19. srpna 2013

Old School Koláče

Na chalupu jedině s tradičními koláči! Recept je stejný, jako na tento super kynutý koláč s ovocem a stejně tak i u malých koláčků oproti tradičním náplním preferuji čerstvé ovoce. Recept je asi na 20 větších koláčů.



Ingredience:
Koláče:
1/2 kg polohrubé mouky
3 vrchovaté lžíce (plnotučné) sojové či cizrnové mouky
1 lžíce lahudkového droždí (tebi - můžete vynechat)
100gr kvalitního rostlinného tuku (např. Alsan bio)
1 sáček sušeného droždí nebo 25 gr čerstvého droždí
85 gr cukru + 1 pytlíček vanilkového cukru
1/4 litru sojového či jiného rostlinného mléka

Náplň:
čerstvé ovoce (zejm. švestky, meruňky, borůvky, rybíz, ostružiny, jablka - ta můžou být mírně povařená)
maková či povidlová náplň
"tvarohová" náplň:
250 gr dobrého rostlinného bílého jogurtu (domácí nebo např. Alpro soya)
65 gr kešu natural
30 gr rozpuštěného rafinovaného kokosového oleje
2 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce vanilkového pudingu (prášku)
kůra a šťáva z půlky až jednoho citronu
cukr moučka dle chuti
Na ozdobu mandle, rozinky namočené v rumu, drobenka apod.


Postup:
Pokud používáte čerstvé droždí, udělejte kvásek. Droždí nadrobte do misky, přidejte část teplého mléka (cca 40*C) a trochu cukru. Rozmíchejte, zasypte moukou a nechte vzejít na teplém místě. Mezitím smíchejte suché ingredience, rozpusťte tuk a smíchejte ho se zbytkem mléka (opět - směs nesmí být příliš horká ani studená). Do suchých ingrediencí střídavě vmíchávejte kvásek a tuk s mlékem. Vařečkou vypracujte hladké těsto, poté ho ještě rukama prodělejte na vále. Pokud používáte sušené droždí, smíchejte ho se sypkými i grediencemi a do nich zapracujte vlažné tekuté. Nechte nejméně hodinu kynout na teplém místě.
Mezi tím připravte náplně. Ovoce nakrájejte na tenké proužky, připravte rozinky a drobenku. Kešu rozmixujte na pastu, přidejte ostatní ingredience na "tvarohovou" náplň a dobře rozmixujte. Nechte zruhnout v lednici.
Z vykynutého těsta uždibujte asi 50 gr kousky, udělejte z nich zploštělou kuličku a dnem skleničky do nich vytlačte prohlubeň. Naplňte náplněmi, ozdobte a pečte v dobře předehřáté troubě na 180*C asi 20 - 25 minut. Okraje koláčků můžete před pečením potřít rostlinným mlékem či smetanou. Skladujte pod utěrkou či ve volně uzavřené nádobě.


Tenhle příspěvek jsem napsala celý na mobilu a bylo to dost martýrium, takže respekt!



Pin It Now!

5 komentářů:

Kamča Hrbáčová řekl(a)...

ty jsou úžasné

Jana Wertheimová řekl(a)...

Teeda ty jsou luxusní:)

Jana K. řekl(a)...

Vypadá to super, sice nejsem veganka, ale tohle by za vyzkoušení stálo, líbí se mi to. :)

Dcerenka řekl(a)...

To je nadhera! Neviete nahodou, ci by sa mohol pouzit olej namiesto tuheho tuku (Alsanu)? Dik :-)

Mišmen řekl(a)...

To je tak roztomilý, fakt super :)

http://bezlepkovebrno.blogspot.cz/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...