15. prosince 2010

Vanilkové Rohlíčky

That's how I roll! Recept na cca 3 plechy (asi 100 ks, takže klidně dělejte z poloviční dávky).
Doporučuji dát do rohlíčků pravou vanilku a obalovat v cukru s vanilkou. Nejlépe cukr "ochutíte", když dáte vanilková zrníčka a lusk asi týden před pečením do nádoby s cukrem. Nebo prostě po upečení dejte prázdný vanilkový lusk do krabice s rohlíčky a zrníčka použijte přímo do rohlíčků :).

Ingredience:
440 gr hladké mouky
170 gr mletých vlašských ořechů nebo mandlí (pro výraznější chuť je před mixováním můžete lehce opražit)
340 gr Alsanu (či jiného vegan tuku)
100 gr moučkoveho cukru
zarovnaná lžíce lněného semínka rozmixovaná se 2ma lžícemi vařící vody (není nutné, ale pokud lněné semínko nepoužijete, dejte maličko méně mouky)
špetka soli
moučkový cukr na obalení
vanilkový lusk


Postup:
Mouku, špetku soli, moučkový cukr a ořechy smíchejte ve větší míse. Vanilkový lusk vyškrábejte a půlku zrníček přidejte do těsta. Do směsi poté nakrájejte vychlazený tuk a vypracujte těsto. Nechte odležet minimálně 2 hodiny, ale ideálně přes noc v ledničce. Těsto z lednice vyndejte asi půl hodiny před tím, než se pustíte do rohlíčků. Můžete ho rozdělit na půl a pracovat nejdříve jen s jednou půlkou a druhou nechat v lednici, aby těsto příliš nezměklo.
Plech vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 180°C. Rohlíčky můžete dělat několika způsoby: uždibovat malé kousky a z nich tvarovat rohlíčky; z těsta uválet asi 2 cm tlustého hada a šikmo ho rozkrájet na malé kousky, ze kterých poté uděláte pěkně stejné rohlíčky; malé kousky těsta vmačkávat do formiček či těsto vyválet na placku a rohlíčky vykrajovat. Pečte 12-14 minut (ze začátku jsem pekla spíš 14, ke konci 12), rohlíčky jsou hotové, když maličko zrůžoví na koncích. Upečené rozlíčky nechte trochu vychladnout a poté ještě teplé obalujte v moučkovém cukru, smíchaném se zbytkem vanilkových semínek. Pred konzumací by měly alespoň několik dní odležet v dobře uzavřené krabici. Pro extra vůni vanilky do krabice zavřete i vyškrábaný vanilkový lusk.


Další vánoční recepty:


Pin It Now!

4 komentáře:

Natalia řekl(a)...

Uz sa na ne tesim! Vanilkovy struk mam kupeny, chladnicku plnu Alsanu. Linecke sa mi vydarili, dufam, ze rohlicky zvladnem tiez. A prajem krasne Vianoce!

Pupa řekl(a)...

Dekuji, tobe taky :) at se cukrovi vydari.
Urcite doporucuji i ty Rum Nog Pecan cookies, dnes jsem je delala a chutnaji mi snad nejvic ze vsech vanocnich sladkosti

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, rozjeli jsme projekt veganske videokucharky, prvni recept je zrovna odsud z blogu:

http://www.youtube.com/user/veganskakucharka

Kaki Persimon řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...