30. listopadu 2009

Slany Kolac

Veganska variace na quiche. I kdyz slany kolac je patrne vhodnejsi pojmenovani ;). Tak jako tak urcite vyzkousejte.

Ingredience:
1 pate brisee - klasicke testo na pie, na internetu je nespocet receptu, vyhledejte si ten, ktery vam dle ingredienci a postupu vyhovuje (obvykle se pouziva tuk, mouka, ledova voda, ale muzete pouzit i olej, testo udelat v kuchynskem robotu nebo rucne...).
Napln:
1 obri porek (nebo 2 stredni, prip 5 mensich, prip 8 mini :))
cca 250 gr zampionu
3 strouzky cesneku
tymian
1 baleni ExtraFirm Silken tofu (patrne by slo pouzit i klasicke, ale nezkousela jsem)
1 konzerva bilych fazoli (bez vody)
3-4 lzice lahudkoveho drozdi
3 lzice skrobu (napr. kukuricny nebo bramborovy)
1 lzicka soli


Postup:
Pripravte si formu na kolac - pokud nema neprilnavy povrch, muzete ji lehce vymazat tukem. Ja mam rada spis nizsi, vetsi kolac, jako je na obrazku (vyhodou je, ze se to rychleji upece), ale muzete pouzit i mensi vyssi formu. Na pomoucnene plose vyvalejte testo na cca 2mm, namotejte na valecek a preneste do formy. Testo dobre rozlozte i do kraju a prebytek kolem formy uriznete. Na panvi rozehrejte olej, porek nakrajejte na kolecka a nechte asi 3 minuty osmahnout. Pote pridejte na platky nakrajene zampiony a duste/smazte, dokud nepusti vodu (asi 7 minut). Pote pridejte cesnek, pepr, tymin, popr. dalsi koreni dle vasi volby a jeste par minut osmahnete. V mixeru rozmixujte tofu, fazole, lahudkove drozdi, skrob a sul (popr. opet pridejte dalsi koreni), pokud je smes prilis husta a spatne se mixuje, pridejte trochu sojoveho mleka nebo vody z konzervy fazoli. Do smesi vmichejte porek s houbami (muzete opet trochu rozmixovat, jednou jsem to trochu prehnala, takze vysledkem byla seda kasovita hmota :), coz ale na chuti neubralo). Napln nalijte do formy a kolac ozdobte dalsimi na platky nakrajenymi zampiony, prip. porkem ci zbytky testa. Pecte v predehrate troube na 200°C asi 40 minut (pokud mate vyssi formu, muze to trvat dele!). Pokud by se vrsek pripaloval, prikryjte alobalem. Pred podavanim nechte nejmene 30 minut vychladnout!

Pin It Now!

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

úspěšně odzkoušeno. Jen jsem měla asi slabý česnek, něco tomu chybělo. Ale doladila jsem to pokapaním citrónovou šťávou. Zbylou náplň (měla jsem toho nějak moc) jsem použila jako náplň do paprik a zapekla. Taky výborné.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...