Recept na vyborne veganske jidlo ze zapadni Afriky, ktere naseho kamarada naucil jeho svagr, puvodem z vychodonigerijského naroda Ibo. Pro ctyri osoby.
Ingredience:
3 vetsi cibule
10 rajcat (cim chutnejsi a vonavejsi budete mit, tim lepe)
sul
dobry zeleninovy bujon (neni nutny)
slunecnicovy olej
yam (nebo skrobnate brambory)
3 tvrdsi banany plantains
Postup:
Cibuli nasekame na drobno a nechame smazit ve vetsi vrstve oleje. Kdyz zesklovati (tedy jeste predtim nez zacne hnednout), pridame rajcata, ktera jsme predem sparili, oloupali a nasekali na kousky. Varime na mirnem ohni tak, aby se smes nepripalovala. Nejprve priklopeno nechame podusit, aby se rajcata rozvarila, pote odkryjeme a popripade jeste zmirnime plamen. Osolime podle chuti, muzeme pridat i zeleninovy bujon (mnozstvi asi na pul litru tekutiny). Nepridavame vodu, naopak, pokud se nam zda, ze se smes prichytava, pridame olej a pomalym varenim zredukujeme asi na 2/3 az polovinu puvodniho objemu. Obcas promichame. Celkova doba vareni se tak muze blizit dvema hodinam. Po uvareni muzeme prebytecny olej odstranit z povrchu omacky lzici nebo ho muzeme opatrne odlit.
Yam pripravujeme stejne jako brambory - oloupeme, nakrajime, varime. Pokud yam nemame, muzeme jej bez problemu nahradit bramborami, idealne takovymi, ktere obsahuji vice skrobu. Banan nakrajime na sikma kolecka a osmazime na oleji do zlatova.
Pres sve naprosto jednoduche slozeni je takto uvarena rajcatova omacka chutove velice bohata. Kdyz jsme jidlo jedli poprve, byli jsme velmi prekvapeni jednoduchym slozenim, jelikoz jsme cekali, ze vyborna chut je vysledkem napr. nejakeho nam neznameho koreni. Diky pomalemu vareni/smazeni dochazi k podobnemu efektu jako u ruskeho receptu na lilek, ktery take koreni prakticky neobsahuje a vysledek je presto velice chutny. Opravdu dulezity je vsak vyber rajcat. Jedinym zaporem je delsi doba pripravy.
Pripravil K.
Pin It Now!
1 komentář:
Vypadá to úžasně!
Pipi
Okomentovat