20. června 2012

Rajčatová polévka

Žádná břečka s rýží z jídelny základní školy, ale výborná hustá rajčatová polévka. Už dlouho jsem si chtěla nějakou chutnou udělat a tenhle recept z kuchařky Chloe's Kitchen vypadal velmi lákavě. Přestože počasí vybízí spíš k polévce gazpacho (#rimmerfan), rozhodně jsem nelitovala. Polévka je velmi chutná (K. ji označil za vynikající) a při pečení rajčat, cibule a česneku to v kuchyni vonělo opravdu neodolatelně. Zapečený česnekový chléb to už jen skvělě doplňuje. Konec foodblogokeců.
Recept pro 2 (3) osoby (směs na česnekový chléb asi na 3-4 plátky viz obrázek):

Ingredience:
Polévka:
něco málo přes půl kila rajčat (logicky čím chutnější rajčata, tím chutnější polévka)
3 oloupané stroužky česneku (vcelku)
1 cibule, nakrájená na silné plátky
olivový olej
1 hrnek zeleninového vývaru (či voda + Alnatura bujón)
1/4 hrnku nahrubo nasekaných bazalkových listů (+ další na ozdobu)
1 lžíce hnědého cukru
sůl
čerstvě mletý pepř
citronová šťáva
Česnekový chléb:
dobré bílé pečivo
1 stroužek česneku
1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
2 lžíce povoleného rostlinného margarínu (Alsan)
 
 Postup:
Troubu předehřejte na 220°C. Rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Spolu se stroužky česneku a nakrájenou cibulí rozvrstvěte na pečící papír na plech, zakápněte (nebo spíš zalijte) olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte asi 30 (35) minut (po cca 25 radši zkontrolujte, zda se něco nepřipaluje). Opečenou zeleninu přendejte do hrnce, přidejte hrnek vývaru, přiveďte k varu a při mírné teplotě vařte asi 10 minut. Poté přidejte bazalku a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Přidejte cukr a citronovou šťávu (můžete začít jednou lžící), ochutnejte a dochuťte solí, pepřem, citronem, příp. dalším cukrem.
Mezi tím, co se vaří polévka můžete udělat česnekovou bagetu. Chleba nakrájejte na asi 1cm plátky, bagetu rozpulte na půl. V misce smíchejte povolený margarín s lahůdkovým droždím a rozmačkaným stroužkem česneku. Touto směsí natřete plátky chleba a vložte je na chvílí (cca 3 minuty, pozor, nutné hlídat!) pod gril, dokud nejsou do zlatova do křupava opečené.
Polévku ozdobte trochou rostlinné smetany (doporučuji Oatly) a lístkem bazalky, opepřete, přidejte česnekový chléb a podávejte.


Pin It Now!

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Wow, for the first time I had to use a dictionary to understand your post. I would never guess what rajcata means :)
That's a pity it's so hot in Poland now so I don't really feel like cooking a soup but your ice creams look so delicious and tempting that I think I'll give them a try one day :)

Beata

Pupa řekl(a)...

It's never too hot for tomato soup! ;) besides, you can always eat it cold :))

Lena řekl(a)...

Tak jsem si dnes tuhle polívčičku udělala a je to VÝ-BOR-NOST! Děkuju za úžasnej recept, tuhle rajčatovou jsem určitě nevařila naposledy! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...