11. dubna 2008

Jablecne Galettes

Neco na zpusob strudlu, ale chutnejsi a hezci ;) Veganomicon.
Na 6 velkych srdci:

Ingredience:
Testo:
2 hrnky polohrube mouky
1 lzice cukru krupice
1 lzicka soli
1/2 hrnku (asi 112g) tuku (neco na zpusob Hery, ale ta neni vegan, musite zkontrolovat slozeni)
1 lzicka jablecneho octa
1/2 - 3/4 hrnku velmi studene vody

Napln:
2 sladka jablka, oloupana, vyjadrena a nakrajena na tenci mesicky (asi 3 mm)
2 lzice hnedeho cukru
1/4 mlete skorice
6 lzicek merunkove marmelady
trochu oleje (idealne ve spreji, ale to tu neni moc k dostani. Muzete si ho dat do rozprasovace ;)
Postup:
Ve vetsi mise smichejte mouku, cukr, a sul. Do smesi nakrajejte tuk a rukou testo propracujte do drobenkove konzistence. Jablecny ocet smichejte s 1/2 hrnkem studene vody, potom postupne lijte do testa a to propracovavejte rukama. Pokud je treba pridejte postupne jeste 1/4 hrnku vody. Kdyz je testo propracovane, udelejte z nej kouli, vlozte do pomoucnene misy nebo na talir, prikryjte a dejte asi na 30 minut do lednice. Pokud ho tam nechate dele, budete ho muset pred dalsim zpracovanim nechat asi 15 minut odstat pri pokojove teplote. Potom co testo chladlo v lednici asi 15 minut predehrejte troubu na 220°C a nakrajejte jablka. V mensi misce smichejte cukr a skorici a plech vylozte pecicim papirem (nebo lehce vymazte). Na ciste, trochu pomoucnene plose vyvalejte testo na placku asi 30 x 38 cm. Noyem vykrojte ctyri asi 20ti centimetrova srdce. Ja jsem je delala trochu mensi, nejlepe to jde, kdyz si z kartonu vystrihnete sablonu. Srdce prendejte na plech, zbytek testa znovu vyvalejte a vykrajujte dalsi srdce (dalsi jsem vykrajovala vetsi formickou). Kraje kazdeho srdce (asi 1 cm) zatocte dovnitr. Tupym nozem do kraju vytlacte linky. Na kazde srdce rozprostrete lzicku marmelady a pokladte jablky (viz foto). Postrikejte olejem a posypte cukrem se skorici. Pecte 25 - 30 minut, kraje by mely byt zlatohnede.


Pin It Now!

Žádné komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...