11. srpna 2013

Letní Zelený Falafel s Ořechy a Čerstvými Bylinkami

Hippie letní falafel s ořechy, bylinkami, zeleninou a lehkými dressingy. Do horkého počasí ideální, nemusíte nic smažit, ani se zacpávat pitou. Místo toho se falafel peče v troubě a podává v salátových listech. Množství ingrediencí vzbuzuje zdání náročnosti, ale pokud máte mixér (resp. food processor) a v blízkosti dobře zásobenou zeleninu, je hotovo raz dva. Původní recept z Green Kitchen Stories.


Ingredience:
Falafel:
svazek čerstvé máty (cca 8 snítek), ev. jiné bylinky (např. koriandr)
svazek čerstvé petržele (cca 8 snítek)
200 gr pistácií natural (část můžete nahradit např. dýňovými, slunečnicovými semínky, mandlemi či jinými ořechy dle chuti)
2 hrnky vařené cizrny (či cirzny z konzervy/skleničky v nálevu. Část můžete nahradit hráškem.)
2 rozmačkané stroužky česneku
1 malá cibule (či půlka střední), nakrájená na kusy
3 lžíce olivového oleje
1 vrchovatá lžička římského kmínu
1 vrchovatá lžíce mouky (špaldové, pšeničné či pohankové pro GF verzi)
1 lžička prášku do pečiva


Rajčatová salsa:
3 větší rajčata
1/2 chilli papričky
1 stroužek česneku
3 lžíce olivového oleje
čerstvé oregáno, pepř a sůl dle chuti

Mátový jogurt:
250 gr bílého sojového či jiného rostlinného jogurtu (domácí či např. AlproSoya)
4 snítka čerstvé máty
1 limetka

Kešu dresing
6 lžic kešu másla (získáte několikaminutovým mixováním kešu ořechů)
4 lžíce olivového oleje
3 lžíce citronové šťávy
sůl

Falafel twister (na kompletaci):
velké salátové nebo např. kapustové listy
červené salátové listy
rozinky
ořechy, sezam, čerstvé bylinky apod.


Postup:
Nejdříve připravte rajčatovou salsu a mátový jogurt. Oboje nejlépe chutná poté, co nějakou dobu odleží v chladu. Rajčata nakrájejte na malé kostičky, smíchejte s olejem a na drobno nasekanou chilli papričkou, oreganem a rozmačkaným česnekem. Dochuťte pepřem a solí a dejte do lednice. V jiné misce smíchejte jogurt s  na drobno nasekanými mátovými listy, přidejte kůru a šťávu z jedné limetky, zamíchejte a také uložte do lednice. Co se týče kešu dresingu, nečekaně opět vše smíchejte (nejlépe v mixéru) a dejte do lednice.
Falafel: V mixéru dobře rozmixujte bylinky. Přidejte pistácie (ev. ořechy či semínka, která používáte) a opět dobře rozmixujte. Nakonec vložte cizrnu se zbytkem ingrediencí a párkrát zapulzujte mixérem, ev. ostatní ingredience rozmačkejte vidličkou či mačkadlem na brambory a rukama dobře prohněťte s rozmixovanými bylinkami a ořechy. Směs by neměla být úplně kašovitá, ideálně by v ní měly být hrubší kousky cizrny. Rukama tvarujte menší kuličky (velké asi jako vlašské ořechy, z uvedeného množství byste jich měli získat asi 24) a klaďte je na pečícím papírem vyložený plech. 


Pokud je směs příliš lepivá, pomoučněte si před každou kuličkou ruce. Pečte asi 15 - 20 minut na 200° v dobře předehřáté troubě. Vždy po pěti minutách kuličky otočte vidličkou, aby se opekly ze všech stran. Po upečení nechte lehce vychladnout.
Na falafel twister rozložte na plochu větší salátové listy (můžete kombinovat zelené a červené, např. radicchio), vložte cca 3 kuličky falafelu, dvě lžíce rajčatové salsy, trochu mátového jogurtu a kešu dresingu, hrozinky, pistácie a sezam či cokoli dalšího vás napadne. 



Zarolujte a konzumujte!

Pin It Now!

2 komentáře:

Renata řekl(a)...

tak to vypadá naprosto dokonale!! už se těším až to sama vyzkouším.

Unknown řekl(a)...

vypadá to luxusně, určitě vyzkouším.
respektive jsem falafel několikrát dělala v méně vyšperkované variantě a naznala jsem, že pravý falafel se dělá ze syrové namočené cizrny, která si více zachová oříškovou chuť (podle mně tedy)...např. zde http://soucitne.cz/recepty/arabska-jidla/falafel-zakladni-recept

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...