12. září 2008

Chickpea Cutlets & Mustard Sauce

Podarilo se mi sehnat psenicny lepek, takze jsem konecne mohla vyzkouset na internetu tolik oblibene Chickpea cutlets z Veganomiconu. Musim rict, ze opravdu stoji za to, jsou rychle, mimo toho lepku nenarocne na suroviny a chutnaji skvele, takze trocha shaneni se urcite vyplati (navic lepek - vital wheat gluten vyuzijete v mnoha dalsich "fauxmeat" receptech). Ja koupila psenicny lepek CountryLife, prodava se PRY i v Carrefouru nebo v nekterych zdravych vyzivach. Muzete si ho take sami udelat z mouky, jako pri tradicni vyrobe seitanu, to mi ale prijde ponekud narocne a nevim, jestli se da vzdy vyuzit stejne jako "suseny" psenicny lepek.


Ingredience:
Omacka:
2 lzice kukuricneho skrobu
3/4 hrnku zeleninoveho vyvaru
3 rozdrcene strouzky cesneku
1/2 lzicky suseneho tymianu
1 lzice olivoveho oleje
1/2 hrnku vina (resp. sherry cooking wine)
1 lzice sojove omacky
1/4 hrnku zrnickove dijonske horcice (nebo normal)
1 lzice citronove stavy
2 lzice kapar
Kotlety:
1 hrnek uvarene nebo konzervovane cizrny
2 lzice olivoveho oleje
1/2 hrnku psenicneho lepku
1/2 hrnku strouhanky
1/4 hrnku zeleninoveho vyvaru nebo vody
2 lzice sojove omacky
2 rozdrcene strouzky cesneku
1/2 lzicky citronove kury
1/2 lzicky suseneho tymianu
1/2 lzicky madarske papriky
1/4 lzicky salveje
Kapusticky, brambory ...

Postup:
Omacka: Skrob smichejte se zeleninovym vyvarem a nechte odstat. V mensim rendliku na strednim plameni rozehrejte olej a osmahnete cesnek a tymian (asi minutu). Pridejte vino a sojovou omacku, zvyste teplotu a privedte k varu. Opet snizte na stredni teplotu a varte asi 4 minuty. Pridejte skrob s vyvarem, horcici, citronovou stavu a kapari. Dobre zamichejte a nechte smes varit pri nizke teplote asi 3 minuty. Pred podavanim nechte vychladnout asi na pokojovou teplotu.
Kotlety: Cizrnu s olivovym olejem dobre rozmackejte vidlickou nebo mackadlem na brambory. Pridejte vsechny ostatni ingredience a hnette asi 3 minuty (dokud se nevytvori "vlakna" lepku). Testo rozdelte na 4 kousky, kazdy prohnette v ruce a pred smazenim vytvarujte .. cokoliv chcete. Na strednim oleji rozehrejte tenkou vrstvu oleje a kotlety smazte na kazde strane 6-7 minut (do svetlehneda). Kotlety muzete take pect: troubu predehrejte na 190°C, kazdou kotletu lehce potrete olejem a pecte 20 minut. Pote kotlety obratte a pecte dalsi 8-10 minut.
Kapusticky: Kapusticky rozkrojte na pulky, pocakejte olivovym olejem, posypte soli a cerstvym peprem. Rozpulenou stranou kladte na pecici papir a dle velikosti kapusticek pecte, v troube predehrate na 200°C, 15-20 minut. 5 minut pred koncem peceni muzete pridat rozmackany cesnek.
Bramborova kase: rozmackejte brambory se sojovym mlekem a trochou margarinu.

Pin It Now!

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Mohla bych se zeptat čím by se dal nahradit pšeničný lepek? Nemám možnost jej na malém městě sehnat. Děkuju za odpověď :)

Pupa řekl(a)...

Bohuzel v tomto receptu se lepek nahradit neda :(
Zkuste se po nem podivat v internetovych obchodech

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...