6. dubna 2010

DIY Lärabar

Mozna jste se nekde v zahranici setkali s tycinkou Lärbar. Jedna se o velmi chutne a (na to, ze to je v podstate sladkost) celkem zdrave veganske, bezlepkove, raw tycinky. Jejich hlavni nevyhodou je ovsem mimo toho, ze patrne nejsou k dostani v CR, jejich cena, nejedna se o zrovna levnou zalezitost. Nicmene staci kratky pohled na slozeni, aby cloveku bylo jasne, ze nemuze byt zadny problem vyrobit si vlastni Lärabar doma. Ostatne na stejnem principu susene ovoce + orechy je zalozena valna cast vitarianskych sladkosti.
I kdyz na pohled to zadna slava neni, urcite nekterou z Lärabar variaci vyzkousejte, myslim, ze budete prijemne prekvapeni :). Inspiraci na nejruznejsi variace muzete hledat primo na strankach Lärabar, po kliknuti na jednotlive tycinky se zobrazi jejich slozeni. Jestli sezenete kvalitni kakao, urcite vyzkousejte take nekterou z tycinek Jöcalat.
Recept zde, je na mou nejoblibenejsi skoricovou Lärabar, pomery v nem (orechy vs. susene ovoce) vsak muzou slouzit jako zaklad pro tycinku temer jakekoliv chuti. Kombinujte tedy orechy a ovoce, ktere vam nejvice vyhovuji, ale myslim, ze by bylo dobre v kazdem receptu zachovat urcity dil datli, ktere slouzi jako hlavni "lepivo".
Jeste poznamka k datlim: pouzila jsem krasne velke "masite" (hrozny slovo ;) datle, takze chut byla skvela, ale myslim, ze pro priste z kvality trochu slevim, protoze tim, jak byly datle mekke, byla i vysledna konzistence tycinky mekci, nez bych si predstavovala. I tak vsak kupujte pouze cele datle, doma je vypeckujte a nahrubo nasekejte.


Rozmekla DIY Larabar naraficena v origo obalu, s ukazkou mistni flory :)

Skoricova Lärabar
(4 ks):
1/2 hrnku nahrubo nasekanych datli
1/2 hrnku rozinek
2/3 hrnku smesi mandli a vlasskych orechu (muzete pridat jeste kesu)
1/2 lzicky mlete skorice

Postup:
Pripravte si na 4 kusy nastrihanou potravinovou folii nebo nelepici pecici papir (ale postaci i rozstrihany pytlik ;). Datle a rozinky nasypte do mixeru a rozmixujte na pastu. Delala jsem to tycovym mixerem, protoze tu jiny nemam a celkem to slo, nicmene ujistete se, ze je smes dobre rozmixovana. Prendejte do jine nadoby a v mixeru nadrobno posekejte orechy. Pokud nechcete tycinku tak flekatou jako na obrazku, muzete cast orechu uplne rozmixovat a nahrubo na vetsi kusy posekat druhou cast. Spojte obe smesi, pridejte skorici a rukama dobre prohnette :). Hmotu rozdelte na ctyri casti, umyjte (nebo olizejte?) si ruce a pote pomoci folie nebo peciciho papiru vytvarujte tvar tycinek. Nejlepe to jde, kdyz hmotu zabalite do folie a pote ji pomoci desticek (napr. knizek ;) tvarujete. Hotove tycinky zabalte do potravinove folie a skladujte v lednici, pokud jsou hodne mekke, muzete i v mrazaku, nijak jim to neuskodi a nebude ani nutne je pred konzumaci rozmrazit.

Pin It Now!

2 komentáře:

Zuzana řekl(a)...

a kde je ta mistni flora?

Elisabeth řekl(a)...

Larabar jsou moc fajn, nejradsi mam tresnovou. Je to stavnata tycinka, ktera neni preslazena a ty tresne tomu davaji mirne nakyslou chut. Skoda, ze je nedovazeji do CR.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...