9. června 2013

Africká polévko-omáčka s arašídovým máslem, rajčaty a kapustou

Výborná a sytá africká polévko-omáčka v tomhle  nepěkném počasí potěší. Jedna z hlavních ingrediencí - arašídové máslo, je poněkud překvapivá, ale dotváří výbornou krémovou konzistenci a v chuti není nijak dominantní (ostatně, chutnalo i odpůrcům arašídů). Pro milovníky hustých polévek a omáček povinnost.
 
 
Ingredience:
6 hrnků zeleninového vývaru (nebo 6 hrnků vody + dobrý zeleninový bujón, např. sypký Alnatura)
1 velká (červená) cibule
cca 10cm kus čerstvého zázvoru
6 stroužků česneku
1 menší kapusta
3/4 hrnku (neslazeného) arašídového másla (můžete udělat i homemade - prostě dlouho mixujte arašídy)
1/2 hrnku rajčatového protlaku (pro řidší, méně omáčkovou verzi

použijte 1 konzervu drcených rajčat)
pálivá omáčka Srirarcha dle chuti
nasekané arašídy, koriandr a limetku na ozdobu a dochucení
rýže či quinoa jako příloha
 
 
Postup: 
Ve větším hrnci přiveďte k varu vývar. Cibuli nakrájejte najemno, zázvor nastrouhejte, česnek rozmačkejte a vše vložte do hrnce s vývarem. Vařte asi 20 minut na mírném plameni. Mezi tím, co se vývar vaří omyjte kapustu, otrhejte tuhé listy a zbylé nakrájejte asi na centimetrové proužky (či natrhejte na rozumnou velikost, která se vám vejde na jedno sousto do pusy). V misce rozmíchejte burákové  máslo s protlakem, přidejte asi 1 - 2 hrnky vývaru a rozmíchejte do hladka. Vlijte zpět do hrnce s vývarem, přidejte kapustu a dle chuti pálivou omáčku a vařte ještě dalších 15 minut. Často míchejte, aby se polévka nepřipálila. Podávejte s limetkovou šťávou, posypané  koriandrem a arašídy. Ještě lépe chutná druhý den :).

Pin It Now!

8 komentářů:

B* řekl(a)...

ta vypadá naprosto úžasně!!

Aff řekl(a)...

no to teda, určitě vyzkouším, to bude dobrůtka.

Laktoowo řekl(a)...

Dinner from my dreams :)

kytka řekl(a)...

diky....

uvareno, snezeno, pochvaleno....

Monika Valová řekl(a)...

Vyborne a svezi, zkombinovala jsem to s hnedou ryzi a super..:)

Anonymní řekl(a)...

Skvělý recept, skvělý blog. Díky za rozšíření obzorů ;-)
Eva

Anonymní řekl(a)...

Díky za fajn recept, místo kapusty jsem tam hodila Pak Choi (zakoupený tady: http://www.farmaletna.cz/) a shledala jsem, že je to náhražka víc než dobrá:)

Anonymní řekl(a)...

Trosku som sa obavala tej kombinacie chuti, ale bolo to FANTASTICKEEE...dakujem :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...