7. ledna 2011

Pizza

Vzdy jsem mela nejradsi jednoduchou pizzu (nejvice margaritu :), takze i veganska verze je pro me vice nez uspokojiva. Tady je tedy pro me ta nej pizza:

Ingredience:
Testo:
1/2 kg polohrube mouky (prip. hladke, prip. mix obou)
1 lzice olivoveho oleje
3/4 lzicky soli
1 hrnek vlazne vody
pul kostky drozdi (muzete pouzit i susene)
3/4 lzicky cukru
Pizza:
- sugo, rajcatova omacka - muzete koupit balene primo na pizzu nebo koupit jednoduchou rajcatovou omacku na testoviny. Pokud si chcete omacku udelat doma sami osmahnete par strouzku rozmackaneho cesneku, pridejte rajcatovy protlak (nebo drcena rozmixovana rajcata), italske bylinky a sul a nechte probublat.
- cerstva rajcata, nakrajena na tenci platky
- zampiony, nakrajene na platky
- susena rajcata v oleji, nakrajena na male kousky
- nakladane articoky
- italske bylinky
- vegansky syr - neni bezpodminecne nutny, ale pokud muzete, tak ho pouzijte. Z tech, co jsou v CR k dostani doporucuji Cheezly nebo VegiCheese - chut cerveny cedar (pokud nesezenete, vhodna je i mozarella ci bily cedar (na fotce)). Pokud mate k dispozici jen Tavenyr, pouzijte uzeny, neutralni je podle me naprosto bez chuti.
- cerstva bazalka


Postup:
Drozdi rozdrobte do misky, zasypte cukrem a zalijte trochou vlazne vody. Promichejte a na teplem miste nechte chvili vzejit kvasek. Mezitim si do misy pripravte mouku, pridejte sul a olivovy olej. Pote prilijte zbytek vody a kvasek. Vypracujte testo a dobre prodelejte na vale (dle potreby podsypte trochou mouky). Nechte kynout pres noc v lednici, pokud nepripravujete testo den predem, tak nechte kynout asi 2 hodiny na teplem miste. Pote testo srazte pesti. Uzdibujte kusy velke dle toho, jak velkou chcete mit pizzu. Ja delam radsi nez na cely plech jednotlive mensi pizzy (15-20 cm).
Troubu i s plechy, ktere budete pouzivat, predehrejte na co nejvyssi teplotu. Testo nejdrive rozvalejte valeckem, pote si pomozte rukama a vyvalejte do pozadovaneho tvaru a tloustky (ja mam rada co nejtenci). Prendejte na pecici papir a pokladte surovinami dle volby. Ja nejdrive pomazu trochou rajcatove omacky (neprehanejte to, jinak bude pizza rozmocena), pote posypu susenymi bylinkami, pokladu rajcaty a zampiony. Posypu trochou na hrubo nastrouhaneho syru, naposledy pridam na drobno nakrajena susena rajcata a artycoky. Okraje pizzy potrete olivovym olejem. Opatrne prendejte s pecicim papirem na rozpaleny plech v troube. Pecte v dolni casti trouby, na nejvyssi teplotu. Ja pecu na 250 asi 7 minut, ale kazda trouba je jina, takze vam nezbyde nez u te vasi peclive stat a pozorovat, co se deje uvnitr :).
Po vyndani ozdobte listky bazalky a podavejte.
Z teto davky testa mam asi 7 mensich kousku pizzy. Testo je mozne i zmrazit - rozvalejte ho na jednotlive placky, ty skladejte na sebe a prokladejte pecicim papirem. Pote staci jen vyndat z mrazaku placku a dale postupovat jak je uvedeno v receptu. Misto testa na pizzu je mozne pouzit i listove testo (napr. to uz predem rozvalene), to je zvlaste vhodne, kdyz nemate syr, protoze je samozrejme o dost mastnejsi, nez klasicke testo na pizzu.


Pin It Now!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

vypadá báječně!! vyzkouším!!

Unknown řekl(a)...

skvělý recept :) minimálně půl roku jsem už neměla pizzu a co jsem vegan, hledala jsem nějaký recept. doma jsem neměla ani žampiony, ani veganský sýr ani artičoky. přesto byla vynikající. tento blog je moje nová největší kuchyňksá inspirace

http://justneedpeace.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...