9. srpna 2010

Boruvkove Kosicky

Vyborne a jednoduche boruvkove kosicky pro letni dny. Ovoce (a vlastne i krem) muzete menit dle chuti, uz ted se tesim na malinovou verzi s vanilkovym kremem :). Pokud se rozhodnete pro boruvky, doporucuji ty klasicke ceske lesni. Kanadske sice vypadaji lakave, ale z me zkusenosti byvaji bohuzel casto vodnate a bez chuti. Recept je na pet mensich (cca 12 cm prumer) ci jeden velky kolac.


Ingredience:
Pate brisee:
1 a 1/4 hrnku polohrube mouky
110 gr rostlinneho tuku (napr. Alsan, pokud mozno tuzsi, ne margarin)
1/2 lzicky soli
1 lzice cukru
cca 4 lzice ledove vody
Krem:
1 vanilkovy puding v prasku (napr. dr. Oetker s pravou vanilkou)
2 lzice cukru
1 a 1/4 hrnku sojoveho mleka (AlproSoya)
1/4 hrnku citronove stavy
cukr krystal ci cukr moucka dle chuti
Ovoce:
0.5 - 0.7 l boruvek
1 lzice mouky
3 lzice cukru krupice

Postup:
Testo na kosicky se nejsnadneji pripravuje v mixeru tohoto typu, ale jak jsem vcera vyzkousela, neni problem pripravit ho v ruce. V mise smichejte mouku, sul a cukr a postupne pridejte na kousky nakrajeny studeny (z lednice) rostlinny tuk. Vidlickou ho rozmackavejte do mouky (muzete si pomoci rukou :), dokud testo nema konzistenci drobenky. Pote postupne! po jedne lzici pridavejte ledovou vodu a rukou testou prodelavejte, dokud se pohodlne nespoji. Rozplacnete na placku, zabalte do potravinove folie ci pytliku a nechte v lednici nejmene pul hodiny odpocivat. Mezitim predehrejte troubu na 200°C a pripravte krem. Pudingovy prasek rozmichejte v 1/4 hrnku mleka, pridejte citronovou stavu a dobre zamichejte. Zbytek (tj. hrnek mleka) privedte spolu s dvemi lzicemi cukru k varu, pote vmichejte pudingovou smes a varte za staleho michani jeste asi minutu. Prelijte do misky, pokryjte folii, aby se neudelal skraloup a nechte vychladnout.

Kdyz je testo vychlazene, vyvalejte ho na pomoucnene plose asi na 2-3 mm silnou placku. Pomoci valecku ho preneste do jedne velke formy nebo do malych formicek a dobre vytvarujte podel sten. Prebytecne testo precuhujici z formy oriznete a testo na dne formy parkrat propichnete vidlickou. Do misky nasypte asi 1 hrnek boruvek, posypte lzici mouky a 3mi lzicemi cukru a velmi jemne promichejte, aby se boruvky obalily. Pote je prendejte do formicek tak, aby bylo dno souvisle pokryte jednou vrstvou. Formicky dejte do trouby, snizte teplotu na 180°C a pecte 20 minut. Pote snizte teplotu na 160°C a dopekejte jeste asi 20 minut, dokud testo neni pevne a ma bezovou, az jemne ruzovou barvu. Ale pozor, kazda trouba pece trochu jinak. Kolacky tedy urcite prubezne kontrolujte, aby se nespalily! Po vyndani z trouby nechte vychladnout.
Kdyz puding dosahne priblizne pokojove teploty, vyslehejte ho s trochou cukru (zalezi na chuti, ja davam priblizne 5 lzic). Pote ho opatrne, abyste neporusili spodni vrstvu boruvek, po lzicich navrstvete na kolac (dala jsem asi dve vrchovate lzice na jeden kolacek). Ozdobte cerstvymi boruvkami a dejte vychladit do lednice.
Pokud kolacky neplanujete snist do par hodin, doporucovala bych je jeste opatrne (po lzickach) prelit dortovym zele (ci agarem, proste rostlinnou zelatinou) - ovoce dele vydrzi a zachova si lepsi vzhled.
Dobrou chut :).

Pin It Now!

Žádné komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...