14. července 2013

Letní Koláč s Broskvemi a Borůvkami

Jednoznačně jeden z nejlepších dezertů poslední doby! Vynikající letní koláč (pie) s broskvemi a borůvkami, doplněný o domácí vanilkovou zmrzlinu. Může se to zdát trochu pracnější, ale je to rychlovka - uděláte těsto, nakrájíte broskve (z vlastní zuřivé zkušenosti silně doporučuji koupit takové, které jdou dobře od pecky), dáte péct, sklízíte úspěch. Nejhorší je čekat, než koláč vychladne! Inspirece z JoyTheBaker.

před pečením

Ingredience:
Těsto:
2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky (část, asi 1/3, doporučuji nahradit špaldovou moukou)
2 lžíce hnědého cukru
větší špetka soli
225 gr dobrého rostlinného tuku (např. Alsan)
5 lžic + 2 lžičky ledové vody
1 lžička jablečného octa
Náplň:
1,5 - 2 kg broskví, které jdou dobře od pecky
1 vrchovatý hrnek čerstvých borůvek
1/2 až 2/3 hnědého cukru (nebo nějakého sirupu) - záleží na sladkosti vašich broskví
1 lžička mleté skořice (nebo koření do perníku)
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/4 lžičky mletého zázvoru
3 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžičky čerstvé citronové šťávy
trochu sojmléka na potření koláče


Postup:
Nejdříve připravte těsto. V míse smíchejte mouku, cukr a sůl, přidejte vychlazený, na kostky nakrájený Alsan a s pomocí pastry cutteru či rukama tuk zapracujte do mouky. Těsto by mělo mít konzistenci drobenky. Přidejte vodu smíchanou s jablečným octem a vIdličkou dobře promíchejte, poté prodělejte na vále. MělI byste získat měkčí, ale kompaktní těsto, se kterým se dobře pracuje. Rozdělte ho na půl (nebo na jednu trochu větší a menší půlku .), zabalte do sáčků a nechte asi hodinu (nebo než připravíte náplň) tuhnout v lednici. 


Mezitím, co těsto tuhne, připravte náplň do koláče. Broskve omyjte a nakrájejte na měsíčky (záleží na velikosti broskve, ale neměly by být širší než cca 1 cm), ve větší míse je smíchejte s borůvkami a pokud vaše ovoce pustí hodně šťávy, slijte ji (a vypijte). V hrnku promíchejte cukr, koření mouku a škrob. Tuto směs vysypte na ovoce a JEMNĚ promíchejte vařečkou. Pokapte citrónovou šťávou a dejte odpočinout do lednice.
Troubu vyhřejte na 200°C, formu na koláč vyložte pečícím papírem nebo ji vymažte tukem a dobře vysypte hrubou moukou. Větší půlku těsta vyválejte na pečícím papíře na šířku cca 2 mm. Když je placka dostatečně veliká, podeberte zespodu papír s těstem a obraťte ho do koláčové formy. Sloupněte papír a těsto vytvarujte do formy (spíše ho tam po krajích "pokládejte", neměli byste ho vytlačovat rukama, nebo nějak vytahovat). Do těsta nasypte ovocnou náplň (pokud by ovoce v lednici pustilo hodně vody, opět ji slijte), vyválejte druhou půlku těsta, koláč ji přikryjte a po krajích dobře spojte (já ráda používám např. tuto metodu). 


Nožem nebo ozdobnou formičkou udělejte do koláče průduchy a pokud nechcete, aby část náplně vybublala ven z koláče, zapíchněte do něj trubice, které mohou odvádět teplo a páru (já používám kovové trubičky na kremrole s průměrem cca 1,5 cm, zapíchlé skoro až na dno koláče, vypadá to pak nějak takhle). Koláč potřete rostlinným mlékem a posypte cukrem. Dejte do trouby a do spodní části trouby dejte plech či mřížku s pečícím papírem, aby vám šťáva, která možná vyteče (pokud nemáte trubičky), nezašpinila troubu. Pečte 15 minut na 200°C, poté teplotu zmírněte na 175°C a pečte dalších 45 (- 55) minut (záleží na výkonnosti trouby). Koláč vyndejte a nechte úplně vychladnout, poté přendejte do lednice, aby náplň co nejvíce ztuhla a při krájení příliš nevytékala (což ovšem vadí spíše estetičnu než chuti).




Pin It Now!

12 komentářů:

Cucinare con Amore řekl(a)...

Krása..koláč jako z pohádky :)

TheNewLifeBeginning řekl(a)...

To je nadhera! Musim vyzkouset ;)

ferratum řekl(a)...

Luxusní, taky musím vyzkoušet :) Hlavně teď se bude hodit ta zmrzlina :))

Anonymní řekl(a)...

Ten vypadá úžasně! Hned vyzkouším :)

Blog de la Licorne. řekl(a)...

Mňam, vyzerá to chutne a tie srdiečka sú zlaté ♥

GiveAway → http://blog-de-la-licorne.blogspot.sk/2013/07/giveaway-with-firmoocom.html

Sabina řekl(a)...

Borůvky nám zatím nerostou, asi se na ně budu muset vydat někam do lesa :D Koláš určitě vyzkouším, až budu ty borůvky mít :-)

Yoko Nguyen řekl(a)...

Krásný :)

http://fashionaddiction-style.blogspot.cz/

Unknown řekl(a)...

Ahoj! Myslíš, že by šli broskve doplnit, popripade nahradit nektarinkama? Dekuju ;)

Unknown řekl(a)...

Určitě :)

OG řekl(a)...

Na fotce 3 a 4 je jakýsi nezerový nástroj, co to je?

OG řekl(a)...

Aha, čtení = tech. už to vidím, pastry cutter. Moc pěkný koláč (i celý blog) a velmi lákavé fotky.

Kallipsa řekl(a)...

Z těch obrázků se mi sbíhají sliny. Zítra ten koláčku určitě vyzkouším! Už se nemůžu dočkat jak bude chutnat ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...