9. února 2014

SuperVariabilní Banánový Chlebíček, Bábovka či Muffiny

Big Banana Bread Battle! Tedy spíš Duel než Battle, ale to by pak nebyla samá pěkná Bé ;).
Banánový chlebíček (muffiny či bábovka, těsto je pořád stejné) byla jedna z prvních (vegan) věcí, kterou jsem se naučila péct. Je to velmi jednoduché, chuťově výborné a značně variabilní - do mísy můžete po pejskokočičkovsku naházet téměř cokoli a pokud je základem rozmačkaný banán, mouka a něco sladkého, bude to snad vždy dobré.
r

Dnes tedy pro vás mám rovnou dva recepty na výbornou banánovou buchtu. Ať už je uděláte ve formě dortu, chlebíčku, bábovky, muffinů (či čehokoli jiného), přidáte ořechy, semínka, kakao, čokoládu nebo třeba borůvky, vždy to bude dobré. Výsledek je na vás :) Ovšem pozor, jednu zásadu při pečení s banánem byste určitě porušovat neměli - na pečení je nutné použít vždy co nejzralejší banány. Přestože obvykle sytě žluté, hnědě tečkované (eufemisticky "kolouškové" he) banány pohrdlivě přehížím, zde jsou určitě správnou volbou.


Objekt 1 - Banánový chlebíček z těch nejlepších ingrediencí
rr
Pokud jste trochu potravinoví snobi a nad "obyčejnou" moukou a cukrem ohrnujete nos, vyzkoušejte tenhle výborný jemný banánový chlebíček, kterému lze i z hlediska složení jen máloco vytknout. Zde uvedený recept je základ. Špaldová mouka vám nevoní? Vyměňte ji za celozrnnou pšeničnou. Kokosový olej je zlo? Není problém místo něj použít olej olivový. Nevymýšlíte si náhodou už trochu moc? Ne? nevadí, vyměňte i zbytek, ale jestli z toho bude kejda, tak zamnou nechoďte... (nebojte, kejda z toho nebude skoro nikdy).


Ingredience:
5 středních velmi zralých banánů
2 hrnky špaldové mouky
1 lžička pečící sody (soda bikarbona)
1 lžíčka prášku do pečiva
1/2 lžičky mleté skořice
špetka soli
1/4 hrnku ořechového či rostlinného mléka
90 ml rozpuštěného kokosového oleje
90 ml javorového sirupu
1 lžička kvalitního vanilkového extraktu
1 hrnek nahrubo nasekaných vlašských ořechů
1/3 hrnku nahrubo nasekaných dýňových semínek
kolečka banánu a nasekané kakaové boby na ozdobu


Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a zvolenou formu vyložte pečícím papírem či vymažte olejem a vysypte moukou. Banány oloupejte (orly?) a dobře rozmačkejte vidličkou na kaši. Pár malých nerozmačkaných kousků tam může zůstat, ale dejte si záležet. K rozmačkaným banánům přidejte mléko, olej, sirup a vanilkový extrakt a dobře promíchejte. Do stejné mísy prosijte mouku, pečící sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl a opět promíchejte, aby se mouka a ostatní ingredience spojily. Vmíchejte nasekané ořechy a semínka a těsto přelijte do formy (či muffinových košíčků). Ozdobte kolečky banánu a kakaovými boby - oboje jemně zatlačte do povrchu těsta. Pečte dle zvolené formy - muffiny asi 22 - 26 minut, chlebíček či bábovku kolem hodiny či hodiny a čtvrt. Vždy před koncem pečení udělejte test špejlí (zapíchněte špejli do těsta, pokud vyjde čistá, bez těsta či větších drobků, je to hotové). Pokud pečete chlebíček déle než hodinu, přikryjte ho cca po 50ti minutách alobalem či přepněte troubu na horkovzduch (a snižte teplotu). Po vyndání nechte pár minut chladnout ve formě. Muffiny můžete jíst ještě teplé, chlebíček či bábovku nechte před krájením plně vychladnout.


Objekt 2 - Jednoduchý banánovo-čokoládový chlebíček 
 r
Velmi variabilní banánové těsto, do kterého můžete přidat téměř cokoli. Velmi efektní je tzv. mramorování - obarvení třetiny těsta kakaem a poté střídání banánových a čokoládových vrstev. Jako u předchozího receptu i zde můžete těsto do značné míry upravit dle vašich chutí a možností a kakaovou část například úplně vynechat či nahradit ořechy či sekanou čokoládou. Zkuste se však alespoň trochu držet uvedených poměrů.


Ingredience:
4 střední velmi zralé banány
3/4 - 1 hrnek hnědého cukru
1/2 hrnku oleje (pro méně tukovou verzi půlku oleje nahraďte neslazeným jablečným pyré (výživou), bílým či vanilkovým sojovým jogurtem a nebo snižte množství oleje na 1/3 hrnku)
1/4 hrnku ořechového či rostlinného mléka (část či celé množství můžete nahradit vodou nebo pro zajímavější chuť rumem)
1 lžička jablečného octa (pokud používáte mléko, vmíchejte ocet před přidáním do těsta do mléka)
1 lžička vanilkového extraktu (či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
2 hrnky polohrubé mouky
1 lžička pečící sody (bikarbona)
1 lžička skořice
špetka soli
3 lžíce kakaa na pečení
3 lžíce vařící vody
1 hrnek nasekané čokolády či nasekaných vlašských ořechů - velmi chutné, ale musíte počítat s tím, že to trochu naruší vizuální efekt mramorování


Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a zvolenou formu vyložte pečícím papírem či vymažte olejem a vysypte moukou. Banány oloupejte (orly?) a dobře rozmačkejte vidličkou na kaši. Pár malých nerozmačkaných kousků tam může zůstat, ale dejte si záležet. K rozmačkaným banánům přidejte mléko, ocet, olej, cukr a vanilkový extrakt a dobře promíchejte. Do stejné mísy prosijte mouku, pečící sodu, skořici a sůl a opět promíchejte, aby se mouka a ostatní ingredience spojily. Asi hrnek těsta přelijte do jiné misky, do které přilijte kakao, které jste předem rozmíchali ve vařící vodě (možno přidat trochu rumu), zamíchejte. Do připravené formy vrstvěte střídavě banánové a čokoládové těsto. Když je vše ve formě, projeďte několikrát ve vlnách těsto nožem či špejlí, abyste vytvořili mramorováni. Pečte dle zvolené formy - muffiny asi 22 - 26 minut, chlebíček či bábovku kolem hodiny či hodiny a čtvrt. Vždy před koncem pečení udělejte test špejlí (zapíchněte špejli do těsta, pokud vyjde čistá, bez těsta či větších drobků, je to hotové). Pokud pečete chlebíček déle než hodinu, přikryjte ho cca po 50ti minutách alobalem či přepněte troubu na horkovzduch (a snižte teplotu). Po vyndání nechte pár minut chladnout ve formě. Muffiny můžete jíst ještě teplé, chlebíček či bábovku nechte před krájením plně vychladnout.


Verdikt? 

Objekt 1 je má velmi jemnou a delikátní chuť, díky javorovému sirupu je tak akorát sladký, díky ořechům a špaldové mouce lehce rustikální. Pro objekt 1 se vyslovilo 5 ze 7 testovaných subjektů. Nutno říci, že to neznamená, že objekt 2, pro který se vyslovilo 2 ze 7 testovaných subjektů, by byl nechutný! Naopak, má velmi pěknou strukturu, je sladký a značně čokoládový, velmi se podobá klasické bábovce. Ať zvolíte jedničku či dvojku, rozhodně neprohloupíte :)
r
Na závěr ještě jedno poděkování Lola teamu za včerejší asistenci při vysoce kvalifikovaných činostech mačkání banánů a krájení ořechů a semínek.

Pin It Now!

18 komentářů:

Janusa řekl(a)...

Vypadá to lákavě ;-) Pečení s banánem jsem objevila v době, kdy jsem hledala, co a jak péct pro syna s alergií na mléko a vejce, a líbilo se mi právě na tom to, že se dalo využít i těch banánů, které už nikdo nechtěl... Určitě vyzkouším tuto variantu taky :-) Díky.

Stepanka_Corculum řekl(a)...

To vypadá skvěle!!! Musím to co nejdříve zkusit :) Ráda bych tě pozvala k návštěvě mého blogu :) CORCULUM

Unknown řekl(a)...

Obidva sa mi pacia. Chcem sa spytat na chlebicek - v akej velkej forme sa piekol? Mam 30 cm dlhu formu, ale kedze v nej peciem len razny chlieb, neviem toto sladke pecenie odhadnut.

Cucinare con Amore řekl(a)...

Hmmm dávám do seznamu k upečení :)

Pupa řekl(a)...

TornadoLue Limonadova: ten na fotce je v relativně malé formě - tak 20 * 8 cm. Pekla jsem ho i ve větší (delší a užší) a bylo to ok, akoárt byl nižší.

Unknown řekl(a)...

Všechno vypadá vážně skvěle!:-)

Martina řekl(a)...

To vypadá skvěle. Až jsem z toho dostala hlad na oběd :( :D

Unknown řekl(a)...

Ahoj :)
je to krásný ! už se těším, jak se na muffinky vrhnu.
Jinak co se týče pečení, už vůbec nepoužívám košíčky, ale dávám pečíí papír do formy a přímo v tom papíru pak košíčky nechávám. vidím, že máš krásný červený puntíkovaný, to je normální pečíčí papír ? nebo jaký ?:)
Kde jsi ho prosím sehnala?:))

Pupa řekl(a)...

Magda: ahoj, taky casto pouzivam pecici papir, viz treba http://veganotic.blogspot.cz/2012/02/datlove-muffiny-s-hruskou.html, ale tohle jsou primo kosicky. Koupila jsem je v DM drogerii a maji i jednobarevne.

Unknown řekl(a)...

Ahoj, dnes jsem upekla bananovy chlebicek se spaldovou moukou, ale chutna i vypada divne...asi to bude tim,ze jsem tam dala hladkou spald.mouku.

Unknown řekl(a)...

Ahoj, vyzerá to úžasne ako aj tvoje iné receptíky (rada sem chodím po inšpirácie). Mám otázočku viem, že javový sirup má svoju zvláštnu chuť ale nemám ho doma mám len agáve, čo by som mohla použiť namiesto toho sirupu, dnes ho nemám kde kúpiť a mám chuť piecť.... :-)

Pupa řekl(a)...

Ahoj, to je škoda, jak divně? :) já mám nějakou špaldovou mouku od Alnatury, nevím, jestli je hladká. Každopádně určitě je nutné ji prosít.

Pupa řekl(a)...

Anna: můžeš dát ten agáve sirup i když máš pravdu, že javorový má trochu speciální chuť. Nemáš doma melasu? Přidala bych asi lžičku té. Jestli nemáš, tak třeba trochu perníkového koření...

Unknown řekl(a)...

Díky za odpoveď, melasu som ešte nikdy doma nemala, ani neviem prečo :-) ale perníkové korenie mám skúsim.

Unknown řekl(a)...

Opet zdravim, dekuju za odpoved:) Nevim jak to popsat divny, rozhodne nevypada jak na tve fotce, je takovy spadly, melky a mam opravdu pocit ze ja koza jsem tam mela dat hrubsi mouku:)..presto ti dekuju za uzasnou inspiraci k veganske kuchyni..mas prijemne recepty a krasne nafocene...:) good luck do budoucna...

Anonymní řekl(a)...

Už je v troubě :-) moučníky s banánem nikdy nezklamou a jsou vláčné.. přidala jsem rozinky,dala jsem bílou polohrubou mouku napůl s hladkou pohankovou :-)

Unknown řekl(a)...

شات بنات مصر
شات بنت مصر
chat
شات بنات مصر
شات بنات مصر
شات مصرى
شات مصرى
شات مصري
بنات مصر
دردشة
شات بنت
شات
شات
شات
شات مصر
شات مصرية

شات مصرى
شات بنات مصر
شات مصرى
بنات مصر
دردشة
شات مصرى
شات بنات
شات مصر
شات مصرية
شات مصر
شات مصرية

شات مصرية
شات مصريه


شات بنات مصر
http://moon-masr.blogspot.com/

Alfa Foods And Snacks řekl(a)...

We provide the wide range of products that include: Potato Chips, Spicy Sabhudhana Chivda, Sabhuna Sweet Chivda, Makai Chivda, Poha Chivda, Kids Snacks
, Masoor Namkeen Chivda, Khatta Meetha Chivda, Mix Chivda, Aloo Bhujia and many more…

We always try to make premium quality snacks using high quality ingredients with no compromise in taste when choosing healthy alternatives to our worldwide consumers.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...