20. prosince 2012

Vánočka a fejsbůůůk

Vánočky vánočky přicházejí...
Konečně se mi podařilo vyladit recept na vánočku, na kterou jsem byla zvyklá z domova. Mám jí ráda spíš hutnější, sladší a tučnější, takové ty nadýchané chleby nejsou nic pro mě. Pokud jste na tom stejně, určitě vyzkoušejte následující recept.


Ingredience:
495 gr polohrubé mouky
3 lžíce tučné sojové mouky
110 - 120 gr Alsanu či jiného vegan rostlinného tuku
13 dkg cukru krupice + 1 sáček vanilkového cukru
125 ml sojového či jiného rostlinného mléka
30 gr čerstvého droždí (3/4 kostičky)
citrónová kůra z jednoho citrónu
najemno nastrouhaný muškátový oříšek (asi 1/3 jednoho oříšku)
50 gr rozinek namočených do rumu a teplé vody, okapaných
mandle bez slupky na ozdobu (příp. můžete přidat i nasekané mandle do těsta)

Postup:
Nejdříve přípravíme kvásek. Droždí rozdrolíme do mísy a zalijeme troškou vlažného mléka (pozor, nesmí být horké ani studené!). Přidáme trochu cukru, rozmícháme na tekutou kašičku a tu zasypeme trochou mouky. Necháme vzejít na teplém místě (trvá cca 10-20 minut). Mezi tím v rendlíku zahřejeme mléko a rozpustíme v něm tuk. Necháme zchladnout přibližně na teplotu lidského těla. Ve větší míse promícháme mouky, cukr, citronovou kůru a muškátový oříšek. Poté souběžně vmícháme kvásek a mléko s tukem. Dobře proděláme nejprve vařečkou v míse a poté ještě rukama na vále. Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu až dvě. Během kynutí můžeme jednou těsto "srazit" rukou (dát mu pěstí) a nechat dále kynout. Po vykynutí vpracujeme do těsta okapané/osušené rozinky a mandle. Těsto rozdělíme na tolik částí, z kolika děláme vánočku (my obvykle děláme ze 4 základnu, ze 3 nadstavbu (hehe) a ze dvou hořejšek), nejlepší je si těsto odvažovat, aby měly všechny díly stejnou velikost/váhu. Upleteme vánočku, potřeme ji trochou teplého mléka (s tukem) a ozdobíme mandlemi. Necháme ještě cca hodinu kynout. 


Pečeme pomalu v dobře předehřáté troubě. Moje je celkem výkonná, takže peču na 150°C asi 45 minut až hodinu. Oblíbené je také péct vánočku prvních 5 - 10 hodně zprudka (220°C), poté teplotu na další cca půl hodinu snížit na 150° a dalších asi 15-20 minut dopékat na 110°C.



POZOR POZOR

vánočkou to nekončí. Na doporučení mého PR specialisty a marketingového guru teď Veganotic nově najdete též na facebooku a to přímo ZDE. Budou se tam pravidelně objevovat nejen příspěvky z blogu, ale, jak doufám, také další informace o veganství. Takový malý koutek veganského konzumu (oblíbené výrobky, restaurace, obchody, chlubení se novým nádobím atd.). Ale to jen pokud mě to dřív neomrzí, takže mi hodně piště a LAJKUKTE (nebo co se to tam vlastně dělá...)!



Pin It Now!

11 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Super, o víkendu vyzkoušíme! Díky...

Anonymní řekl(a)...

Zase ten fejsbůk :/ Co zkusit Google plus?
Jinak za recept na vánočku díky, vypadá super, ostatně jako všechny ostatní recepty. Takže kradu a sdílím do komunity veganství, samozřejmě na Google plus, kam všechny tímto zvu.

Anonymní řekl(a)...

Super, ze bude i jezci facebook...a v ramci vyzvy k lajkovani a spol. bych rada moc podekovala za tenhle blog. V podstate jsem diky nemu zacala varit a dokonce me to zacalo dost bavit. Vyzkousela jsem skoro vsechny recepty a jsou proste tak dobre napsany, ze ani mne se moc nepovedlo je zkazit. Taky jsem se diky nemu dostala ke spouste dalsich vybornejch blogu, ale vzdycky se nejradsi vracim sem a mam radost z kazdyho novyho receptu, co se tu objevi. Tak jsem jen chtela dat vedet, ze je super, ze to delas a jak to delas a ze mam casto diky tvejm jidlum (nejen ja) lepsi den. Diky za to. Petra

Pupa řekl(a)...

Petra: Jé, děkuju moc, to mě moc těší :)

Anica: tak ať se vydaří

Lukáš: já moc nestíhám a neovládám ani ten fb... každopádně díky za šíření na G+ :)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, právě jsem vánočku dopekla, dopadla výborně!!!!! Netrpělivě čekáme až vystydne, abychom ji mohli ochutnat...:-)
Díky za skvělé recepty!...

Eli řekl(a)...

Děkuji za perfektní recept! Právě jsem podle něj dopekla svoji první vánočku :) . A vypadá dobře, těším se na ochutnávku :) .
Děkuji i celkově za celý tvůj blog, všechny tvoje recepty jsou perfektní, miluju je :) .
Bez tebe by ta veganská strava snad ani nestála za to :D ;) .

Pupa řekl(a)...

Super, jsem rada, ze se dari :)

Anonymní řekl(a)...

dakujem za uzasny recept! sice sa mi nechcelo pliest vianocku, tak som upiekla "mazanec", ale bol naozaj vyborny!

Veronika řekl(a)...

Tady fakt nikomu nevadí ten palmovej tuk?!?!
Já nerejpu, jenom to nechapu! Vždyť to je k tomu Vašemu veganství úplným paradoxem!

Unknown řekl(a)...

Cim se da prosim nahradit ta sojova mouka?:)

Anonymní řekl(a)...

Sójová mouka se může vynechat! Já to dělám bez ní...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...