4. dubna 2010

Polevka s (macesovymi) knedlicky

Casova souslednost ciste nahodna ;). Pesach neslavim a tato polevka me, spise nez cokoliv jineho, zaujala jako lehka jarni varianta polevky s knedlicky. Snad se tedy zide neurazi za przneni tradicniho pokrmu. Vychazela jsem z receptu veganske variace na tradicni Matzoh ball soup (v originale zde).
Jelikoz jsem macesy nesehnala (v CR driv byvaly snadno a levne k sehnani, ale v poslednich letech jsem je videla jen zridkakdy), nahradila jsem je, na panvi do krupava opecenou, pitou ;). Polevka se sklada ze dvou, pomerne casove narocnych, kroku - uvareni vyvaru a pripravy knedlicku.
Recept je na cca 8 porci, takze knedlicky klidne muzete udelat z polovicni davky, vyvar cely a pulku zmrazit (na omacky atd.).

Ingredience:
Vyvar:
2 velke mrkve, omyte a nakrajene na vetsi kusy
2 petrzele -//-
2 stredni cibule, neoloupane, nahrubo nakrajene
4 strouzky cesneku, rozmacknute/rozdrcene plochou stranou noze
2 vetsi porky, ocistene a nakrajene na vetsi kusy
cca pul hrnku nahrubo nasekane petrzele
cca pul hrnku nahrubo nasekaneho kopru
1-2 lzice oleje
10 hrnku vody
1 lzicka soli
a pokud to chcete posichrovat tak jeste kosticku bujonu ;))

Knedlicky:
1 a 1/2 hrnku najemno nadrcenych macesu (nebo tvrdych pit ;)
300 gr firm silken tofu, ale muzete dat i tvrde normalni
1/4 hrnku a 2 lzice olivoveho oleje
1/2 hrnku zeleninoveho vyvaru (nebo kousek bujonu + voda)
3/4 lzicky soli
3/4 lzicky cerstve namleteho cerneho pepre
1 nahrubo nastrouhana mrkev
hrst cerstveho kopru

Postup:
Vyvar:
Ve velkem hrnci rozehrejte olej, pridejte cibule a cca 5 minut smazte na strednim plameni. Pote pridejte ostatni zeleninu a sul, zalijte vodou a privedte k varu. Snizte teplotu (vyvar by se nemel varit, jen tak slabounce vrit!) a "varte" odkryte cca hodinu a pul. Pote slijte a zeleninu jeste vymackejte pres cednik.


Knedlicky:
Tofu rozdrobte do mixeru, pridejte zeleninovy vyvar (nebo kousek bujonu a vodu) a olej a dohladka rozmixujte (drzte se spis na spodni hranici tekutin, aby vysledna smes nebyla prilis ridka, pridat muzete vzdy!). Prendejte do misy a pridejte macesovou moucku, pepr a sul. Dobre prohnette a na hrubem struhadle pristrouhejte pul mrkve, opet zamichejte. Prikryjte misu a nechte smes nejmene hodinu (ale klidne pres noc) tuhnout v lednici (tento krok nevynechavejte, jinak se knedlicky pri vareni rozpadnou). Kdyz je smes dostatecne ztuhla, dejte varit dobre osolenou vodu (muzete klidne pridat i bujon) do dostatecne velkeho hrnce, aby se tam vsechny knedlicky pohodlne vesly. Ze smesi vytvarujte knedlicky velikosti vlasskeho orechu, kdyz jsou vsechny pripravene opatrne je po jednom ci dvou vlozte do varici vody. Trochu ztlumte teplotu, prikryjte poklici a nechte varit cca 40 minut. Pote, co knedlicky prikryjete je uz neodkryvejte az do doby, nez jsou hotove! Po 40ti minutach knedlicky odkryjte, mely by klesnout ke dnu. Opatrne je vetsi lzici pojednom vyndejte. Pokud byste chteli knedlicky jeste vice nadychane, muzete je jeste nejakou dobu nechat ve vode (ale uz nevarte), nicmene me prisly dost mekke (mozna az moc) uz i po 40ti minutach (takze kdo ma rad tuzsi, muze zkusit varit kratsi dobu).
Kdyz chcete servirovat dejte nekolik knedlicku do misky ci talire, pridejte nastrouhanou mrkev a nasekany kopr a prelijte horkym vyvarem. Ozdobte dalsi mrkvi a koprem, prip. petrzelkou.

Pin It Now!

1 komentář:

Kateřina řekl(a)...

A kde seženu ten maces, prosím?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...