10. dubna 2009

Hummus

Hummus neni zadny humus, ale rychle, jednoduche a vyborne jidlo.

Ingredience:
2 a 1/2 hrnku cizrny pres noc namocene v 2,5 litru studene vody NEBO cca 3 hrnky cizrny z konzervy
1 lzicka prasku do peciva
4 lzicky tahini (sezamova pasta, koupite napr. ve zdrave vyzive)
3 lzice kvalitniho olivoveho oleje + dalsi pri podavani
1/2 lzicky rimskeho kminu
3 lzice cerstve vymackane citronove stavy
sul


Postup:
Pres noc namocenou cizrnu premistete do hrnce, pridejte 2,5 litru vody a prasek do peciva a privedte k varu. V otevrenem hrnci varte 2 hodiny (dokud neni cizrna mekka). Slijte a nechte dalsich 40 minut odstat NEBO pouzijte cizrnu z konzervy :). Do mixeru dejte cizrnu, tahini, olivovy olej, rimsky kmin, 1/2 lzicky soli a 1/2 hrnku vody, ve ktere se cizrna varila (nebo opet z konzervy) a mixujte, dokud smes neni hladka. Hummus prendejte do uzaviratelne nadoby a pred podavanim nechte odpocinout v lednici nejmenene 3 hodiny. Nezapomente posypat oblibenym korenim (napr. pepr a paprika) a zalit olivovym olejem.
Tohle je zakladni recept, ktery si muzete ruznymi zpusoby dle chuti upravit - napr. rozmixovat pouze 2/3 cizrny a zbytek jen rozmackat vidlickou, do mixeru prihodit dalsi veci - palive papricky, susena rajcata, smes cerstvych bylinek, cesnek ... pro light verzi nahradit cast cizrny varenym kvetakem a tak dale. Dobrou chut!

Pin It Now!

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

ahoj, tak sem poprvé zkoušela hummus a povedlo se :) jen se chci zeptat, jak dlouho si myslíš, že je dobré ho skladovat v ledničce? mám toho docela kopu, tak aby se nezkazil :D

Pupa řekl(a)...

Nicole: rekla bych tak 5 dni max :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...