17. listopadu 2013

Ořechová Granola s Jogurtem z Hedvábného Tofu

Snídaně na pár dní dopředu vyřešeny! Udělat si domácí granolu (pečené müsli) není vůběc nic těžkého. Zabere to chviličku a navíc si můžete (logicky) určit, co do ní dáte, což oceňuji zejména u množství ořechů, ale i přidaného cukru - toho je na můj vkus v kupovaných granolách často zbytečně moc. Ořechy, většinou v biokvalitě, kupujeme nejčastěji z rozjíždějícího se obchůdku BezObalu.
Co ke granole? Zkuste jednoduchý krém z hedvábného tofu. Tofu se určitě nemusíte bát. Je pravda, že samotné chutná trochu zvláštně, ale musíte ho brát spíše jako polotovar, který je třeba před podáváním ještě upravit. Silken tofu má na rozdíl od klasického tofu hedvábnou konzistenci, je měkčí a rozmixujete ho úplně do hladka. Má skvělé výživové vlastnosti (hodně bílkovin, málo sacharidů a tuku) a spoustu využití. V ČR seženete silken tofu od firmy Mori-Nu a to ve třech konzistencích - soft, firm a extrafirm. Soft se hodí na omáčky a koktejly, firm a zejména extra-firm na krémy, moussy apod. Nejvýhodněji koupíte silken tofu v různých asijských potravinách, kde obvykle stojí kolem 30 kč/balení. My ho v Praze kupujeme v ulici Korunní 47 v korejských potravinách Arirang, kde navíc získáte při koupi balení 12 ks slevu. Poslední dobou ho mají v "orientálních sekcích" i větší supermarkety (Tesco, Albert), tam však bývá Mori-Nu absurdně předražené (kolem 80 - 100 Kč za krabičku). K sehnání je i v českých internetových vegshopech (např. vegshop.cz).


Základem práce se silken tofu (pokud ho neochucujete něčím hodně aromatickým, např. čokoládou), je dobře ho vymačkat. Krabičku opatrně otevřte, nejlépe tak, abyste tofu ani trochu nepoškodili a vyndali ho v jednom velkém kvádru. Tofu opláchněte a zabalte do několika vrstev bavlněných či papírových utěrek. Udělejte z něj pěkný balíček a ten dobře zatižte. Já dám zabalené tofu na talíř, položím přes něj prkénko a na to navrstvím těžké věci (konzervy apod.). Takto tofu lisujte přibližně 30 - 50 minut. Poté je připravené k dalšímu zpracování.

Ingredience:
Granola
3 hrnky ovesných vloček
1 hrnek mandlí (celé či plátky)
1 hrnek vlašských nebo pekanových ořechů
1/2 hrnku strouhaného (bio)kokosu
1/2 hrnku nesolených loupaných pistácií
1/3 hrnku mletého lněného semínka
1/3 hrnku dýňových semínek
1/2 hrnku javorového sirupu
3 lžíce kokosového oleje (+ další na vymazání plechu)
1 a 1/2 lžičky perníkového koření (skořice, zázvor, badyán apod.)
špetka soli
1/2 - 1 hrnek sušených brusinek


Tofu krém:
1 balení (349 g) Mori-Nu silken tofu (firm či extra-firm)
1 banán (není nutný, ale pokud s tofu začínáte, doporučuji) či 1 lžíce javorového sirupu
oblíbené ořechové či rostlinné mléko (např. domácí mandlové či kupované kokosové, sojové Joya, sojové Marks&Spencer, můžete použít i Oatly ovesnou smetanu...)
1 citrón
vanilka či kvalitní vanilkový extrakt


Postup:
Granola: Troubu předehřejte na 170°C, dva plechy vyložte pečícím papírem a vymažte je kokosovým olejem.Všechny ořechy nasekejte na větší kusy, dejte do mísy a přidejte vločky, kokos, semínka, koření a sůl. Rozpusťte kokosový olej, smíchejte ho s javorovým sirupem a touto směsí zalijte vločky s ořechy. Rukama dobře promíchejte a granolu poté rozprostřete na připravené plechy. Pečte do křupava, 15-20 minut, během pečení granolu několikrát prohrábněte, aby se propékala rovnoměrně. Po vyndání nechte vychladnout, přimíchejte nasekané brusinky (či jiné sušené ovoce dle chuti) a přendejte do uzavíratelné dobře těsnící nádoby.
Tofu krém: Vymačkané tofu (pozor, vymačkávání určitě nepřeskakujte, viz úvod) rozdrobte do mixéru (či mísy, pokud používáte tyčový mixér), přidejte banán či javorový sirup, šťávu z půlky citrónu, trochu vanilky či vanilkového extraktu a asi 1/4 hrnku mléka. Rozmixujte dohladka, poté dle požadované konzistence eventuálně ještě přidejte trochu mléka a dle chuti citronovou šťávu. Přendejte do dobře uzavíratelné nádoby a nechte vychladit v lednici. V chladu tofu-jogurt vydrží až 4 dny.


Tento tofu-krém nejlépe chutná právě s křupavou ořechovou granolou a sezónním ovocem. V zimě můžete místo ovoce přidat svou oblíbenou marmeládu či javorový sirup.

Pin It Now!

7 komentářů:

Hanyzka89 řekl(a)...

Moc jsem se těšila na nový recept, tvůj blog miluji:) A příští víkend si hodlám i já udělat takhle lahodnou snídani, během týdne si dávám na hledáček toto tofu:)

gabrielakre řekl(a)...

Ooooo mňam mňam mňam..už chci snídani:D:D

Unknown řekl(a)...

Ahoj, jen prosím dotaz, kde kupuješ takové tofu?? Díky :)

Pupa řekl(a)...

Je to napsané v úvodu :)

Pupa řekl(a)...

To jsem ráda, že se někdo těší :)

V. řekl(a)...

Hodor! :)

Anonymní řekl(a)...

Ahojky, zajímalo by mě jak dlouho mi granola vydrží. Díky za odpověď

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...