11. února 2011

Pudinkovo-ovesny kolac s jablky

Vyborny kolac s jablky, pudinkem, ovesnymi vlockami a liskovymi orechy. Puvodni recept z Apetitu zde. Vzhledem k cene surovin jsem kolac celkem s uspechem vyzkousela i z levnejsich ingredienci - misto javoroveho sirupu hnedy cukr, misto liskovych orechu vlasske, misto spaldove mouky obycejna. Obe verze byly velmi chutne, ale mohla-li bych si vybrat, zvolila bych tu puvodni ;).

Ingredience:
Testo:
200 gr ovesnych vlocek
50 gr liskovych orisku + dalsi na ozdobu
50 gr spaldove ci psenicne hladke mouky
spetka soli
100 ml oleje
100 ml javoroveho sirupu
Jablecna napln:
cca 1 kg jablek (3 velka jablka)
2 lzice hnedeho cukru
2 lzice margarinu
Pudink:
1 sacek vanilkoveho pudinku
2 lzice hnedeho cukru
500 ml rostlinneho mleka - rada pouzivam smes sojoveho a kokosoveho (300 ml sojoveho + 200 kokosoveho, idealne light, pokud normal tak trochu snizte pomer kXs), vysledek nechutna kokosove, ale k. mleko doda sojovemu plnou chut a hustotu. Take muzete pouzit 500 ml ovesneho mleka.


Postup:
Orisky nahrubo posekejte a oprazte na panvi (hlidejte je, aby se nespalily!). Pote je a ovesne vlocky dobre rozmixujte v mixeru a smichejte s moukou a soli. V misce vyslehejte sirup s olejem a vlijte k suchym ingrediencim. Vypracujte pevne a kompaktni testo (pokud bude treba, pridejte 2-3 lzice mleka/vody) a nechte chvili odpocinout. Troubu predehrejte na 180ºC, testo vtlacte do dortove formy a pecte asi pul hodiny.
Mezitim oloupejte jablka a nakrajejte je na kostky. V rendliku ci panvi rozehrejte margarin, pridejte cukr a jablka a osmazte (nenechte prilis rozvarit). Kdyz uz se bude blizit cas vyjmuti korpusu z trouby, uvarte dle navodu pudink. Korpus vyndejte z trouby, rozprostrete na nej jablka a zalijte pudinkem. Po chvilce ozdobte sekanymi oprazenymi liskovymi orisky a nechte ztuhnout v lednici.

Pin It Now!

7 komentářů:

Markéta řekl(a)...

mňam, asi vím, co budu dnes péct :)

Anonymní řekl(a)...

V prvom rade WOW k vsetkym tvojim receptom:) Chcela by som sa opytat, ci mi niekto nevie poradit pri priprave veganskych mandlovych lupienkov, kedze sa normalne robi z naslahanych vajecnych bielkov. Pripadne nieco na ten sposob. Dakujem

Pupa řekl(a)...

to bohuzel netusim :( musela jsem vygooglovat i co to vubec je ;)
Asi bych zkusila neco podobneho jako tyhle placicky http://thepioneerwoman.com/cooking/2010/11/brandy-snaps/ s ryzovym sirupem misto melasi a pridanim mandli (celych i rozemletych), ale vzdhledem k tomu, ze nevim, jak ma chutnat original, si netroufam radit.
Jinak misto bilku (snehu) docela funguje Energy-G Egg replacer, ale ten u nas bohuzel neni k dostani :( a navic se hodi spis jako jedna z prisad do peceni, nevim, jak by chutnal v placickach, kde bilky maji hrat prim.

Anonymní řekl(a)...

tento koláč je opět úžasný,ty jabka na másle tomu dodávají šmrnc,no a korpus z vloček je pro mě ideálí náhrada za mouku,dělala jsem ho i dvakrát po sobě a mému milému k narozeninám :)

Unknown řekl(a)...

Koláč byl báječný, ale korpus byl docela tvrdý, nějaký tip nebo řešení? :-) Díky moc, jinak úžasné recepty, jen tak dál.

Pupa řekl(a)...

hm mozna pridat trochu soj.jogurtu ci jablecne vyzivy? :) a pect trochu kratsi dobu

Anonymní řekl(a)...

Koláč má skvělou ´podzimní´ chuť, osmažená jablka tomu dodávají šmrnc a ten korpus je prostě parádní!Sladký je tak akorát takže ho snědl i můj přítel který nesnáší sladké :) Žádný z tvých receptů mě zatím nezklamal :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...