25. května 2014

Polévka ze Žlutého Hrášku s Kari, Batáty a Mrkví

Skvělá a jednoduchá polévka do deštivého počasí. Všechny ingredience se krásně spojí a změknou tak, že se výsledek doslova rozplývá na jazyku. Navíc je to velmi snadné a pokud nepočítáte dobu vaření, nezabere to ani moc práce. Ideál.




Cca 5 porcí.

Ingredience:
2 lžíce oleje (momentálně používám sezamový)
2 střední mrkve
1 střední žlutá cibule
2 l zeleninového vývaru nebo vody s kvalitním zeleninovým bujónem (dobrý je např. sypký Wurzl či Alnatura)
400 g žlutého půleného hrášku (používáme zn. CountryLife)
1 střední batát (sladký brambor)
3 lžičky kvalitního kari koření
3 lžičky mletého zázvoru
1 lžička mletého římského kmínu
2 bobkové listy
menší svazek čerstvého koriandru
sůl a pepř dle chuti





Postup:

Mrkev a cibuli nakrájejte na drobno (mrkev např. na menší kostičky). V hrnci rozehřejte olej a mrkev s cibulí na něm krátce (asi 5 minut) osmahněte. Mezitím oloupejte batát a nakrájejte ho na cca 1 - 1,5 cm velké kostičky. Po dané době ho přidejte k cibuli, zalijte vývarem a vsypte půlený hrášek. Přidejte koření, zamíchejte, přiveďte k varu a ten poté stáhněte, aby se polévka jen lehce vařila. Přikryjte pokličkou a za občasného míchání vařte asi 45 minut. Pokud by ani po této době nebyl hrášek měkký až rozvařený, zvyšte teplotu a odkryté vařte za stálého míchání 5 - 10 minut (ale obvykle to není nutné). Sejměte z ohně a vmíchejte nasekané lístky koriandru. Podávejte s čerstvým koriandrem, pepřem a kvalitním kváskovým chlebem.


Pin It Now!

17 komentářů:

Stepanka_Corculum řekl(a)...

Krásný u chutný recept jako vždy! :)

Cucinare con Amore řekl(a)...

Tak tohle by mi hoodně chutnalo :)

Kristina řekl(a)...

To je skvělé. 100% vyzkouším... miluju takové polévky. A asi někde batáty koupím po netu bo u nás ve městě snad nikdo neví, že existují :((( Nebo holt nechám obyč brambory :(

Anonymní řekl(a)...

no konečně něco novýho....i dyš dršková to nejni ...

z Helsinek zdraví papínek

(opravdu, štěpný verš, neníliž tak ???)

AIDS řekl(a)...

Super recept, polívka skvělá. Akorát jsem neměl říšskej kmín azázvor, takže to nemělo tak exotickej nádech, zato jsem to okotlil pořádnou chilli papričkou.

Addison pf řekl(a)...

You may have noticed that when you use chemical based deodorants your armpits become a lot darker than usual. That’s because of all the dangerous and skin harming ingredients. On top of all this, the skin care companies that produce these products test them on animals which are very cruel and not humane in our eyes. Silvanapure does offer its users safe products that do not harm any animals and are completely cruelty free. In fact Silvanapure condemns the use of animals as a product testing strategy.

Unknown řekl(a)...

شات بنات مصر
شات بنت مصر
chat
شات بنات مصر
شات بنات مصر
شات مصرى
شات مصرى
شات مصري
بنات مصر
دردشة
شات بنت
شات
شات
شات
شات مصر
شات مصرية

شات مصرى
شات بنات مصر
شات مصرى
بنات مصر
دردشة
شات مصرى
شات بنات
شات مصر
شات مصرية
شات مصر
شات مصرية

شات مصرية
شات مصريه


شات بنات مصر
http://moon-masr.blogspot.com/

Miu řekl(a)...

Výborná, ideální když je venku ošklivo!

Beautiful řekl(a)...

good blog dear.
do not forget to visit my blog :
- BEAUTY HEALTH
- HEALTH AND BEAUTY
- INSURANCE INFO
- INSURANCE ZHAO

Chocolate Slim řekl(a)...

jen to, co potřebujete pro studené podzimní večery :)

Valounek řekl(a)...

Tohle vypadá hodně zajímavě. :) Ještě by do toho šel přidat třeba zelený ječmen, ne? Ať to má i antioxidanční účinky. Já takhle užívám smoothie se zeleným ječmenem a přidávám si do něj banány, aby to nebylo tak hořké. A funguje to naprosto fenomenálně. Teď právě i přemýšlím, jak prášek z toho dostat do normálního jídla. :)

michal řekl(a)...

To je pořádně zdravá kombinace plná energie, co? :) Dovedu si představit, jak mě to třeba v takových puchmurných dnech jako dneska nakopne. Škoda, že nemám doma hrášek a nechce se mi do obchodu. Ale tak, dám si místo toho energetický nápoj lift off, který mě nakopne úplně stejně. :) Ale tuhle dobrotu si určitě taky udělám. :)

Valounek řekl(a)...

Něco podobného jsme jedli na dovolené v Indii. Od cestovní pojišťovny jsme dostali nějaké tipy na restaurace v Dillí, takže jsme je postupně prošli a jedna byla striktně veganská. Asi nejlepší kari variace, kterou jsme s manželem kdy jedli. Za těch čtrnáct dní v Indii jsme tam byli ještě několikrát a pokaždé skvělý výběr. :)

jenetka řekl(a)...

Kdo rád vaří nebo griluje, tak si určitě vybere třeba grilovací stojan. Bude ho mít doma a může si tak udělat něco dobrého a nemusí chodit do města. Není to teda sice nic moc zdravého, ale když se to nejí pořád, tak se nic nestane. Takoví pomocníci do kuchyně nejsou ani zase tak drazí.

michal řekl(a)...

Kari jsem si sám pro sebe objevil, když jsem dělal práce v zahraničí. Na zakázkách jsme s kolegou jedli hlavně lokální suroviny a když jsme montovali na středním východě, tak bylo kari na jídelníčku prakticky obden. Je teda pravda, že tamější kari s tím místním se nedá srovnat a hodně dlouho jsem si na něj zvykal, ale díky tomu jsem si přivezl několik receptů, které sám doma vařím a vděční strávníci si o něj sami říkají. :)

TomášRoman řekl(a)...

Dobrý den, jaký máte názor třeba na zahradní krby? Já teda místo zahradních krbů raději designové krby. Sám osobně jsem kupoval, tak vím o čem mluvím. Musím ale i tak uznat, že mít krb na zahradě je celkem "cool". Promyslím si to, a možná si taky někde v budoucnu jeden pořídím. Určitě by se někam hodil.

Karolína H. řekl(a)...

Polévky jsou snad to nejlepší na podzimu! A tahle je navíc zdravá a rychlá. Samozřejmě úplně ideální by bylo, kdyby byly všechny ingredience domácí nebo aspoň z ověřených zdrojů. Proto je důležité podporovat českou a slovenskou výrobu. My třeba doma dlouhodobě kupujeme maso z domácí blízké farmy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...