29. července 2010

Lanyz cerny - letni

Zatimco minulé naucne okenko se tykalo zemitych bulev cernych redkvi, dnesnim tematem je lanyz. V hale 22. v Holesovicke trznici jsme u stanku s houbami a jejich sadbou zahledli v nabidce i nekolik cernych lanyzovych "hliz" a protoze ani jeden z nas dosud lanyze neochutnal, zakoupili jsme jeden ctyri deka vazici kus (asi 5 cm v prumeru) a o 170,- lehci a o lanyz bohatsi jsme pokracovali v nakupech zeleniny a ovoce.

Jednalo se o lanyz cerny - letni (Tuber aestivum), nejlevnejsi evropsky druh, jehoz (na lanyz) nizka cena je dana tim, ze nema tak silne aroma a roste tesne pod povrchem nebo dokonci na povrchu zeme. Jeden zdroj se o nem dokonce zminoval jako o "vhodnem pro zacatecniky".



Po premysleni nad tim, ze bychom z nej vyrobili tofu-lanyzovou pomazanku jsme se nakonec rozhodli pro velmi jednoduchy recept. Hlizu jsem omyl a i se slupkou nastrouhal na jemno a pridanim olivoveho oleje, drceneho cesneku a morske soli jsem vyrobil jakesi pesto, ktere jsem nechal na panvicce zpenit a pote ho dukladne promichal s uvarenymi spagetami.

Vysledkem bylo aromaticke a velice chutne jidlo, jehoz jedninou vadou na krase je porizovaci cena cca 100,- na jednu porci (naprostou vetsinu nakladu samozrejme tvoril lanyz). V pripade polovicni porizovaci ceny by se jednalo o velmi dobrou a behem max. deseti minut hotovou variantu "rychleho levneho jidla".



Pripravil K.

Pin It Now!

3 komentáře:

I V Y řekl(a)...

m truffle :D

Lucie řekl(a)...

Ahoj, zrovna jsem objevila tvůj blog a máš opravdu nádherné recepty, třeba ten puntíkatý dort bych v životě nezvládla...úžasný...

Pupa řekl(a)...

Dik :)
to, ze to zvladnu ja dokazuje, ze to zvladne kdokoliv :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...