Na předčasný nástup jara to zatím nevypadá, zahřejte se tedy v zimě tímto skvělým fazolovo-tempehovým chilli (něco jako ragú?). Mimo klasických ingrediencí - zeleniny, fazolí a tempehu, se do něj přidává i čokoláda, ořechy a víno. Rozhodně se toho nemusíte bát, tyhle netradiční ingredience ve vás můžou zpočátku vzbuzovat lehkou nedůvěru, ale jídlu dodají skvělou chuť a hloubku.
Ingredience:
2 lžíce kokosového oleje
1 velká nadrobno nakrájená cibule
2 rozdrcené stroužky česneku
2 lžičky semínek římského kmínu nebo 1 lžička mletého
1 čerstvá nadrobno nakrájena chilli paprička
1 lžička mleté papriky
2 lžičky sušeného oregana
2 velké papriky (žlutá a červená)
1 mrkev, nakrájena na julienne
1 petržel, nakrájená na julienne
2 větší řapíky celeru (i s listím) nakrájené na drobno
150 g najemno nasekaných vlašských ořechů
cca 800 g (nebo 3 konzervy) fazolí - např. černé, černé oko, adzuki, borlotti apod.
1 (190 g) balení tempehu (natural či uzený)
2 (2x 400g) konzervy drcených rajčat
hrnek vody
2 lžičky sypkého zeleninového bujonu (např. Alnatura)
150 ml suchého červeného vína (např. Merlot)
50 - 100 gr hořké vysokoprocentní (80%) čokolády
K podávání:
čerstvý koriandr
bílý sojový jogurt či domácí sojanéza (dejte méně oleje)
limetky či citron
Postup:
Připravte si všechnu zeleninu, fazole slijte a dobře properte, nechte okapat. Tempeh rozdrobte prsty, pokud používáte natural, opečte ho s trochou dobré sojové omáčky (tamari) na pánvi (můžete ho i předem marinovat). Ve velkém hrnci rozehřejte kokosový olej, přidejte cibuli, česnek, římský kmín, chilli papričku, papriku a oregáno a za občasného míchání smažte pár minut. Přidejte nakrájené papriky, mrkev, petržel a celer a dalších cca 5 minut smažte. Poté přimíchejte nasekané ořechy, fazole, tempeh, rajčata, cca 300 ml vody a bujón, přiveďte k varu a vařte asi půl hodiny. Poté vmíchejte víno, čokoládu nalámanou na kostičky (začněte s 50 gr, poté dle chuti přídávejte, já dala skoro celou tabulku), ev. i 125 ml kávy (nekecám), zamíchejte a nechte ještě 5 minut provařit. Ochutnejte a dochuťte čokoládou, pepřem a solí.
Podávejte s jogurtem (můžete ho předem smíchat s trochou citrónové šťávy), citronem či limetkou a značným množstvím čerstvého koriandru.
Pin It Now!
7 komentářů:
Jak zní nadpis, opravdu luxusní! Myslím, že se do něj o příštím víkendu hned pustím, vypadá to skvěle. Obzvláště mě láká použití čokolády... Je tam hodně cítit? :) Za mě: Super!
Tak toto ma očarilo! Nádherný príspevok. Teším sa :)
Trochu neobvyklé ingredience :) ale věřím, že tomu třeba taková čokoláda dodala nový rozměr...byla cítit? :)
Nevedet ze tam ta cokolada je, tak to asi nepoznam :)
Tak uz ho mame uspesne za sebou a bylo vynikajici! Akorat jsme ho jedli 3 dny, bylo toho obrovske mnozstvi. Ale chut uzasna, ja tam teda cokoladu citila i silne espresso a chutnalo mi to moc. Dala jsem tam celych 100 g horke cokolady....
Prosim,nesel by odstranit robotz tech prispevku?
Včera večer vyrobeno a nachutnáno ... a je to naprosto luxusní! Velmi jsem ocenil i možnost zbylé ingredience (především pak čokoládu a víno) zkonzumovat, aby se nezkazily ;-)
Ale pozor ... není to množství pro 6 lidí, ale pro celou četu vyhladovělých mariňáků :-)
Na opravdu luxusní chilli chodím v Praze. Je to nedaleko jednoho salonu, kde dělají tantra masáže a tak když dostanu chuť na Mexickou kuchyni, většinou spojím dvě příjemné věci najednou. Užiju si s krásným masérem, který mě příjemně uvolní a ještě se dobře najím. Protože já teda moc vařit neumím.
Okomentovat