precedit. Tofu ovsem musi byt rozmixovane temer do hladka. Do kremu ho zaslehavejte po lzicich, stejne jako puding.
Pridat muzete take tekutinu - napr. sojove mleko, liker, jiny alkohol, ovocnou stavu... vzdy ovsem maximalne par lzic. Krem nechte ztuhnout/odlezet v lednici.


Dort s vanilkovym kremem, cerstvymi malinami a malinovou marmeladou, potazeny marcipanem.

Dale do dortu pouzivam vzdy marmeladu (napr. jahodovou, malinovou ci nejakou kyselejsi) a cerstve ci kompotovane ovoce. Pouzit lze temer cokoliv, snad s vyjimkou tvrdeho ovoce. Zalezi na vasi chuti. Pri sestavovani dortu pak postupuji nasledovne: spodni patro namazu marmeladou, necham chvili ztuhnout v lednici (mezitim si naopak z lednice vyndam krem, aby trochu povolil), pote natru kremem a vyskladam kousky ovoce (nedavejte ovoce az do sameho stredu, dort by se spatne krajel). Na to dalsi vrstvu korpusu a opet marmeladu, krem, ovoce. Obvykle tedy dort rozkrojim nadvakrat, na tri tenke platky korpusu. Zdobit muzete cimkoliv a jakkoliv chcete, pokud nemate presnou predstavu, nechte se inspirovat na internetu. Dort nechte po sestaveni vzdy dobre ztuhnout v lednici.
Pokud byste meli jakekoliv dotazy, rada se pokusim je zodpovedet. Takto udelany dort neni zrovna levny a je potreba udelat si na nej cas (vsechno to chladnuti a tuhnuti trva dele, nez by clovek cekal), ale nedela se nijak casto a veganum, kteri nemaji prilezitost koupit si obcas dort v cukrarne urcite udela radost.

Pin It Now!

9 komentářů:

Natalia řekl(a)...

Vdaka za podrobne rady! Uz dlhsie rozmyslam nad tym, ze upeciem tortu, ale este som nenabrala odvahu. Moj najvacsi problem (okrem samotneho pecenia) bude zohnat spravny tuk. Presla som niekolko stranok a najviac sa mi pozdava alsan, ale som z maleho mesta a v nasich jedinych biopotravinach ho nemaju. Skusim ukecat majitelku, mozno mi ho objedna :) Musim este povedat, ze kym som nezacala s veganstvom, pecenie ma vobec nebavilo, ale teraz si to doslova uzivam. A najlepsie je, ze to chuti aj neveganom :)

Pupa řekl(a)...

Ja to mela s pecenim dost podobne :) ostatne i s varenim.
Ten Alsan je podle me jednoznacne nejlepsi, predevsim proto, ze je tuhy jako maslo. Jednou jsem pouzila i margarin Provamel a slo to, ale precijen uz je mekci. Klasicky margariny by mozna s trochou vule taky fungovali, ale nevim, jestli by to dost ztuhlo a ta chut... vyplati se sehnat alsan. Vyuzijes ho i na vanocni peceni .)

Kateřina řekl(a)...

Korpus se mi bohužel vůbec nepovedl. Dodržovala jsem přesně postup, ale bylo to ve výsledku spíš bláto než piškot :-( Nevím, kde se stala chyba...

Pupa řekl(a)...

Hm, tak to bohuzel taky netusim, je z jedne kucharky a co jsem koukala na netu ma ohlasy pozitivni. Ja ho delala jiz nekolikrat a vzdy bez problemu... Mozna jine suroviny nebo trouba? Pred pecenim testo vypadalo ok?

Unknown řekl(a)...

Chcela by som sa opýtať ako sa robí vegan marcipan? rsp, ako ste ho robila vy a aké farby prárodne vegan ste používala a či neviete ako docieliť modrú farbu
dakujem :)

Pupa řekl(a)...

Dobry den,

marcipan jsem pouzila kupovany, nektere jsou veganske. Tehdy jsem myslim mela marcipan M&S, ktery uz neprodavaji, ted pouzivam nejaky z nemecka. V supermarketech je k dostani napr dr. Oetker ci Kovandovi, ktery by měl byt vegan, ale oba mají docela maly podil mandli a velky cukru.
Barvy jsem pouzila Wilton, ty jsou vegan. Ve veci prirodnich barviv asi moc neporadim, ale google urcite ano.

Komtesa řekl(a)...

Ahoj, prosím, co je to za sušenky kolem dortu u prvního obrázku? Děkuji :))

Pupa řekl(a)...

Ahoj, jsou to tyhle :) http://www.nqeats.org/index.cfm?p=n.245

Unknown řekl(a)...

Kwetka Jankovičová: Květi, nejsem vegetariánka ani veganka, ale zkusila bych to tak jak u běžného marcipánu - tedy toho falešného: Jen bych dala: Pampeliškový/půpavový nebo bezový/bazový med, moučkový/práškový cukr, sušené mléko sójové mléko - zajíc, mandlový extrakt - hořký i sladký, olej a vodu..... celý večer taky nad tím přemýšlím ale vůbec nevím!!!! Nejsem vegetarián a ani vegan, tak mi odpusťte, jestli jsem tady v komentářích někoho urazila!!!! Vzala jsem si to podle svého obyčejného rozumu.... Kdokoliv písněte, jestli vám bude tento příspěvek vadit, budu vděčná za každé nové poznání!!!! Ahojte Monina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...