14. listopadu 2009

Pumpkin Cinnamon Rolls

Vynikajici skoricove rolky. Nepecte je, pokud se nemate s kym podelit, jinak hrozi, ze je vsechny snite sami :(. Opet je v nich dyne, coz jiste nebude problem, vzhledem k tomu, ze ji uz urcite mate plny mrazak. Nutno rict, ze ve vysledku tam chut dyne vubec neni citit a asi by nikdo netipoval, ze tam neco takoveho je, nicmene prave dyne podle me dela tyhle rolky tak uzasne vlacne. Myslim, ze byste mozna docilili obdobneho vysledku i s pouzitim jineho ovocneho pyre (treba jablecne? merunkova (neslazena) vyziva?), ale vyzkousene to nemam. Recept je z blogu Don't eat off the sidewalk.

Ingredience:
Testo:
1 baleni suseneho drozdi (zkousela jsem je i z cerstveho a zadny vyrazny rozdil v nich nebyl)
1/4 hrnku teple vody
3/4 hrnku dynoveho pyre
1/4 hrnku sojoveho mleka
1/4 hrnku rozpusteneho margarinu (nemel by byt prilis horky)
1-2 lzice cukru krupice
2 a 1/2 hrnku polohrube mouky
1 lzicka soli
1/2 lzicky skorice
1/4 lzicky muskatoveho orisku
1/4 lzicky mleteho zazvoru
3/4 hrnku polohrube mouky
1 lzice oleje
Napln:
3 vrchovate lzice hnedeho cukru
3 lzice bileho cukru
2 lzice polohrube mouky
1 a 1/2 lzicky skorice
3 vrchovate lzice margarinu

Postup:
Ve vetsi mise promichejte vlaznou vodu s drozdim a nechte 5 minut stat. Primichejte pyre, mleko, rozpusteny margarin a cukr. Do stejne nadoby prosyjte dva a pul hrnku mouky, sul a koreni a vypracujte hladke testo. Zbyle 3/4 hrnku mouky vysypte na pracovni plochu a zapracujte do testa. Testo dobre prohnette, propracovavejte asi 10 minut, dokud nebude hladke a elasticke (kdyz nebude pomoucene, bude patrne jeste malinko lepit, ale nemelo by nijak moc). Misu vymazte olejem, vlozte testo a nechte na teplem miste (ja davam do trouby na 35°C) cca 45 minut kynout. Pote testo v mise srazte (dejte mu pesti) a nechte znovu jeste nejmin 5 minut odpocinout na teplem miste. Mezitim v mensi mise smichejte ingredience na napln, mela by mit konzistenci pasty nebo alespon drobenky.


Vykynute testo vyvalejte na pomoucene plose na obdelnik velikosti cca 30x25 cm. Napln v rovnomerne vrstve rozmazte na testo (vynechte cca 3cm pruh po delce sirsi horni strany) a zacnete rolovat (smerem od vas), snazte se, o co nejpevnejsi zavinuti. Volny nepomazany kraj "zastipejte" do testa, aby se rolky nerozpadaly. Pokud chcete vetsi, sirsi rolky, rozrezte (nejlepe to jde pevnou niti) valec na 12 kousku (kraje obvykle nejsou moc hezke, muzete je odkrojit), ale testo muzete rozrezat take na cca 1cm siroke platky, tj. ziskat cca 20 rolek. Rolky vlozte do vymazaneho pekacku (12 ks, budou namackane, jako buchty, viz obrazek), nebo na vymazany plech (20 ks, nebudou se tolik dotykat), prikryjte uterkou a nechte jeste pul hodiny kynout. Troubu predehrejte na 180°C a kdyz jsou rolky vykynute, pecte je cca 20 minut. Po vyndani nechte 15 minut vychladnout a muzete podavat (teple chutnaji nejlepe).
Muzete jeste udelat hustsi polevu z rumu a mouckoveho cukru (davam od oka) a tou rolky prelit/pokropit.

Pin It Now!

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dopečeno, ochutnáno a můžu jedině děkovat za tento skvělý recept. Rolky jsou opravdu vynikající!!!

Pupa řekl(a)...

Super :)

Lucasinka řekl(a)...

Dynove pyre je, jestli se nepletu, uvarena/upecena dyne, ktera se rozmixuje? Mozna je to hloupy dotaz, ale nechci nic pokazit. Jinak na podzim muzu dyni vsude a moucniky z ni naprosto zboznuju. Jsem moc zvedava na tyto Rolls :D

Pupa řekl(a)...

Lucasinka:
presne tak, koukni na tenhle odkaz http://veganyumyum.com/2007/10/pumpkin-whoopie-pies-with-cream-cheese-filling/
jinak jestli si v Britanii, dost mozna ho tam prodavaji uz hotove v konzerve

Lucasinka řekl(a)...

Jeste se chci zeptat - v receptu na testo je dvakrat uvedena polohruba mouka a to jednou 2 a 1/2 hrnku a podruhe 3/4 hrnku. Co prijde do test, prosim?

Pupa řekl(a)...

Lucasinka: je to napsané v receptu: "Ve vetsi mise promichejte vlaznou vodu s drozdim a nechte 5 minut stat. Primichejte pyre, mleko, rozpusteny margarin a cukr. Do stejne nadoby prosyjte dva a pul hrnku mouky, sul a koreni a vypracujte hladke testo. Zbyle 3/4 hrnku mouky vysypte na pracovni plochu a zapracujte do testa."

Nejdřív se zapracují jenom 2 a půl hrnku, poté podle potreby pridas tu 3/4 (kdyby uz tak testo bylo hodne hutne, tak nic nepridavas. Jestli se naopak trochu lepi, pridas dane mnozstvi)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...