10. května 2013

Novinky.veg

Než se objeví nový recept (snad se do něčeho pustím o víkendu, ale nebudu se nakonec radši jen válet? toť otázka), něco málo novinek k aktuálnímu dění (podniky a blogy). A nechci vidět žádné tl;dr.


V poslední době se v Praze objevilo několik nových vegan/raw/veganfriendly restaurací. Některé jsem zkoušela a moc mě nezaujaly, ale nechci dělat negativní reklamu a ještě jim dám šanci. Co mě však určitě zaujalo a o čem jste (pokud nejste trapně out) určitě slyšeli, je kavárna Moment a restaurace Plevel. Tak pěkně popořádku.


http://www.jedenactkocek.cz/2013/04/kocky-v-momentu-ne-na-moment.html

Moment je nově otevřené bistro a kavárna ve Slezské ulici na Vinohradech (blízko Jiřího z Poděbrad a Vinohradské vodárny). Přestože je Moment otevřený jen něco málo přes měsíc, přijde mi, jako by tu byl už nejmíň rok. Velmi rychle si navyknete tam chodit a budete se cítit téměř jako doma :). 

Příjemné prostředí, sexy obsluha, dobrá káva (i když kafe mi po pravdě nic moc neříká, pche, in your faces hipstas!) a hlavně výborné jídlo. K snídani je v nabídce vždy rozpečený bagel s výbornou, denně se měnící náplní, sladká varianta v podobě (ovesné) kaše (určitě jedny z nej, co jsem kdy měla) a bezlepková ořechová granola (či jiná bezlepková varianta).


foto z http://www.jedenactkocek.cz/2013/04/kocky-v-momentu-ne-na-moment.html

Přes den je v nabídce obědové menu, které bohužel nemám moc často příležitost vyzkoušet, ale slyšela jsem jen chválu. Navíc se v Momentu jednou za čas konají nedělní brunche - první už proběhl a podávalo se tam (mmj.) nejlepší thai curry, co jsem kdy měla. Super. No a protože je Moment hlavně kavárna, můžete si přes den dát i různé sladké dortíčky, muffínky a podobné zdrobněliny. Nejčastěji peče zkušená cukrářka Katarína, ale když je vytížená jinde, dodá něco Klárka z http://www.facebook.com/MnamkyUKlarky či já. 


CojsemdělaladoMomentu1: skořicové a malinové rolky

V posledních dnech jste tak mohli vyzkoušet mmj. nejlepší mrkvový dort, malinové muffiny s marcipánem, raw superfoods pb cups, raw brownies, ovocný koláč a další věci z tohohle blogu. Ne vše se povedlo stoprocentně, ale doufám, že i tak vám chutnalo (jestli ano, napište mi to do komentářů, jestli ne a stejně budete mít potřebu to sdělit, připravte se na KickBanReport! justkiddin'... or am I?!)


CojsemdělaladoMomentu1: raw brownies

CojsemdělaladoMomentu2: čokoládovo-lískový koláč, mandlovo meruňkový dort, raw mango kešu kuličky


CojsemdělaladoMomentu3: pistáciový zmrzlinový koláč, raw superfoods pb cups, malinové muffiny, appleberry pie


CojsemdělaladoMomentu4: pistáciové minicupcakes s malinovým krémem, čokochlebíček, mrkvový dort, koláč s lesním ovocem
 
Až budu do Momentu něco péct příště, dám určitě vědět přes fb, ale jen tak to asi nebude, protože, kdo by to byl řekl, je to velmi náročné a vyčerpávající a už jsem vyhořela. Tak snad v červnu, až bude konečně i nějaké sezónní ovoce. 
Toto je náhlý konec recenze Momentu, který se začíná nebezpečně zvrhávat v bezobsažné fňukání. Prostě se tam jděte podívat a hotovo. Otevřeno ve všední dny 7:30 - 18:00 (brzy se chystá prodloužení otevírací doby)


Dále tu máme restauraci Plevel, moc pěkné prostory v Krymské ulici ve Vršovicích (prý budoucí český Kreuzberg, hehe). Plevel je taky poměrně čerstvá věc, takže na jejich webu toho zatím moc nenajdete, ale na facebooku jsou poměrně aktivní. Když jsme tam byli poprvé, docela dobře jsme se najedli, byl to takový lepší průměr, za to při druhé návštěvě byla všechna jídla naprosto luxusní (další návštěva se chystá brzy).

raw boršč, okurkový salát, staročeské taštičky s tofu a špenátem, pohankové lívance

Takže při návštěvě riskujete tak maximálně to, že to bude přinejhorším "normálně dobré". V Plevelu nabízejí převážně zeleninová, výborně dochucená jídla (tak půl na půl vegan vařená a vegan raw) ze sezónních a lokálních potravin. V nabídce nechybí ani dezerty (palačinky, lívance, mňam!) nebo bagetky, které si můžete vzít s sebou. 

foto z http://www.facebook.com/GoodMoodSpoon

Ceny se také dají přežít, obsluha příjemná a navíc super otevírací doba - denně 9:00 - 22:00. 



No a jako třetí bod tu máme nové veganské blogy! Juchů. Pravda, dva z nich asi nejsou vůbec nové, ale já je viděla až nedávno, protože jste mě na ně nikdo neupozornil. Takže zaprvé tu je nový krásný Good Mood Spoon velešikovné Danii. Krásné fotky, skvělé recepty (její špenátové palačinky obletěly internet ještě když blog ani neměla), super dizajn (a nebo se říká layout?), navíc časté (obzvlášť ve srovnání se mnou ehm) přidávání  příspěvků. Doporučuje pět ježků z pěti.
 
foto z http://www.goodmoodspoon.com/

foto z http://www.goodmoodspoon.com/



Zmiňované nenové blogy, na které jsem narazila a které mě zaujaly, jsou http://vegan-foodporn.blogspot.cz/ - zajímavé nápady, pěkné fotky a hlavně teď koukám - tři příspěvky denně, pět během tří dnů?! začínám se stydět -

foto z http://vegan-foodporn.blogspot.cz/
foto z http://vegan-foodporn.blogspot.cz/
  a 

http://bezkrutosti.blogspot.cz/ - chutně vypadající everyday recepty, už jích mám pár v záložce. 

foto z http://bezkrutosti.blogspot.cz
foto z http://bezkrutosti.blogspot.cz
 

Tak, teď, když jsem napsala takový dlouhý příspěvek očekávám také něco od vás!
Jsou ještě nějaké jiné československé vegan restaurace a blogy, o kterých bych měla vědět? Které jste osobně zkoušeli?
Zajímal by vás post s nejlepšími zahraničními vegan blogy? (co se vůbec ptám, jestli nebudu lína a sepíšu ho, prostě ho sem dám a basta). Jaké jsou vaše oblíbené?
Na co ze sladkého z Momentu byste chtěli nejradši recept (ideálně kdyby to bylo ode mě, na průmyslovou špionáž se moc necítím)?
Napište!


Pin It Now!

14 komentářů:

Shraven řekl(a)...

První kousek nejvíc nejlepšího mrkvového dortu patřil včera MNĚ, chachá! :D Přivstala jsem si, abych stihla před prací snídani v Momentu, a byla jsem sladce odměněna.
Taky chci umět takhle péct...

pipilotti řekl(a)...

Mrkvový dort! Ten byl! Podle dětí i ty malinový minicupcakes, který sluply jak malinu a supersenzační byl i ten čokochlebíček zvaný srdeční záležitost. Taky by nás zajímal ten meruňkový dort :). Těšíme se moc na další dobroty v Momentu a konečně i na návštěvu Plevelu.

P. řekl(a)...

Držím palce, hlavně v boji proti vyhoření, to dokáže být mrcha! A až budete mít chuť začít dělat ty peanutbutter-cups "bomboniéry", tak se hlasím o jednu hned z první série, už se mi o nich i zdálo :)

Anonymní řekl(a)...

CHa a mě patřil poslední:)))

Anonymní řekl(a)...

Kdo by chtěl v centru zaskočit na oběd, tak doporučuju kavárnu Sicily café na Senovážném náměstí. V denní nabídce (11 - 15h) vždy jedno vege a jedno vegan jídlo. Kávu možno připravit ze sój. mléka. Jen dezerty zatím bohužel neveganské. A jinak samozřejmě taky sexy obsluha (já :)
hespík

Kris Tozkousne řekl(a)...

Vegan food porn nový je, jen tam nahráváme ještě naše starší recepty no a jak nás vaří 4 a vaříme si s láskou tak těch receptů přibývá a přibývá... někdy nepřibývá, když jsme líní (hlavně já nestíhám upravovat fotky, lemra jedna!) :) moc děkujeme za sdílení

A já se hrozně stydím, že jsem v Momentu stále nebyla, i když se na něj ze všech stran pějí ódy... hrozně závidím a mám pocit, jako by existence Momentu byla omezená, že tam nestihnu dojít a zmizí navždy... nebo se bojím ,že tam bude hrooozně moc lidí :) ale ty fotografie, ta menu... nádhera

Eli řekl(a)...

Já bych prosím prosím chtěla recept na ten pistáciový zmrzlinový koláč :) .
Jinak doufám, že se do Momentu brzy vypravím, mám to bohužel trochu z ruky :( . A Tobě s tímto blogem fandím nejvíc, jsi pro mě velkou inspirací :) .

Unknown řekl(a)...

Též děkuji za sdílení. Prvních asi 30 fotek byl jen přesun mých starých receptů, takže to vypadá, jako bychom ten blog měli už delší dobu. A jak říká Kris, tím že jsme čtyři, tak receptů přibývá rychle.

Daniu mám ráda dlouho, její styl psaní zbožňuji, fotky má taky nádherné... a sama je celá krásná :)

bezkrutosti už taky sleduji delší dobu, i když to mě tolik neinspiruje.

Co se týče Plevelu a Momentu, lákají mě obě, obě máme v podstatě kousek, přesto jsme lemroni a nebyli jsme ještě ani v jedné. Budeme to muset v brzké době napravit.

Unknown řekl(a)...

Jo a jinak na ten dort se srdíčkem uvnitř se chystám už delší dobu, jen jsem pořád odkládala koupi něčeho, v čem by to šlo upéct... a tys mě předběhla! Potvoro :) Ale máš to krásný. A určitě i chuťově to byla pecka.

Anonymní řekl(a)...

vypadá to všechno báječně, moment bych ráda vyzkoušela. zajímá mě - je to veganský podnik? či "jen" vegan-friendly? díky!

Kris Tozkousne řekl(a)...

Moment je vskutku veganský podnik :) žádné "jen" :)

Pupa řekl(a)...

Jů, dík všem za příspěvky, pochvaly i doporučení :)

vyhodnotím, zpracuji a vyplyvnu časem nějaký výsledek :)

jinak recept na mrkvový dort a čokochlebíček (čokoládový wacky cake, srdíčko stejné těsto jako první cupcakes příspěvek) na blogu už jsou, pistáciový koláč a pb cups snad dodám časem a zamyslím se tedy i nad tou limited edition pb cups bonboniérek :)

ještě jednou dík a zdravím srdečně, hihi

Dewii řekl(a)...

Všechno vypadá naprosto perfektně, škoda, že nejsem z Prahy! Tipy na zahraniční blogy by mě moc potěšily :)

Lada Pitaya řekl(a)...

Tyjo, já zírám, co všechno umíš udělat. A jak to vypadá krásně. Už jsem od Tebe pár receptů vyzkoušela a nezklamaly. :-) Přeji spoustu dalších skvělých vegan a raw vegan nápadů.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...