Ingredience:
Zeleninova vrstva:
0.5 kg lilku
0.5 kg cuket
700 gr velkych (dlouhych) brambor
1/4 hrnku olivoveho oleje
Omacka:
1/4 hrnku olivoveho oleje
4 velke salotky, tence nakrajene
3 rozdrcene strouzky cesneku
1/3 hrnku zeleninoveho bujonu nebo cerveneho vina
450 gr sekanych rajcat z konzervy (i s tekutinou)
2 lzicky suseneho oregana
1/4 lzicka (opatrne!) mlete skorice
1 bobkovy list
sul
Piniovy krem:
450gr silken tofu (mori-nu tofu)
1/2 hrnku piniovych orisku (+ dalsi na ozdobu)
3 lzice citronove stavy
1 lzicka solamylu
1 strouzek cesneku
spetka cerstve nastrouhaneho muskatoveho orisku
1 a 1/4 lzicky soli
bily pepr
1/2 hrnku strouhanky
Postup:
Troubu predehrejte na 200°C. Olejem lehce vymazte 3 plechy nebo je pokladte pecicim papirem. Lilek a cukety omyjte a okrajejte stopky, brambory oloupejte. Lilky, cukety i brambory podelne nakrajejte na tenci platky (asi 3-5mm). Platky lilku posolte, sul lehce vmasirujte a nechte je ve velke mise nebo ve drezu asi 15 minut "vypotit". Pote oplachnete studenou vodou a osuste papirovou uterkou. Do misy vzdy dejte jeden druh zeleniny, pridejte tretinu ctvrtiny hrnku oleje ;) a prohazejte, aby byl kazdy kousek pokryty olejem. Platky jednotlivych druhu rozlozte na plech (muzou se trosicku prekryvat) a posolte (mimo lilku). Cukety a lilek pecte priblizne 15-18 minut, brambory asi 22 minut, kraje by mely byt lehce dohneda. Pokud jsou cukety po peceni prilis vodnate lehce je vymackejte.
Mezitim co se pece zelenina, pripravte omacku. Ve vetsim hrnci smichejte olej a rozmackany cesnek, zahrejte a smazte cesnek asi 30 sekund, potom pridejte salotky a smazte asi 3-4 minuty. Prilijte vino a nechte varit dalsi 3 minuty. Pridejte rajcata, oregano, skorici a bobkovy list a zahrivejte 12-14 minut, obcas promichejte. Vyjmete bobkovy list a osolte (pokud chcete).
V mixeru dobre rozmixujte piniove orisky a citronovou stavu. Pridejte tofu, cesnek, skrob, muskatovy orisek, sul a bily pepr. Mixujte dokud se nevytvori hladky krem.
Olejem lehce vymazte plech o velikosti 23 x 33 cm a znovu predehrejte troubu na 200°C. Na dno plechu rozprostrete 1/4 hrnku rajcatove omacky. Kladte vrstvy lilku, brambor, omacky, strouhanky (1/2), cuket (vsechny), znova lilku, brambor omacky a strouhanky. Nahoru rozprostrete piniovy krem a posypte zbytkem orisku. Pecte 35-40 minut (ja pekla celkem asi 50) a pred krajenim nechte nejmin 10 minut vychladnout.
Mezitim co se pece zelenina, pripravte omacku. Ve vetsim hrnci smichejte olej a rozmackany cesnek, zahrejte a smazte cesnek asi 30 sekund, potom pridejte salotky a smazte asi 3-4 minuty. Prilijte vino a nechte varit dalsi 3 minuty. Pridejte rajcata, oregano, skorici a bobkovy list a zahrivejte 12-14 minut, obcas promichejte. Vyjmete bobkovy list a osolte (pokud chcete).
V mixeru dobre rozmixujte piniove orisky a citronovou stavu. Pridejte tofu, cesnek, skrob, muskatovy orisek, sul a bily pepr. Mixujte dokud se nevytvori hladky krem.
Olejem lehce vymazte plech o velikosti 23 x 33 cm a znovu predehrejte troubu na 200°C. Na dno plechu rozprostrete 1/4 hrnku rajcatove omacky. Kladte vrstvy lilku, brambor, omacky, strouhanky (1/2), cuket (vsechny), znova lilku, brambor omacky a strouhanky. Nahoru rozprostrete piniovy krem a posypte zbytkem orisku. Pecte 35-40 minut (ja pekla celkem asi 50) a pred krajenim nechte nejmin 10 minut vychladnout.
Pin It Now!
Žádné komentáře:
Okomentovat