23. října 2012

Švédský princeznin dort

Už nějakou tu dobu jsem měla chuť na tenhle klasický švédský dort. Navíc jsem si říkala, že bude celkem výzva udělat ho veganský, ale nakonec to bylo mnohem snazší (a chutnější), než jsem čekala. V klasické podobě má být pistáciově zelený, ale přes týden jsem byla líná jít koupit zelené potravinářské barvivo a o víkendu, když mělo dojít k akci, jsem ho samozřejmě nikde nesehnala. Nakonec je tedy růžový, protože to byla jediná barva, kterou jsem měla k dispozici.

Pokud ještě neznáte kokosovou šlehačku, určitě ji vyzkoušejte. Konzistence je velmi podobná šlehačce z kravské smetany, chuť samozřejmě kokosová, ale nijak přehnaně, řekla bych, že je spíš "neutrální" s lehkou kokosovou příchutí. Určitě mnohem lepší než všechny komerční vegan šlehačky, které jsem zatím ochutnala (odpusť Soyatoo). Pro přípravu šlehačky je klíčové vybrat kokosové mléko se správnou konzistencí. Ze zkušenosti mé a mých známých (dík veganpaleo :) je jednoznačně nejlepší kokosové mléko Albert (zeleno-modro-bílý obal), naopak silně nevhodné je bohužel kokos mléko z DM (zelené). Několik značek mám ještě v ledničce na vyzkoušení, časem snad doplním zkušenosti s ostatními mléky. Vaše tipy a zkušenosti uvítám v komentářích.


Ingredience:
Korpus:
Budete potřebovat klasický vanilkový dort, který se dá rozkrojit na tři (nebo chcete-li vyšší dort tak, jak se tradičně dělává, na čtyři tenké pláty). Tentokrát jsem dělala korpus s komerční náhražkou vajec (Energy-G egg replacer), kterou, předpokládám, většina z vás nemá. Nicméně na bílý dort tu již několik receptů máme - navrhuji použít tenhle, tento a poslední dobou ráda používám i tenhle (zdvojte dávku, jablečnou výživu je možné nahradit bílým soj. jogurtem).
Šlehačka:
2 400ml plechovky kokosového mléka Albert, nejméně 24 hodin skladované v lednici (nutné!)
cukr moučka dle chuti
vanilková semínka dle chuti
troška citronové šťávy
ztužovač šlehačky (není nutný, ale je to jistější a dort bude stabilnější i když bude dort nějakou dobu mimo lednici. Doporučuji tento od značky Biovegan, dostání např. v biopotravinách v Bělehradské)
Krém:
1 vanilkový puding CremeOle Dr. Oetker (vyšlehává se za studena)
mandlové, kokosové nebo jiné rostlinné mléko
cukr moučka dle chuti
vanilková semínka či vanilkový extrakt
Kompletace:
Amaretto 
150 - 200 gr marcipánu (nezapomeňte zkontrolovat, jestli je veganský)
malinová, rybízová nebo jahodová marmeláda
čokoládová poleva (rozpuštěná čokoláda. Není nutné)
cukr moučka

Postup:
V dortové formě upečte vanilkový korpus dle receptu. Po úplném vychladnutí rozkrojte korpus na dva silnější a jeden tenčí plát (příp. na tři silnější a jeden tenčí). Připravte si kulatou mísu (logicky takového tvaru, jaký chcete aby měl dort) a vyložte jí potravinovou fólií tak, aby přečuhovala ze všech stran. Nejtenčí plát korpusu opatrně vtačte do mísy a vytvarujte. Připravte šlehačku a krém.
Kokosové mléko vyndejte z lednice a ze spodní strany udělejte do plechovky dvě díry. Nechte vytéct kokosovou vodu (pokud by náhodou tekla hustší bíla tekutina, vraťte mléko do lednice - není ještě plně ztuhlé). Plechovky poté otevřete a ztuhlý mléčný tuk přendejte do mísy (pro snazší přípravu dejte mísu, ve které budete šlehat a metly šlehače před přípravou do mrazáku). Začněte šlehat na nízký stupeň otáček, pomalu přidávejte a šlehejte, dokud šlehačka není hustá, nadýchaná a krémová. Přidejte necelou lžíci citronové šťávy, cukr moučka a vanilku dle chuti, vešlehejte též ztužovač, pokud ho používáte.
V jiné míse vyšlehejte dle návodu vanilkový puding s mlékem, příp. dle chuti doslaďte cukrem a dochuťte vanilkou. Na jeden dort stačí pouze cca 1/3 pudingu z celého balení. Odeberte tedy zhruba třetinu pudingu a vyšlehejte ho s trochou hotové kokosové šlehačky (dělám to od oka a dle chuti, prostě přidávejte jedno, druhé či třetí (cukr), dokud nebudete spokojení).
Plát korpusu v míse pokapejte amarettem a naplňte kokosovou šlehačkou (použijte všechnu). Přiklopte dalším plátem korpusu a opět pokapte amarettem. Na tento korpus dále navrstvěte pudingovo-šlehačkový krém. Poslední plát korpusu opět pokapte likérem, namažte marmeládou a namazanou stranou přiklopte na pudingový krém. Pokud jste korpus rozkrojili na 4 díly, můžete postupovat např. podle tohoto schématu. Přes spodní (horní) stranu dortu natáhněte fólii a nechte dobře ztuhnout v lednici (ideálně přes noc).
Před vyndáním z lednice si připravte marcipán a "podkladový" krém. Zbytek pudingu vyšlehejte s trochou Alsanu či ztuhlého kokosového oleje (pokud máte rádi kokos), přidejte cukr moučka aby byl krém sladší a tužší. Marcipán obarvěte (trochu barvy dejte doprostřed hroudy marcipánu a pak hněťtě a hněťte a hněťte, dokud není barva taková, jakou chcete) a vyválejte na placku o tloušťce cca 3 mm (nezapomeňte si plochu SILNĚ podsypávat moučkovým cukrem). Krém opatrně vyklopte na podnos, na kterém budete dort podávat, a pomažte ho Alsano-pudingovým krémem (zahlaďte dokonale všechny nerovnosti, jinak to bude i pod marcipánem vidět!). Vyválený marcipán namotejte na váleček (posypaný moučkovým cukrem) a přemístěte na dort. Rukama uhlazujte, dokud dort není pěkně hladký. Zbytek marcipánu odřežte a očištěte podnos kolem dortu. Ozdobte čokoládovou polevou a květinami, kolem dolního okraje můžete uvázat mašli. Uchovávajte v lednici a před podáváním posypte moučkovým cukrem. Zkonzumujte asap :).

Pin It Now!

20 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Je krásný!!!

Anonymní řekl(a)...

tak to je naprostá nádhera.přímo cukrářské umění (nebo to alespoň umítě hodně dobře nafotit).jestli někdy dám dohromady potřebné suroviny, tak vyzkouším...:)

kunhuta řekl(a)...

díky moc za recept! :)

Anonymní řekl(a)...

No uzasny proste, ozyva se me ruzovouske ja a slintam. Tohle musim upect!! Dania

Anonymní řekl(a)...

Vpravde kralovksy !!!

Zrzunka řekl(a)...

rize princeznovský :)

Anonymní řekl(a)...

tak to je naprosto super..sice jsem ho nepotahovala, ale i tak to byla slast na jazyku :)Ta šlehacka je vážně skvělá! Napadlo mě, že by s touhle šlehačkou určitě byl báječnej pařížák. ten jsem ještě ve vege podobě nikde neviděla...

Pupa řekl(a)...

jojo, na ten se taky uz nejakou dobu chystam :) vzhledem k tomu, ze cokoladovy kremy s mene tucnou rostlinnou smetanou nebo silken tofu chutnaji skvele, tak parizak z kokosovyho mleka/smetany bude urcite taky stat za to

Unknown řekl(a)...

Prosím jak jste na ten úžasný dort přidělala tu květinu i s lístky okolo? Chci ho vyzkoušet na oslavu a toto mi vrtá hlavou, chtěla bych aby vypadal tak krásně jako ten Váš:-)

Pupa řekl(a)...

Zadny trik v tom neni. Stonek ruze jsem serizla asi na 1 cm, orezala do spicky, omyla a zapichla doprostred dortu. Listy jsou jen volne polozene, drzi, ale jestli chcete mit jistotu, muzete je "prilepit" trochou vody.

Anonymní řekl(a)...

продам вагонетку [url=http://thisnews.ru/]this news[/url] двух спальный
сухое реле [url=http://aloudthink.ru/]Мысли вслух[/url] skillweel
Группа Чемпионки мира [url=http://xchild.ru/]http://xchild.ru/[/url] люди для Photoshop
игры для мобильников [url=http://mydepression.info/loterei-i-inye-igry/]mydepression[/url] тюнинг тормозной системы автомобиля

hana řekl(a)...

mám super hloupý dotaz, ale já nevím :D jak docílím toho,aby byl takhle oblý??:O :D když ho dám třeba do mísy, vždyť se mi to těsto pečený jakože celý zkroutí.. :D asi zůstanu u klasického tvaru:/ :D

Pupa řekl(a)...

No ja nevim, dala jsem ho do misy, jak pisu v receptu, a nezkroutilo se :) jak je relativne tenky a mekky, tak se pekne vytvaruje. Zkus to a uvidis

cakedays řekl(a)...

uzasny!!

Anonymní řekl(a)...

chtela jsem se zeptat ;) delala jsem ten kokosovy krem a nechtelo se to vyslehat :-/ jak dlouho trva nez vytece voda z plechovky kokosoveho mleka a ma se slehat opravdu jenom ta pidi vrstvicka kokosoveho tuku nahore a nebo i to bile huste? :) dekuji Terka

Pupa řekl(a)...

Terka: podle toho, co popisujes to vypada, ze jsi narazila na nejake mleko, ktere neni na slehacku uplne vhodne (kazde tuhne trochu jinak a ma jiny pomer tuku). Doporucuji kokosove mleko Albert quality. To, kdyz das na chvili do lednice ztuhne tak, ze je skoro cela plechovka plna tuhe bile smetany, ktera se da dobre vyslehat.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, předem musím pochválit Vaše nádherně zpracované stránky s úžasnými (to hlavně!) vegan recepty!

Chtěla bych se zeptat, zda znáte nějaké kokosové mléko,popř. kde jej sehnat,ve kterém nejsou žádná aditiva a přesto je možné ho dobře vyšlehat? Albert kokos. ml. je super, ale není zrovna chemicky panenské :-)

Jinak dneska k obědu čočkové karbanátky se zeleninou a jako příloha hrášek a hodně salátu.

Díky, miluji Vás!!!

Vaše věrná, veganská čtenářka Vegbe

Pupa řekl(a)...

Jé, děkuji Vegbe :)
bohužel po takovém kokosovém mléce sama pátrám. Zkoušela jsem DM a Rapunzel, obě jsou bez aditiv a obě jsou bohužel na šlehačku zcela nevhodná :/ pokud už vůbec ztuhnou, použít se dá jen malá vrstvička tučného kokosového mlékotuku. Takže zatím funguje jen Albert (ale někdo mě nedávno upozorňoval, že možná není vegan, budu to muset ověřit) nebo kokosový krém Exotic food (zelený)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
sice podle data už poněkud s "křížkem po funuse". Našli jsme, že kokosové mléko Albert obsahuje látku E473, která je živočišného původu, takže opravdu veganské to úpně není.

Anonymní řekl(a)...

dobrý den můžete mi poradit jiné kokosové mléko na veganskou šlehačku než to z Alberta? V něm je totiž plno emulgátoru a éček
děkuji
Eva

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...