17. července 2009

Cherry Pie

Stejne jako Apple pie je i tresnovy kolac velmi chutny (a pokud ho nedelate poprve) i celkem snadny dezert, kterym urcite neni co zkazit. Navic je vegansky primo ve sve klasicke podobe (samozrejme zalezi na pouzitem tuku).

Postup + ingredience:
Na tento typ kolacu se obvykle pouziva tzv. Pate brisée testo, coz je v podstate smes mouky, tuku (napr. Alsan, ale muzete pouzit i margarin) a ledove vody (+ trocha soli a cukru). Testo se vypracovava v kuchynskem robotu (ci jak se tohle jmenuje), ale samozrejme to jde i bez nej. Stejne tak misto tuku je mozne pouzit (castecne) olej. Receptu je na internetu spousta (pate brisee, pie crust), takze si najdete takovy, ktery vam bude z hlediska ingredienci a postupu vyhovovat. Zkousela jsem jich vic a myslim, ze mezi nimi neni zasadni rozdil.
Vypracovane testo pote rozdelte na dve casti ("vetsi a mensi pulku" :)) a nechte nejmene 30 minut v lednici (muzete si ho udelat vice do zasoby a zmrazit). Protoze tresne ci boruvky pusti na rozdil od jablek hodne stavy, je nutne spodni cast kolace zvlast predpect. Vetsi cast testa vyjmete z lednice a na pecicim papiru rozvalejte na placku o neco malo (cca 5 cm) vetsi, nez je vase forma (moje je prilis vysoka :(. Testo natocte na valecek a preneste ho do formy. Vnejsi okraje testa nadzvedavejte a testo "vkladejte" (vsunujte) do formy tak, aby bylo pokryte i dno u sten (testo nenatahujte ani nevymackavejte). Oriznete horni lem kolem formy a testo propichejte vidlickou (i po stranach). Kolac vylozte pecicim papirem a zatizte (napr.) lusteninami. Pecte 15 minut na 200°C, pote s pomoci papiru lusteniny vyndejte a nechte jeste 5 minut dopect. Mezitim si pripravte napln.
Asi kilo zmrazenych tresni smichejte s hrnkem (hnedeho) cukru (mene ci vice, zalezi na chuti tresni) a povarte, dokud ovoce nepusti stavu. Ja mela tresni malo, tak jsem pridala jeste par jahod a trochu boruvkove marmelady. Vlijte 2 lzice kukuricneho skrobu rozmichaneho v trosce vody a stavy z limetky ci citronu (muzete pridat i kuru). Za staleho michani varte cca 5 minut, dokud smes nezhoustne. Idealne nechte vychladnout, ale pokud spechate, muzete vlit do formy smes jeste teplou, nicmene s mrizkou se bude trochu hure pracovat.
Rozvalejte druhou cast testa a nakrajejte na 1-1,5cm siroke prouzky. Dale muzete postupovat napr. takto.
Okraje a mrizku potrete sojovym mlekem rozslehanym s cukrem moucka a cely kolac pecte na 180°C dalsich 15-55 minut.

Hotovy je, kdyz je testo "dozlatova" (pokud jsou okraje tmave jiz po predpeceni, muzete je pro jistotu zakryt alobalem) a napln bubla (jak vidno na prvni fotce, nekdy az prilis ;). Po vyjmuti z trouby nechte uplne vychladnout (idealne pres noc v lednici), aby napln pekne ztuhla a pri krajeni nevytekala.
Pri zvlastnich prilezitostech podavejte s kopeckem vanilkove vegan zmrzliny (u nas je k dostani napr. vyborna Valsoia).

Pin It Now!

1 komentář:

Armine řekl(a)...

Konečne som sa odhodlala a skúsila som napiecť Blackberry pie, mriežka sa mi trochu pokazila (náplň som nemala úplne vychladnutú), ale myslím že to dopadlo vcelku úspešne :-) Zajtra mám na pláne vyskúšať niektoré z muffinov, tak dúfam že sa podaria.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...