23. února 2014

Čokoládový Dort

Po nějaké době tu opět máme dort, juchů! Tentokrát to je jednoduchý čokoládový, který však výborně chutná (je krásně čokoládový a šťavnatý) a se správnými "doplňky" vždy oslní. Tohle těsto je poměrně univerzální, můžete ho použít na jednoduché cupcakes, jako podklad pod koláč Míša (recept tu), udělat z něj Sachr dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou nebo třeba právě sváteční (narozeninový) dort na obrázku.
Uvedený recept je na jedno patro dortu (23 cm), vysoké cca 5 cm. Ingredience můžete zdvojit, vhodnější je však péct jednotlivé vrstvy dortu odděleně.


Ingredience:
Čokoládový korpus:
75 gr celozrnné hladké pšeničné mouky
65 gr bílé polohrubé pšeničné mouky
30 gr kvalitního (fairtrade) kakaa na pečení
50 gr bílého či hnědého cukru
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička pečící sody
špetka soli
60 ml neutrálně chutnajícího oleje
120 ml tmavého javorového sirupu (B nebo C)
210 ml rostlinného nebo ořechového mléka
1 lžička jablečného octa
1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu, mletého vanilkového lusku nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem
Slavnostní čokoládový dort:
dobrá čokoláda, např. Stainer mléčná z kokosového či sojového mléka (v poslední době se objevily ve zdravých výživách)
kvalitní marmeláda (např. značka Hradecké delikatesy), já použila ostružinovou
čerstvé ovoce a čokoláda na ozdobu

Postup:
Troubu předehřejte na 180°C, formu na dort (či jinou požadovanou formu) vymažte tukem a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem. Do větší mouky prosejte mouky, kakao, cukr, pečící prášek a sodu bikarbonu, přidejte špetku soli a dobře promíchejte metličkou. V jiné misce smíchejte olej, javorový sirup, mléko, ocet a extrakt. Opět dobře promíchejte a poté vlijte do misky se suchými ingrediencemi. Jemně vymíchejte do hladkého těsta, přelijte do připravené formy, párkrát s ní otočte a bouchněte o linku, abyste se zbavili některých bublinek. Pokud si chcete být jistí, že budete mít povrch těsta krásně rovný a ne vyboulený, zvažte tuhle metodu (klik). Dort pečte asi půl hodiny, pokud máte výkonnou troubu spíš o pár minut méně. Po cca 27 minutách udělejte test špejlí (píchněte ji do dortu), pokud vyjde suchá a bez větších drobečků, dort vyndejte. Pozor, čokoládové dorty jsou citlivé na přepečení! Formu s dortem přendejte na pečící rošt, nechte asi pět minut chladnout a poté dort opatrně vyjměte z formy. Odstraňte pečící papír a nechte na roštu úplně vychladnout.


Na dort s ovocem a šlehačkou (na prvním obrázkuú budete potřebovat tři čokoládové korpusy. Poté, co je upečete, je po vychladnutí seřízněte dorovna na stejnou velikost a jednotlivá patra potřete rozpuštěnou čokoládou (ještě předtím můžete korpusy p(r)okapat oblíbeným likérem). Nechte čokoládu ztuhnout, poté jednotlivá patra proložte pečícím papírem, aby se neslepila, položte na sebe a  dobře (těsně) obalte potravinovou fólií. Skladujte v lednici do doby, než budete dort kompletovat (nejdéle však 4 dny). Krém připravte den dopředu dle návodu uvedeného v receptu. Když je čas dort podávat, rozbalte korpusy, dospod dejte nejtěžší patro, na něj navrstvěte 1/3 krému, poklaďte ovocem a prostředním patrem korpusu, které jste ze spodní části namazali marmeládou. Jemně stlačte. Poté na druhé patro
opět navrstvěte krém, ovoce a poslední patro, zespod namazané marmeládou. Ozdobte zbývajícím krémem, ovocem (bylinkami a ořechy) a hoblinkami čokolády.
Pin It Now!

9 komentářů:

Stepanka_Corculum řekl(a)...

Dort vypadá skvěle! :) takto univerzální recepty mám ráda, těsto si poznačím :)...
Corculum♥

Markéta řekl(a)...

Ten udělám mamce k narozkám <3

Unknown řekl(a)...

Ta fotka! Nadhera! Mam chut... Akorat mam dotaz, z ceho slehate kremy do dortu? Nikde jsem nevidela rostlinnou smetanu na slehani...
A jeste mam problem s tim opisovanim znaku pod komentarem, nemohly by jste to zrusit? Prispivani by bylo jednodussi. Dekuji!

Anonymní řekl(a)...

Prosim Vas velmi ma zaujima ci viete na 100% ze to kokosove mlieko Albert ktore pouzivate na krem je vegan? Pretoze sa tam nachadzaju Ecka ktore mozu mat zivocisny povod.. Dakujem. Inak Vas blog je uzasny, najlepsi aky som zatial videla z tych slovenskych vegan :)

Pupa řekl(a)...

Veronika: v receptu je odkaz na krém, který používám. Kupovaným rostlinným šlehačkám moc neholduji, ale dají se sehnat ve zdravých výživách (např. značka Soyatoo)
Captchu zrušit bohužel nemůžu, jinak sem chodí spamy. Ale chystám nové stránky, kde to nebude.

Anonymní ze Slovenska: mám za to, že by ta e neměla být živočišného původu, ale tahle informace je typu "známý známého se ptal", takže se to chystám ověřit

Nora řekl(a)...

Ahoj,

samozřejmě mi se libi tvůj blog ale pišu tady především protože hledam kokosový olej, který není hrozně drahý (v dm a biopotravinach asi 200Kč za 200-300ml) někdě v Praze nebo na internetu?

Zdravím!

teru řekl(a)...

Ten korpus je skvělej! Odzkoušeno jen s jablečným pyré jako naplní a čoko polevou a měl velký úspěch! i u všežravců!

happy.lenulka řekl(a)...

ahoj. super korpus. hned o víkendu jej vyzkouším ;) budu péct své masové rodině vegan dort ;) čokokorpus s pistáciovým krémem a marcipánem ;)

pobavil mě tvůj krásný překlep ;) "Do větší mouky prosejte mouky"

krásný večer

ClementineLovee řekl(a)...

úplně nejlepší dort na světě!!Vždy, když ho udělám, a dělám ho na požádání často :), tak sklidí obrovský úspěch!!Moc za něj děkuji <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...